Trine Lind Vestli er PR-ansvarlig for russen i Oslo og Akershus og russepresident ved Nydalen videregående skole. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Tradisjonen tro

Trine Lind Vestli må svare når kritikken hagler. PR-sjefen mener russen har et ufortjent dårlig rykte.

 

Hvem: Trine Lind Vestli, PR-sjef for russen i Oslo og Akershus.

Hvorfor: Snakker russens sak.

 

Hva er det beste med russetida?

– Det er å møte masse nye mennesker på store arrangementer – hele samholdet. Og så er jeg veldig glad i den røde dressen min, gå rundt i den og gi ut russekort.

Hva er det morsomste du har gjort til nå?

– Jeg fikk være med på en buss hvor jeg kjenner en god venninne, og vi hadde det så gøy. Hele samholdet, lyden og stemningen i bussen var fantastisk. Jeg synes også det har vært veldig stas å være med i styret.

Du har uttalt: «Russen er absolutt mer skikkelig nå enn før.» På hvilken måte?

– Det er en grunn til at russen har hatt et dårlig rykte. Men mye har skjedd. Vi har arbeidet med «Nei er nei»-kampanjen gjennom hele året. Denne kampanjen går ut på at hvis du får et nei, så er det et nei. Det skal forebygge seksuelle overgrep i russetida. All russ får strykemerket «Nei er nei!» i posten, og man viser at man støtter kampanjen ved å stryke det på dressen. Denne kampanjen har ført til en holdningsendring. I dag er det mindre vold og færre voldtekter i russetida enn tidligere. Etter voldtekten i Halden har russen i Oslo vært veldig opptatt av det som har skjedd og lurt på hvordan det har gått med jenta.

Hvor mange russeknuter har du tatt?

– Jeg har vært med på å sitte under pulten sammen med hele klassen, sånne enkle ting. Men jeg begynner nok først med russeknutene neste uke. Jeg har mange morsomme planer.

Hvilken russeknute gir mest status?

– Jeg tror ikke det er noen spesielle. Det er ikke så stort med knuter lenger, selv om det er ganske morsomt.

Hvilke knuter vil du ikke ta?

– Jeg personlig er ikke tilhenger av sexknutene. Å ha sex med sju forskjellige personer på sju dager, er ikke noe jeg kunne ha gjort. Å ha sex med en i hovedstyret er også en knute, og jeg har hørt at det er noen som skal prøve seg på den. Men da ønsker jeg dem bare lykke til, for jeg har ikke tenkt å gi den knuten til hvem som helst.

Flere russ har gått ut og sagt at det er for mye sexpress i russetida og at russeknutene legger opp til det. Er du enig i det?

– Nå var ikke jeg med på møtene hvor vi skulle bestemme hvilke knuter vi skulle ha. Vi har tatt med mange av fjorårets knuter og tradisjoner. Selv føler jeg egentlig ikke noe sexpress i russetida. Jeg klarer fint å stå imot det jeg ikke vil. Om jeg ikke har sex i russetida, har de rundt meg forståelse for det og respekterer det. Jeg oppfordrer alle til å tenke seg nøye om så de ikke gjør noe de ellers ikke ville ha gjort. Knutene er jo ment for moro, noe man kan le av i ettertid. Derfor må man selv sette grenser for hva man vil utføre, slik at man ikke får dårlige minner fra russetida. Vi har også knuter for ikke å ha sex. Så da viser vi at begge holdninger er helt greie.

I en rekke byer har hovedstyrene til russen valgt å ta bort russeknutene som går ut på å drikke en kasse øl på et døgn og helle i seg en flaske vin på et kvarter. Hvorfor har dere beholdt disse knutene?

– Vi valgte det først og fremst fordi det er veldig tradisjonelle knuter. Da andre tok vekk knutene, ble det mye oppstyr rundt dette. Vi har hatt møter med Edruss, som ønsket å snakke med oss før beslutningen skulle tas. Vi endte med å endre kravet til en halv kasse til jenter og 20 minutter på å drikke en flaske vin i stedet for et kvarter.

Synes du disse knutene er en god tradisjon?

– Alt vi gjør, handler om tradisjoner. Så hvorfor skal vi ikke beholde knutene? Det var en stor sak på P4 der de spurte lytterne om de syntes det var riktig å fjerne knutene. Over halvparten mente at vi skal beholde dem slik de er. Selv om vi møtte mye motstand, bestemte vi oss for å møte Edruss på halvveien ved å endre på knutene.

Så du mener det er riktig å ha disse knutene selv om helsemyndighetene sier det er direkte farlig?

– Vi tror russen tenker selv og tar ansvar. Hvis de begynner på disse knutene og ser at det ikke går, så kommer noen til å si fra. Det har vi i hvert fall oppfordret til. Flere vet også kanskje hvor grensen deres går, men om de ikke har mye erfaring med alkohol, anbefaler jeg ikke å ta disse knutene.

– Synes du det har sklidd ut så langt?

– Det er mye fyll, det er det. Noen er dritslitne når de kommer på skolen. Men jeg vil ikke si at det har vært overstadig mye fyll.

Hva sier de som ikke vil være med på russefeiringen?

– De ser ikke helt behovet for å være med og har bare bestemt seg for at dette er noe de ikke ønsker å bruke penger på. Samholdet med vennene er uansett det samme, sier de. Men det er veldig få som ikke deltar i det hele tatt.

En russ i Drammen er innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse. Hvilke tiltak har dere gjort?

– Vi har oppfordret russen til å ta hjernehinnevaksinen i forkant av feiringen. Jeg har mast sykt mye på elevene her på skolen, og vi har gått ut med mye informasjon.

Hva synes du om at russefeiringen kommer før eksamen?

– Russetida var jo opprinnelig en fest for å feire eksamen og at skolen var ferdig. Jeg skjønner ikke hvorfor den er blitt forskjøvet. Jeg skulle helst hatt den etter eksamen, men det var det veldig vanskelig å få til. Hver og en må vurdere hvor mye man skal være med på.

Hvorfor valgte du å engasjere deg så sterkt for russen, både som PR-sjef i hovedstyret og president ved skolen?

– Jeg ville at vi skulle ha flere arrangementer ved skolen enn i fjor, da det skjedde lite i Nydalen. Det har også vært viktig for meg at russen skal sette søkelyset på voldtekt og sånne ting. Jeg er en person som er lei av at man ikke får god informasjon om ting, og derfor ønsker jeg å endre på dette ved å lære av andres feil. Russen gjør også mye positivt. Vi skal ta med kreftsyke barn på rulling og dele ut russekort på sykehusene. Når vi gjør slike ting, vil folk få et bedre inntrykk av russen.