Valgforsker Anders Todal Jenssen kjenner en del av dem som nå går rundt og lurer på om de får fire nye år på Stortinget. FOTO: NTNU

Salve ved valgkampens slutt

Det er med en viss lettelse Anders Todal Jenssen nå ser slutten på valgkampen. Selv en valgforsker kan bli lei når politikere kommer med samme regla som for fire år siden.

Hvem: Anders Todal Jenssen, valgforsker, NTNU
Hvorfor: Slutten på stortingsvalgkampen 2013

 

Hvordan har denne stortingsvalgkampen 2013 vært for deg som valgforsker?

- Valgkamper er noen ganger givende og noen ganger direkte spennende, i betydningen av at du lurer på hvordan dette skal gå. Men denne valgkampen har egentlig ikke hatt disse kvalitetene for meg. Jeg har egentlig lenge regnet med at det går mot regjeringsskifte. Og da jeg skjønte hvordan Ap og Høyre har planlagt valgkampene sine, følte jeg meg veldig sikker på det. Spenningsmomentene ble derfor tatt ut litt tidlig, og jeg syns forskjellene på Ap og Høyre har framstått som små og diffuse. Det skarpe fokuset på de to statsministerkandidatene og de utallige statsministerduellene har heller gjort valgkampen mer kjedelig i mine øyne.

Hvordan har Ap og Høyre «planlagt valgkampene sine», da?

- Ap har tydelig tenkt at denne valgkampen skulle handle om å gå etter velgere som har gått fra Ap til Høyre. Man har framhevet honnørord som stor ansvarlighet i den økonomiske politikken, ordentlighet, ryddighet, langsiktighet, men har vært tilbakeholden med store løfter i velferdspolitikken. Når jeg tenker at dette kanskje ikke har vært det smarteste av Ap, er det fordi Ap er i en situasjon der de må vinne nye velgere, og at de må mobilisere hjemmesittergruppa. Man burde valgt en mer offensiv strategi fra første stund, og da handler det om det å skape entusiasme og tro på et prosjekt. Velgerne belønner i liten grad politikerne for det de allerede har gjort. Det er en av grunnene til at jeg tror Ap ikke gjør noe godt valg denne gangen.

Hva med Høyres strategi i denne valgkampen?

- Høyres strategi har vært å seile så rolig de kan fram til valgdagen, og prøve å holde på så mange som mulig av de velgerne de har hatt på de gode meningsmålingene sine. Strategien har for det første vært veldig defensiv. I saker der de har møtt motstand, har de rygga tilbake, i stedet for å ta konfrontasjon. I mange saker har de lagt seg tett opp til Ap, framfor å framstå som et ideologisk, markedsliberalistisk parti, og snakket om sosial ansvarlighet og omsorg for alle. Denne strategien har de adoptert fra de svenske Moderaterna. Kombinasjonen av de to strategiene ble en kjedelig valgkamp.

 

Og så jeg som trodde valgforskere satt klistra til alle debatter, og syns alt er spennende og interessant?

- Hehe, en ganske vanlig yrkesskade blant valgforskere er gjerne at man blir litt lei! En av forberedelsene politikerne gjør før de skal i debatt, er å se gamle opptak av seg sjøl. Det gjør at de gjentar seg sjøl så fryktelig! Det som fungerte i forrige debatt blir gjentatt på nytt. Gjerne samme replikk, som i valgkampen for fire år siden! Når du oppdager det, så blir du litt sånn: «Åhh, uff! Hvorfor sitter jeg og ser på dette her!»

Det høres nesten ut som om du gleder deg til alt er over på mandag? Jeg trodde valgkvelden var rene julaften for en valgforsker?

- Når jeg ser folk står på stands og velgerne som strømmer til valglokalene, kjenner jeg at jeg fortsatt kan bli rørt. Demokratiet i Norge funker! Men for noen av oss kan det blir en overdose. Jeg vil tro det er mange politikere som også innerst inne gleder seg til alt er over 10. september. De må jo være fullstendig utslitt! Jeg er ofte imponert over norske politikeres valgkampkondis.

Men hva med alle sperregrensedramaene, de er jo ganske spennende?

- Jo. Men nå ser det ut til at alle de etablerte stortingspartiene klarer seg over sperregrensa - noen med et nødskrik - mens nykommeren Miljøpartiet De Grønne kanskje ikke klarer det. Men det er uansett mye spenning knyttet til dette her. Jeg kjenner en del av dem som nå går rundt og lurer på om de får fire nye år på Stortinget, noen av dem er mine gamle studenter. De ringer for å slå av en prat, og det er mange som ikke føler seg trygge så nær sperregrensa. Nervene ligger tjukt utapå.

Dette valget kan bli historisk ved at Frp kan komme i regjering for første gang. Men dette vekker oppsikt ute i Europa? «Breiviks gamle parti», kaller svenskene det....?

- I internasjonal forskningslitteratur og i nyhetsbildet er det ikke uvanlig at Frp blir satt i samme kategori som en del veldig ytterliggående, høyrepopulistiske og ekstreme partier, som National Front i Frankrike og nyfascistene i Italia. Det er ufortjent, og de som ikke kjenner norsk politikk godt nok kan få et skjevt og fortegnet bilde av hva Frps eventuell regjeringsdeltakelse vil bety.

Hva gjør en valgforsker på valgkvelden?

- Jeg skal hjelpe NRK Trøndelag med å lage valgstoff, som jeg tror kommer i «alle kanalar», nett, radio og TV. Jeg skal med andre ord jobbe!

hanne.mauno@dagsavisen.no