Helg

Tilbake i MGP-sirkuset

Det er åtte år siden Per Sundnes sist kommenterte for Norge under den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen. Nå er han tilbake på radio, med fornyet tro på menneskeheten.

Bilde 1 av 2

Hvem: Per Sundnes, MGP-kjenner
Hva: Kommentator den internasjonale finalen for NRK i kveld

Hvordan føles det å være tilbake som MGP-kommentator på NRK?

– Jeg har bare kommentert den internasjonale finalen en gang før, det var i 2007. Da var jeg fersk i MGP og kunne ingenting. Jeg hadde en platesamling kjemisk fri for MGP-musikk og var en skikkelig rookie. Nå har jeg jo litt mer erfaring. All den researchen jeg har gjort mens jeg har jobbet med dette tidligere, som programleder og artistansvarlig, syns jeg det er greit å kunne dele med det norske folk på radio. Det tok meg ikke lang tid å svare ja da jeg ble spurt om å gjøre dette.

LES OGSÅ: Mørland: – Det var pinlig og uverdig å bue på russerne

Så du har ikke trengt å forberede deg så mye til i kveld, da?

– Å joda, joda, det er masse å sette seg inn i før sending! Det er mange sanger og mange artister, alle med sine historier. Hva er viktig, hva er morsomt å fortelle om disse? Som han fra Aserbajdsjan, som også var med i MGP i 2008. I mellomtiden har han vunnet tyrkisk «The Voice». Slike «fun facts» er bra å ha med. Jeg er generelt veldig glad i alle slags «fun facts» i popkulturen. Jeg var en sånn som alltid finleste platecover og popblader. Og så gleder jeg meg til å formidle det som skjer rundt musikken, og gi gode bilder i hodene på radiolytterne. Sceneshowet teller jo minst 50 prosent.

Det spesielle i år er at showet feirer 60 år, og at Australia er med for første (og antakelig siste) gang. Hva syns du om Australias låt?

– Jeg er spent om den går hjem i Øst-Europa, for den er litt soul-aktig, og det har de ikke så stor tradisjon for der borte. Men låten kan bli en outsider, artisten er veldig god på scenen, og kanskje vil noen stemme på den fordi de tror at da flytter vi hele MGP-sirkuset til Australia til neste år. Og det skal vi jo ikke! Men Europa hyller lillebror Australia og MGP-fansen der på en upretensiøs måte, ved å invitere dem med i en konkurranse de har fulgt med på i alle år.

Følg oss på Twitter og Facebook!

En «Australia-finale» kan også ende opp i London, sies det?

– Ja, eller at ett av de store TV-landene, som Tyskland eller Frankrike, tar finalen.

Kanskje britene stemmer på Australia i håp om finale i London? Det er jo lenge siden de har vunnet?

– Ja, det er fortsatt merkelig at ikke popmusikkens hjemland greier å hoste opp en god MGP-låt. Jeg tror det sitter feil folk i feil posisjoner der. MGP bør være en proaktiv konkurranse, og ikke en innsendingskonkurranse. Du må ut å lete, gå etter de rette artistene, be dem sende inn bidrag. Og folk må få et reelt valg. I år er det mange ballader sunget av mange jenter i gallakjoler, som kommer til å konke hverandre ut. Det er litt typisk, i fjor vant Conchita Wurst med en gallakjole-ballade, i år ser vi mange kopier. Året etter at Rybak vant, krydde det jo av folk med fioliner!

LES OGSÅ: Scarlett er Norges monsterhåp i Eurovision

Du var artistansvarlig da Rybak vant. Nå har han og andre tidligere MGP-artister en kampanje for å få deg tilbake som «MGP-general»?

– Ja, det er jo morsomt. Og jeg låser aldri noen dører, men dette blir en helt hypotetisk diskusjon. MGP er i trygge hender. Jeg er fornøyd med å være tilbake i NRK, og at jeg får være med på denne årlige MGP-dugnaden. Jeg kommer liksom ikke unna uansett. Folk kommer fortsatt bort til meg og vil snakke om MGP. Da har jo ikke jeg lyst til å være han sure som sier: «Jeg jobber ikke med det lenger». Det sier jo sitt om det helt særegne engasjementet for dette programmet, at det blir laget egne kampanjer for å få programledere tilbake.

Norge har en ballade i år, blir vi også «konka ut»?

– Nei, for vi skiller oss ut ved at vi har en duett med en gutt og ei jente, pluss at Debrah Scarlett ser helt magisk ut. Hun kunne vært med i «Game of Thrones»! Men det bidraget som har gjort mest inntrykk på meg i år, er det finske. I fjor var det «skjeggedamen» Conchita som utfordret oss, i år ble Europa utfordret av glade punk-karer fra Finland med Downs syndrom. De fikk vist seg fram på TV i land der man ellers aldri får se utviklingshemmede i det offentlige rom. Sånt gir mæ trua på menneskeheta!

LES OGSÅ: Scarlett har et nært forhold til håret sitt

Mer fra Dagsavisen