Helg

Salve ved valgkampens slutt

Vi nærmer oss valgdagen, som er rene julaften for valgforskere som Johannes Bergh. Men hva slags merkelapp skal vi egentlig sette på denne kommunevalgkampen 2015?

INTERVJUET

Hvem: Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning

Hvorfor: Oppsummerer valgkampen 2015

Du har sagt: «Når vi skal fortelle historien om valgkampen 2015, blir nok det historien om MDGs nasjonale gjennombrudd.» Dette står du vel fortsatt på?

– Absolutt. Miljøpartiet De Grønne har jo eksistert en god stund, og de hadde for så vidt et slags gjennombrudd ved stortingsvalget for to år siden, da de fikk inn sin aller første representant på Stortinget, Rasmus Hansson fra Oslo. Men i årets lokalvalg stiller de lister i en rekke kommuner over hele landet, og ut fra meningsmålingene ligger det an til at de vil få inn mange nye kommunestyrerepresentanter. Det vil gi dem et nasjonalt fotfeste de ikke har hatt før. Det er ikke akkurat hverdagskost i norsk politikk å se et nytt parti få nasjonalt feste i en slik fart. Sist gang vi opplevde dette, var med Frp. Og det er jo liksom 40 år siden!

Hvorfor kommer De Grønne så sterkt nå, i akkurat denne valgkampen?

– For det første tror jeg mange velgere er opptatt av miljø og klima, både lokalt og globalt. Samtidig har det nå oppstått et mulighetsrom i norsk politikk, ved at særlig SV lenge har gjort det dårlig og blir beskyldt for å ha mistet troverdighet i miljøsaken. SV har etterlatt seg et tomrom som De Grønne nå kan fylle.

Vi er jo spente på hvem som vil vinne makta i de store byene i år. Hvilke byer er du mest spent på?

– Av de store byene er Oslo og Bergen de mest spennende. I Oslo er det kjempespennende, der ligger det virkelig helt på vippen. I Bergen er det også jevnt, men det er særlig Oslo som er helt umulig å forutsi akkurat nå.

For du er valgforsker, og ikke synsk?

– Jeg er ikke spesielt god til å gjette, og ikke er jeg spesielt synsk, heller, nei.

Men «noe» sier meg at Høyre og Fabian Stang kanskje tar siste stikk igjen?

– Det ville jo være en utrolig bragd for Høyre om de klarer å bli gjenvalgt enda en gang. Jo, Fabian-effekten lever nok fortsatt, han er en veldig populær politiker og et veldig sterkt kort for Høyre.

Valgdagen på mandag, det er vel rene julaften for dere valgforskere?

– Jeg gleder meg i alle fall veldig, det er jo da fasiten kommer! Det er også en dag det kommer inn masse data som vi valgforskere kan jobbe med etterpå, i forskningsprosjektene våre.

Valgdagen er altså rett og slett en stor kveld for datainnsamling, slik du ser det?

– Ja, for valgforskningen blir valget som en slags stort og flott eksperiment som arrangeres annethvert år.

Vi fikk et stort stemningsskifte i løpet av disse fem ukene i norsk politikk, da flyktningkrisen nådde Europa for alvor. Hva har det betydd for den norske valgkampen?

– Det virker absolutt som om det har skjedd et stort stemningsskifte i norsk politikk, satt i gang av begivenheter utenfor Norge. Flyktningkrisen angår også vår lokalvalgkamp helt direkte, det er jo norske kommuner som skal bosette flyktningene. Tidligere var det gjerne Frp som tjente på flyktning- og innvandringsdebatt i valgkampen. Det har de ikke gjort i år, siden velgerne er mer positive til flyktninger enn ellers. Dette hadde ikke Frp-leder Siv Jensen mulighet til å forutse da hun startet valgkampen i august med sitt bosettingsutspill.

Dette kan bli det siste kommunevalget før kommunereformen blir gjennomført. Flere kommuner, som Sande i Vestfold, skal ha folkeavstemning om kommunesammenslåing samtidig med valget. Hva betyr denne reformen for valget i år?

– Dette blir nok et lokalt tema flere steder, der valgkampen kan bli veldig farga av dette spørsmålet. Det kan også påvirke resultatet enkelte steder.

Men generelt for hele landet, hvilken vei blåser valgvinden i år? Mot rødt eller mot blått?

– Ved de to siste valgene i Norge, i 2011 og 2013, blåste det en blå valgvind og Høyre gjorde det særlig godt. Det virker sannsynlig at det blir en tilbakegang for høyresiden i år, og slik sett en rød valgvind, eller kanskje heller en rødgrønn valgvind som inkluderer MDG.

Kommentar: HEGE ULSTEIN: «Morna, Siv. Det er snart ikke folk flest igjen i dette landet»

Mer fra: Helg