Helg

Rosa underdog sparker mot SV

SV bør heller gå i seg selv enn å skylde på at Norges første feminist-parti kan stjele stemmene deres, mener listetopp i Oslo for Feministisk Initiativ (FI), Cathrine Linn Kristiansen (27).

– Du er listetopp for Norges første feministiske parti. Hvilke reaksjoner har du fått?

– Jeg har fått mange positive reaksjoner. Mange har sett seg lei på de etablerte partienes manglende prioritering av likestilling og er klare for at Feministisk Initiativ (FI) skal fornye politikken. Det er klart at det å være feminist og synlig genererer en del rare meldinger i «the other»-innboksen på Facebook. En sjarmerende fyr skrev at det var kvinner som meg som førte til vold mot kvinner – for så å gratulere meg med dagen.

– Dere stiller med lister i Oslo og Bergen. Hvilke likestillingssaker fronter FI som velgerne ikke finner hos andre?

– Vi er blokkuavhengige. Vi tar ikke bare utgangspunkt i klassemotsetninger, men at undertrykking henger sammen med kjønn så vel som etnisitet og andre faktorer. Målet er å få én bystyrerepresentant i Oslo. Vi kjemper mot vold mot kvinner, at Oslo skal være en tilgjengelig by for funksjonshemmede og egen helsehjelp for LGBTIQUA-gruppen (homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, journ.anm.). Vårt mål er at Oslo blir likelønnshovedstaden, med egen likestillingsbyråd. Vi vil kartlegge lønnsforskjellene, som har stått på stedet hvil siden 1995, og sikre lik lønn for alle ansatte i Oslo kommune, uavhengig av kjønn.

– Hva er de viktigste likestillingssakene i 2015?

– Vold mot kvinner, det faktum at 10 prosent av norske kvinner har vært utsatt for voldtekt og kampen for likelønn. Vi mener også at LGBTIQUA-asylsøkere bør få et eget asylmottak i Oslo. De risikerer å havne i asylmottak sammen med folk som forfølger dem. Vi jobber mot diskriminering av folk som har «fremmedklingende» navn.

– Dere kritiseres for ikke å ha politikk på annet enn likestilling?

– Ta skolepolitikken, der vi ønsker å få feminisme, antidiskriminering, porno-kritikk og bedre seksualundervisning på timeplanen. Vi ønsker 6 timers arbeidsdag, gratis barnehage og SFO.

– Dere kaller dere blokkuavhengige, kan dere ende med å støtte høyrepartiene i Oslo?

– Det vil avhenge fra sak til sak. Venstresiden har gjort mer for likestilling i Norge. Men det er en Høyre-regjering som mest sannsynlig vil oppheve tvangssterilisering av personer som vil endre juridisk kjønn.

– Hva er forskjellen på FI og SV?

– SV er blitt stadig mer «rosa» og likestillingsorientert i det siste. Det henger sammen med at FI har kommet inn i politikken, men de er nok også blitt inspirert av suksessen til FI i Sverige. Til forskjell fra SV, forhandler ikke vi bort likelønn.

– SVs Marianne Borgen sier at et FI i Oslo-politikken kan bety færre feminister i bystyret?

– Jeg forstår den frykten, men ser vi til Sverige ser vi at partier som snakker mer om feminisme, vinner på det. SV vil ikke tape på at FI kommer inn i politikken.

– FI ses på som en del av en «kannibalisering» av venstresiden, der SV taper velgere til småpartiene?

– Årets valg er ikke stortingsvalg, og ikke et spørsmål om sperregrensa for SV. Dessuten ble partiet vårt opprettet for bare tre måneder siden.

– Flere tar til orde for at SV, MDG, RV og FI bør slå seg sammen?

– Jeg har ikke tenkt over muligheten, det er for mye som skiller oss. Men det vil være vanskelig å samarbeide med MDG, som er imot sexkjøpsloven.

– Enkelte mener dere er parasitter på SV?

– SV bør heller gå i seg selv og tenke over hvordan de kan vinne feministene over fra andre partier. SV kommer litt sent til bordet. De er alltid ett skritt etter.

– I Sverige kritiseres FI for å ende som et blendahvitt middelklasseparti?

– Vi har folk som jobber i omsorgsyrker, middelklassekvinner og folk med minoritetsbakgrunn. Men det er en utfordring å sørge for mangfold. Noen av dem som oppsøker oss, er del av den feministiske bølgen som startet etter regjeringsskiftet. Vi blir kontaktet av unge jenter, men også homofile og transpersoner, som ikke føler seg like representert i andre partier.

– Likestilling er bare én av mange politiske saker. SV-leder Audun Lysbakken sammenligner FI med å opprette et eget Nord-Norge-parti?

– Feminisme er en helhetlig ideologi der antidiskriminering står sentralt.

– Hvorfor skulle FIs suksess la seg kopiere i Norge, dere mangler jo en kjendis som Gudrun Schyman?

– Det er mer sjokkerende å ikke være feminist i Sverige, men FI har også brukt 10 år på å etablere seg der.

– Hva er status for feminismen i Norge i dag?

– Feminismen er inne i en «fjerde bølge». Den er bredere, med menn, transpersoner og antirasister som deltar. Dette skjer ikke bare her, men også i resten av Europa.

Mer fra Dagsavisen