Helg

Stakk i strid

Hege-Therese Nilsen kjemper med nål og tråd for at norske bunadstradisjoner ikke skal gå opp i sømmene.

INTERVJUET

Hvem: Hege-Therese Nilsen, bunadskonsulent i Husfliden.

Hvorfor: Bekymret for at norske bunadstradisjoner skal rakne.

Hvorfor er bunaden så slitesterk som festdrakt i Norge, Hege-Therese Nilsen?

– Den er identiteten vår, arven vår, stoltheten vår. Med bunaden kan vi vise hvem vi er, hvor vi er fra og hvor vi er i livet.

Hvor mye må man gi for en skikkelig bunad i dag?

– For en bunad som ikke er produsert i utlandet må du nok ut med rundt 50.000 kroner.

LES KRONIKKEN: Kulturarven bunaden representerer er i ferd med å rakne i sømmene

Da er det kanskje ikke så rart at mange velger en bunad produsert i Kina?

– Det er ikke så dyrt med bunad hvis man tenker på at den kan gå i arv i flere generasjoner og vil vare i over 100 år. Man kan også gå på kurs og gjøre en del selv. Det er det mange som gjør, og det er ikke bare gamle damer med grått hår som kommer til oss. Jeg har møtt både unge gutter og forretningsmenn som har hatt stor glede av å perle bringeduk og belter.

Dere i Husfliden er ikke så glade i bunader produsert i utlandet. Hvorfor?

– Jeg er redd for at kunnskapen om hvordan man lager en bunad skal forsvinne ut av landet. Da mister vi en viktig del av kulturarven. Hvor skal våre barn og barnebarn lære seg å sy bunad hvis ingenting blir produsert her? Litauen? Ghana? Kina? Noen av bunadene som produseres i utlandet er rene kopier av bilder. De har ikke de tradisjonsrike snittene og sømmene. Jeg tror heller ikke at de som sitter i Kina og syr bunad tjener så mye på det.

Er norske bunadstradisjoner i ferd med å rakne?

– Ja, hvis vi ikke følger med så rakner det helt. Vi må sy sømmen før revnen blir så stor at den bare kan stoppes. I dag finnes det ingen som syr herrebunader på systuer nord for Trondheim. Etter Reform 94 er teori og praksisdel byttet om. I dag er det mye teori og altfor lite praksis i skolen. Politikerne må forstå at de må gjøre noe. Hvis ingen får interesse for søm, vil kunnskapen gå tapt. Husflidslagene jobber aktivt for at tradisjonen ikke skal dø ut ved å arrangere kurs. Kan du sy bunad, kan du sy alt.

Hva er den vanligste feilen folk gjør når de kler seg i bunad?

– Å gå i en bunad som ikke passer – som har krympet eller er feilmontert og krøller seg i livet. Det er mange som klager over at bunaden er tung å ha på seg, men den er ikke det hvis den sitter som den skal.

Du har uttalt at fulle folk i bunad er et verre syn enn fulle folk i dress og kjole. Hvor mye kan man drikke i bunad?

– Jeg synes man skal oppføre seg når man går i bunad. Et par øl er vel greit, men ikke 20.

Er det noen frisyrer som ikke passer til bunad?

– Det er greit å dempe seg litt når man går i bunad. Det gjelder både sminke, briller og hår. Er man så heldig å ha langt hår, bør det flettes.

Hva slags plagg bør ikke kombineres med bunad?

– Caps og fargerik kåpe.

Har du sett noe du har reagert spesielt på?

– Joggesko.

Boots og bunad, er det greit?

– Nei, det synes jeg ikke. Finn heller fram noen finsko hvis du ikke har bunadsko.

Reagerer du hvis folk går i en bunad fra et sted de ikke kommer fra?

– Det finnes ingen regler på det. Men jeg synes det blir rart når noen bare velger den dyreste og fineste bunaden. Hvis man ikke liker bunaden fra stedet man kommer fra, kan man se seg litt rundt – det vil alltid være noen i nær slekt som er fra et sted med en fin bunad.

LES OGSÅ: Kulturarven bunaden representerer er i ferd med å rakne

Hva slags bunad har du på deg?

– Det er Fanabunaden. Jeg har sydd den selv. Den har masse ekstrautstyr. Mamelukker, lasketrøye, håndstrikkede strømper, broderte sokkebånd, kulørt forkle, spøtaduk, beltesender og hue. I tillegg har jeg ni sett med bringeduk og belter.

Til slutt: Hvilken bunad er Norges fineste?

– Jeg synes slike kåringer er urettferdige. Her i Hordaland er det mer enn 40 forskjellige bunader, mens Nordlandsbunaden, som alltid vinner, dekker et stort område fra Sør-Trøndelag til Finnmark. Min bunad fra Fana vil aldri kunne få like mange stemmer som den. Hvis jeg skulle valgt, ville jeg satt Fanabunaden på førsteplass og Hardangerbunaden som nummer to.

Mer fra: Helg