Helg

Til OL med 
lave skuldre

Vebjørn Rodal vet alt om hvilket enormt forventningspress som hviler på utøvernes skuldre før et OL. I år skal olympiamesteren lene seg tilbake og nyte mesterskapet som ekspertkommentator for NRK.

Vebjørn Rodal (39)

Ekspertkommentator for NRK i London-OL

Atlanta, 31. juli 1996. 23 år gamle Vebjørn Rodal fra Berkåk stiller til start i finalen på 800 meter som en av gullfavorittene. Under Bislett Games få uker tidligere hadde Rodal løpt sin første 800-meter under 1.43. Men er det realistisk å tro på OL-gull? Rodal er rask ut fra start. Det holdes et høyt tempo på førsterunden. Etter 500 meter er han langt bak i feltet. Men på de siste 300 meterne får publikum på olympiastadion i Atlanta se en hvit europeer fosse forbi konkurrentene på den bortre langsiden. Nå er det ikke lenger noen som kan stoppe ham. Klokka stopper på 1.42,58 i det Rodal passerer målstreken - ny olympisk rekord.

- Selvsagt ble jeg veldig glad da jeg skjønte jeg hadde vunnet gull. I tillegg følte jeg en enorm lettelse, sier Rodal i dag.

Mellomdistansemesteren sier det er en utfordring å være i toppslag akkurat når det gjelder. På 800 meter er det snakk om under to minutter der du skal prestere ditt ytterste.

- Jeg hadde hatt den beste tida i forkant av mesterskapet, men jeg hadde en jobb som måtte gjøres. Ingenting er verre enn presset på en utøver i OL. Det er tross alt fire år til man får sjansen igjen. I mitt tilfelle var det 800 treningstimer i året ganget med fire.

Blant de største

Da Rodal ble olympisk mester, satt mange tusen nordmenn oppe om natta for å følge ham. Fortsatt er olympiamesteren et kjent fjes.

- Jeg treffer mange hyggelige mennesker som kjenner meg igjen. Det er tydelig at idrett favner bredt i Norge, sier Rodal.

Mange har trukket fram Rodals gulløp som den største idrettsprestasjonen som noen gang er gjort av en nordmann. Selv vil ikke Rodal sammenligne idrettsprestasjoner.

- Hver idrett er spesiell på sin måte. Jeg synes ikke det er nødvendig å sammenligne prestasjoner, sier han.

Rodals prestasjoner på mellomdistanse vil det uansett snakkes om i mange år. 39-åringen står også med EM-sølv, VM-bronse og åtte NM-gull.

- Klart det er ålreit å ha noen knagger å henge idrettskarrieren på, fastslår Rodal.

Spent på arvtakerne

For mange i den norske OL-troppen vil lekene i London være deres debut i et olympisk mesterskap. Til dem har Rodal følgende råd:

- Det er viktig å gjøre ting på sin måte. Selv om det er OL, skal man ikke gjøre ting annerledes enn det man vanligvis gjør. Det er fort gjort å tenke at man skal gjøre noe «ekstra smart» siden det er OL, men det er sjelden lurt.

For Rodal var det ikke snakk om noen trylleformel i kampen om gull i Atlanta.

- Min eneste tanke var å optimalisere de to rundene, sier han.

Etter at Rodal la opp like etter årtusenskiftet, har det vært heller labre resultater på mellomdistanse sett med norske øyne. Derfor er det gledelig at Norge har med to mellomdistansehåp i London. På herresiden skal Henrik Ingebrigtsen i aksjon på 1500 meter, og Ingvill Måkestad Bovim skal løpe tilsvarende distanse i kvinneklassen.

- Det er vanskelig å si hva de kan få til, men begge har mulighet til en finaleplass, mener Rodal.

Tok over etter Hoen

I London får den tidligere storløperen mulighet til å følge lekene på nært hold. Sammen med Lars Lystad og Karen-Marie Ellefsen skal Rodal kommentere friidrettssendingene til NRK.

- Det er gøy å kunne følge med på friidrett på den måten. Jeg er nok mest ekspert når det kommer til løping. På de tekniske øvelsene handler det mye om å tilegne seg kunnskap, smiler Rodal.

Han er inne i sitt tredje år som ekspertkommentator i NRK. Årets OL blir dermed hans første.

- Før meg var det Steinar Hoen som var ekspertkommentator, men så fikk han nok å gjøre med Diamond League. Da fikk jeg en forespørsel om å overta, og det syntes jeg hørtes artig ut, sier Rodal, som ellers har vært travelt opptatt med å jobbe i Telenor etter han la opp som friidrettsutøver.

Trener fortsatt

Selv om OL allerede er i gang, reiser ikke Rodal over til London før onsdag. Friidrettsøvelsene skal som vanlig ikke i gang før den andre OL-uka.

For 39-åringen runder London-turen av en begivenhetsrik sommer.

- Først var jeg i Kroatia. Der ble det mye sol og varme. Jeg har også fått tid til å være på hytta.

Til daglig er olympiamesteren bosatt i Trondheim med kone, tre barn og hund.

- Nå om dagen har jeg et prosjekt gående med å få min engelsk setter til å bli en god jakthund.

Trening blir det dermed mindre tid til enn tidligere. For mens Rodal lå stabilt på opp mot 20 treningstimer i uka da han var aktiv, er det nå langt mer tilfeldig hvor mye han får trent i løpet av en uke.

- Det blir alt fra 2 til 15 timer. Treningen er veldig lystbetont. Men jeg kunne nok fortsatt kommet meg under to minutter på 800 meter.

are.kolstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen