Helg

Professorens dom over presidenten

Bernt Hagtvet mener Donald Trump er en narsissistisk bølle, men professoren er ikke bekymret for at den amerikanske presidenten vil gjøre USA til et diktatur.

Hvem: Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap.

Hvorfor: Argumenterer for at Trump ikke er fascist i klassisk forstand.

Har Donald Trump overrasket deg etter at han ble president?

– Det var ventet at han ville bli en helt annen president enn de foregående, men ikke at han ville bli så ute av stand til å skille mellom kravene til presidentvervet og sin egen valgkampstil.

I en kronikk i Aftenposten kalte du ham en «primitiv, kunnskapsløs og narsissistisk bølle». Ser du ham også som en gal person?

– Nei, han er en primitiv, ømskinnet, selvsentrert og enkel forretningsmann ute av avstand til å skille mellom et høyt politisk verv og egen forretningsdrift, og hele tida på kanten av loven. At han føler seg såret over komikernes karikaturer av ham, sier alt om hans psykologi. At han er en bølle mener jeg han har vist gang på gang, for eksempel i synet på kvinner og i behandlingen av folk som har arbeidet på hans bygg.

Les også: – Europa må ta styringen, ikke vente i frykt på Trumps neste tweet

Hitler ble sett på som gal av mange da han kom til makten i Tyskland. Er det farlig å avskrive Trump som en ustabil bølle uten noen plan?

– Man bør ikke undervurdere Trumps politiske instinkter. Han vet nok hva han vil, men er uklar på midlene fordi han ikke skjønner maktdelingsprinsippet i USA. Da han latterliggjorde dommeravgjørelsene i innreisesaken, reagerte selv hans partifeller.

Hva slags likheter ser du mellom Trump og mellomkrigstidens diktatorer?

– Trump står for en aggressiv nasjonalisme, mener selv å representere den opprinnelige folkeviljen og taler nedsettende om minoriteter og «de andre». Han er ingen fascist, men en autoritær populist som USA har hatt så mange av. Han står for en materialistisk ekstremindividualistisk nytelsesfilosofi som er den europeiske fascismen fremmed.

Trump angriper minoriteter, latterliggjør demokratiske institusjoner som rettsvesenet, forakter forskning og er en notorisk løgner. Kan du utdype hvorfor du ikke ser på ham som fascist i klassisk forstand?

– Han kommer ikke til på omgjøre USA til et diktatur, han er ikke tilhenger av den revolusjonære omdanning av mennesket som all klassisk fascisme står for; han kommer ikke til å innføre et korporativt økonomisk system med høy grad av statseie – og han kommer neppe til å gå til krig med nabostatene eller andre. Han kommer neppe til å skape sitt eget parti, det har andre forsøkt tidligere uten hell, dertil er USA for desentralisert og motkreftene for sterke. Knapt en måned inn i sin periode har han møtt denne maktdeling. Politikken er ennå ikke forfalt til gateslagsmål som var så karakteristisk under Weimar-republikken. Demonstrasjonene hittil er ikke mer enn normalt i USA.

Historiker Richard Evans mener Trumps stigmatisering av minoriteter er et alarmerende ekko fra 1930-tallets Tyskland. Hvordan ser du på Trumps stadige angrep mot minoriteter generelt og muslimer spesielt?

– Trist og avslørende, særlig når han brennemerker hele grupper uten forståelse for nyanser. Fra Washington hører vi nå bare om «den jødisk-kristne sivilisasjonen», ikke om menneskerettigheter som var så viktige for de allierte under krigen og som USA var en så sentral bærer av i 1948.

Les også: Richard Gere til Dagsavisen: - USA har falt utfor klippen

Statsviter Francis Fukuyama skrev nylig i Klassekampen at «framveksten av en amerikansk tyrann faktisk er en respons på lammelsen i det politiske systemet». Er du enig i Fukuyamas analyse?

– Mange har talt om USA som den «fastfrosne republikken» fordi systemet er så oppdelt. Det vil alltid være en sterk minoritet av små stater som vil motsette seg endring av forfatningen. Montana vil fortsatt ha to senatorer, som California. Men det mest uhyggelige nå er at Trump bygger ned alle kontrolltiltak overfor den enorme finanssektoren og slik inviterer til en ny finanskrise. Dette er klassedominans i renkultur som neppe hans kjernevelgere innser rekkevidden av.

Hva er din største bekymring med Trump som president i USA?

– Nettopp dette.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ledere med fascistiske trekk gjør det også godt i Europa. Hva kan vi vente oss i årene framover?

– For alle demokratisk-sinnede mennesker gjelder det å holde språket klart, søk alternative informasjonskilder for å forstå verden, styrk samfunnsfagsundervisningen i skolene og restaurer ex.phil.-undervisingen på universitetene, med vekt på vitenskapelig metode, kritisk tenkning og klart, sjargongfritt språk. Følg Arne Næss’ saklighetslære og lær utenat hans klassiker «En del elementære logiske emner», den viktigste boka i norsk etterkrigstid, nå naturligvis avskaffet ved UiO. Ellers dyrk dine roser, les renessanselyrikk og hør på madrigaler for å motvirke forsøplingen av ditt sinn av hjernedøde TV-serier og fake news. Snakk vennlig med alle amerikanere. Ikke alle stemte på Trump. Samtidig forsøk å forstå hvilke behov Trump appellerte til. Ikke reduser hans tilhengere til «deplorables», som Hillary sa. Det er en blindgate og uverdig.

Mer fra: Helg