Don Martin. FOTO: MICHAEL ANGELES

Støttet av 
politiet

Denne uka har ikke vært som andre for Don Martin. Han har fått to priser, og støtte fra Oslo-politiet for sitt debattinnlegg om ungdomskriminelle.

Hvem: 
Don Martin, artist
Hvorfor: 
Har skapt debatt med leserinnlegget «Å rane barn gir barneran» i Aftenposten.

 

Hvordan har uka di vært?

- Jeg hadde en syk dag onsdag, som begynte med at jeg litt trøtt gikk til butikken fordi jeg ikke hadde melk og oppdaget å se meg selv på forsiden av Aftenposten. Etter det tok det helt av, for så kom innlegget til han politikaren som støttet meg og bare det var helt vilt. Og til slutt så vant jeg to priser i går kveld - en for årets tekst for «Nilsen» og et kardemommestipend. Så det var litt av en dag.

Er Oslo en farlig by?

- Nei, jeg syns ikke det. Alle store byer har sine storbyproblemer, men jeg syns at Oslo en veldig trygg by å bo i sammenlignet med andre byer. Selvfølgelig er det kjipt når det skjer kjipe ting, men akkurat nå er folks redsel for kjipe ting verre enn de tingene som skjer, og den redselen skyldes de kampanjene som pågår.

Kjenner du deg igjen i medias beskrivelser av Oslo øst?

- De delene av Oslo som blir kalt de farligste, er de stedene jeg beveger meg og bor. Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i de beskrivelsene som kommer fram i media. Jeg kjøper det ikke, rett og slett.

Var det farligere i Groruddalen før?

- Ja, eller i hele Oslo. Det var noe annet å vokse opp på tidlig nittitallet enn det er nå, og definitivt farligere. Og det er mange årsaker til det, mye skyldes at allmennøkonomien til folk er blitt bedre, men også at folk har slåss for de tilbudene til ungdom som tross alt finnes. Og så virker det som at holdningen blant ungdommen selv har snudd. Da jeg vokste opp var de tøffe gutta byvankerne, mens blant de kidsa som vokser opp nå så er de tøffe folka de som er flinke på skolen. Ikke at det ikke fortsatt finnes problemer, men det er et helt annet klima, og det er veldig bra. Men det er vanskelig å vokse opp, og mange ting som trengs å ta tak i.

Hva skal man gjøre når barn raner andre barn?

- Det finnes to måter å angripe det på, en løsningsorientert måte og en moralistisk måte. Selvfølgelig kan vi ikke ha et samfunn der vi unnskylder hva som helst, men ting har årsaker. Når det går så langt som til at man gjør noe alvorlig galt, så har det skjedd mye feil før. Jeg synes man burde konse på tiltak som forhindrer at folk kommer i en sånn situasjon at de for eksempel syns det er en god idé å rane en 80 år gammel dame. En som gjør noe sånt er heller ikke en person som har det bra. Jeg unnskylder det ikke på noen som helst måte, men fra et samfunnsmessig perspektiv er det latterlig å være moralistisk, man må heller se på hva som er årsaken og prøve å løse det til det beste for alle parter.

Hva ville du gjort av for ungdom om du var politiker?

- Ha-ha. Jeg tror alle skal være glade for at jeg ikke er politiker. Det er mange som har mye bedre ideer enn meg, folk som jobber på fritidsklubber og ungdomstiltak daglig. For eksempel har jeg stor tro på det de har fått til på Furuset med å la ungdom jobbe med å forbedre eget nabolag. Å få folk som har hatt det problematisk selv til å engasjere seg for sitt nærmiljø og gjøre det bedre for nye generasjoner, skape forbilder og gi dem noe å gjøre, er tiltak som helt åpenbart fungerer. Slike tiltak burde få mer penger og flere steder over hele byen.

Men om du fikk gjøre noe helt konkret?

- Da ville jeg åpnet en ungdomsklubb på Tøyen og en på Grønland. Der er det sykt mange barn som ikke har nok tilbud. På tide at noen kan gi folk som bor i de bydelene et ordentlig løft, ikke bare snakke om det.

Tybring-Gjedde foreslo i et innlegg i Klassekampen å fjerne barnetrygden fra foreldrene til ungdomskriminelle, hva tenker du om det?

- Den dagen Tybring-Gjedde sier noe som ikke gjør at jeg får lyst til å spy i dass skal jeg klippe av meg håret.

Du henvendte deg direkte til Fabian Stang i ditt innlegg, har du hørt noe fra ham?

- Jeg hørte noen sa han hadde sagt i bystyret at de som protesterte mot nedlegging av ungdomsklubbene overdrev. Det var ikke det jeg trodde han kom til å svare da jeg tok det tabloide grepet med å rette skytset direkte mot ham, han pleier å anstrenge seg for å framstå langt smartere. Så det var i grunnen overraskende at han kunne si noe så dust. Når politiet og rapperne sier det samme, burde du kanskje skjønne at det de sier er fornuftig.

Du har fått støtte fra politiet, hvordan føles det?

- Ja, det er helt surrealistisk. Hvor ofte er det at en visepolitimester åpent støtter en rapper? Ikke veldig ofte. Har det skjedd noen gang, i noen by, noe sted, liksom? Jeg tror ikke det. Det er helt rått.

Forventet du støtte fra politiet?

- Er‘ru gæren! Virkelig ikke, det er ganske mindblowing. Jeg har hatt et anstrengt forhold til politiet hele livet og skvetter litt til bare jeg ser en politimann i uniform selv nå når jeg er blitt en voksen mann. Kanskje sier det noe om at også politiet har forandret syn på en del ting siden nittitallet, selv om jeg ikke skal synge politiets hederssang.

Så du har ikke tenkt å skrive en ny sang til politiet med det første?

- He-he, nei det blir nok ikke det. Jeg har laget et par av dem før, men akkurat i dag skal jeg ikke dra fram noen av dem.