Helg

Tror Kim og Trump vil finne tonen

Nord-Korea vil trolig beholde atomprogrammet. Men en slags fred kan det bli i Korea, tror forfatter Sun Heidi Sæbø.

Det er fred i lufta på Korea-halvøya. 65 år etter at Nord- og Sør-Korea inngikk våpenhvile, kan Koreakrigen endelig få en slutt. Det er ingen ringere enn USAs president Donald Trump, Kinas Xi Jinping og de to naboene, president Moon Jae-in i Sør-Korea og Nord-Koreas Kim Jong-un, som skal skape fred. Verden venter nå spent på et toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Ingen av dem er kjent for sine diplomatiske evner.

Forfatter og journalist Sun Heidi Sæbø er født i Sør-Korea, vokst opp i Hedmark og har skrevet to bøker om Nord-Korea. Hun tror USA må kunne akseptere at Nord-Korea beholder deler av sitt atomarsenal hvis de vil få til en avtale med det lukkede regimet.

Blir det fred nå?

– Man kan nok få til en avtale hvis man er utrolig nøye med å utarbeide en grundig og presis avtaletekst. Rådet fra en sørkoreansk diplomat var: Du må være veldig, veldig, veldig tålmodig. Nordkoreanerne er ekstremt detaljorienterte og kan sakene veldig godt. De har hatt samme mannskap siden 90-tallet, mens Trump jo har byttet ut alle som kunne noe. Sør-Korea og USA må på en eller annen måte kunne leve med at Nord-Korea har atomvåpen. Jeg tror ikke på noen irreversibel nedrustning.

Les også: Derfor nærmer de seg hverandre nå

President Trump har kalt Kim Jong-un «little rocket man» og latterliggjort ham på Twitter. Kan Donald Trump og Kim Jong-un komme overens?

– De kan nok finne tonen, i alle fall på et overfladisk nivå. Kim Jong-un har sans for humor og ironi, og ifølge sørkoreanerne var han en god vert.

Hvordan vil du beskrive Kim Jong-un?

– Han framstår som veldig hardtarbeidende, ambisiøs, strategisk og brutal. Det er de ordene som nok passer best på ham.

Hvordan ser han på verden?

– Jeg tror han i stor grad er formet av den tankegangen som gjennomsyrer hele det nordkoreanske selvbildet, som sitter igjen helt fra Koreakrigen. De har skapt forestillingen om at det var Sør-Korea og særlig USA som startet krigen. Traumene fra Koreakrigen holdes friskt i minne. Nord-Korea ble påført store ødeleggelser, med bombede byer og store sivile tap, og de har dyrket dette for alt det er verdt. I en barnehage jeg besøkte, var det bilder av amerikanske soldater som ble knust av nordkoreanske soldater. Over alt er det antiamerikanske slagord. Dette preger det nordkoreanske samfunnet, og det preger Kim Jong-un.

Det har jo vært flere forsøk på fredsavtaler.

– Ja, nettopp! Jeg føler folk glemmer det. Jeg ble veldig glad for tilnærmingen, og det var veldig gledelig å se bildene av de to lederne. Men det de ble enige om, var bare å snakke om å komme til enighet. De ble altså enige om at de skulle snakkes senere.

Hvis vi likevel skal forsøke å være optimistiske: Hva er det som ligger til rette for at freden kan vinne fram denne gangen?

– Kim Jong-un har lovet folket sitt to spor: atomvåpen og økonomisk vekst. Det er jo fine valgløfter! Nå har han lykkes med det første. Kim Jong-uns tilnærming må ses i sammenheng med at de i fjor gjennomførte flere tester av langtrekkende missiler. I nyttårstalen sa han at Nord-Korea er ved veis ende med å utvikle langtrekkende missiler og kjernefysiske våpen. Det kan være en overdrivelse, men en kan ikke kimse av truslene. Nord-Korea føler de har oppnådd den militære avskrekkingen de har ønsket så lenge. Dette er fullbyrdelsen av en ambisjon bestefaren startet på slutten av 50-tallet. Derfor føler de seg trygge. Og jeg tror Kim Jong-un nå har et reelt ønske om å skape økonomisk vekst. Da trenger han stabilitet og avspenning. Mye vil avhenge av hva Trump gjør med Iran-avtalen og at amerikanerne ikke begynner å snakke for mye om menneskerettigheter.

Les også: Aldri i moderne tid har Iran vært så mektig (DA+)

Nå snakker jo ikke USAs president særlig mye om det lenger.

– Det er sant! Kanskje det faktisk kan være bra for samarbeidsklimaet.

Hvis det blir fred – bør partene få Nobels fredspris?

– Nei. En bør ikke få fredsprisen for å bygge opp kjernefysiske våpen og langtrekkende missiler.

Les også: Macron om Trumps politikk: – Sinnssyk

Mer fra Dagsavisen