Helg

- Presset er 
der hele tida

Midt i politietatens verste kriseuke noensinne har politioverbetjent Grete Lien Metlid likevel hatt mer 
enn nok med å konsentrere seg om Sigrid -saken.

Hvem: Grete Lien Metlid

Hva: Politioverbetjent ved Oslo polidistrikt

Hvorfor: Leder etterforskningen av Sigrid-saken

- Hvordan har uka di vært?

- For meg og for dem som jobber på saken, har denne uka selvfølgelig vært veldig krevende, med enormt mange timer på jobb. Jeg for min del har vel vært på Politihuset nærmest hele uka, og alt i hverdagen er blitt snudd opp ned. Det har gått fra morgen til langt ut på kvelden.

- Har du vært på Politihuset om natta også?

- Jeg må nok innrømme at jeg har tilbrakt en natt her på jobb, men ellers prøver vi jo å dra hjem for å sove om natta. Vi jobber lange dager og til langt utover kvelden, og da er det jo også viktig at en får tilstrekkelig med hvile 
hjemme på natta. Får ikke folk hvilt og senket skuldrene, blir de ikke gode etterforskere. Nå er vi jo likevel vant til å være hendelsesstyrte her på voldsavsnittet og vi vet jo svært sjelden at noe kan komme til å skje. Planer man har lagt for fritida må bare legges bort, sånn er det bare, og det er vi vant til. For min egen del skulle jeg vært på ferie denne uka, men jeg måtte endre på dette. Ellers har denne uka også vært fylt av mediehenvendelser. Det blir ganske travelt, for dere er så mange og jeg er bare én! Både jeg og de andre har også brukt mye tid på å ta imot og få organisert nye folk som denne uka har kommmet for å bidra i etterforskningen. Vi har nå mange flere ressurser på plass, og det er bra. De som jobber på saken gjør en stor innsats nå og står på for fullt.

- Hvordan er det å jobbe i politiet akkurat denne uka, midt i all kritikken og dramatikken rundt 22. juli-
kommisjonens rapport?

- Vårt fokus har denne uka vært på Sigrid. Men også vi er jo opptatt av hva som har kommet fram og hva som skjer. Men vi har ikke hatt muligheten til å stoppe opp på grunn av det.

- Har kritikken vært en belastning?

- Vårt fokus har nå vært å gjøre så god jobb som mulig på denne saken og konsentrere oss om dette. Vi er jo som sagt veldig hendelsstyrte her på voldsavsnittet og vant til å ha fokus på det oppdraget vi er satt til å gjøre til enhver tid. Men selvfølgelig er også vi opptatt av det alvorlige som nå har kommet fram.

- Hva har vært mest utfordrende 
i etterforskningen av Sigrid-saken akkurat denne uka?

- Det som hele tida er en stor utfordring, er den enorme mengden av informasjon og opplysninger og tips som kommer inn og som vi nå sitter og jobber med. Det er krevende å få organisert dette arbeidet på en god måte. Men nå har vi jo fått på plass mange flere ressurser enn vi har til daglig.

- Fører det store engasjementet og alle tipsene i saken indirekte til at etterforskningen faktisk blir mer krevende?

- Ikke sånn at vi har et negativt fokus på det. All informasjonen som kommer kan jo også bidra til at saken løser seg, så vi synes det er flott at folk er så engasjerte.

- Har du noen gang sett så mye 
engasjement i en savnet-sak før?

- Det har vært saker tidligere, i drapssaker eller der barn er blitt borte, der engasjementet har vært stort. Men jeg har vel ikke vært med på noe lignende før. Engasjementet er enormt, både der ute og her inne på Politihuset. De fleste savnet-saker kommer jo heller ikke til oss på voldsavsnittet. Det er bare når det er mistanke om noe kriminelt at vi kommer på banen. Ellers pleier de fleste savnede å komme til rette. Heldigvis.

- Hva er som berører oss ekstra med Sigrid-saken?

- Det er vel rett og slett det at vi kjenner det ekstra i hjertet og magen når en unge er blitt borte. En 16 år gammel jente er blitt borte på vei hjem, og så vet vi ikke hva som har skjedd med henne. Situasjonen for hennes familie og de andre rundt henne er det nok mange som kan kjenne på. For oss er det også kampen mot tida spesielt krevende. Vi vil så fort som mulig finne ut hva som har skjedd med henne, slik at familien får svar. Derfor er det veldig viktig med det store engasjementet og alle tips som kommer inn, som igjen kan hjelpe oss videre i etterforskningen.

- En del av engasjementet er jo blitt forsterket og spredt på sosiale medier. Har bruken av sosiale medier endret etterforskningen av slike savnet-saker?

- Ja, vi kan nesten ikke sammenligne etterforskningen i dag i forhold til tidligere. I dag bruker nesten alle ungdommer sosiale medier, og det gir oss helt nye muligheter i etterforskningen. Samtidig krever det jo mer av oss, av våre ressurser og vår kompetanse. Hvorvidt det gir en løsning å konsentrere oss om de sosial mediene, vet vi ikke. Det trenger jo ikke ligge noen svar på disse, men det kan gjøre det. Vi jobber med alle spor i håp om at det kan gi resultater.

- Men når man holder så intenst på med en etterforskning, så er det vel ikke så lett slippe denne saken privat heller?

- Nei, det er ikke det.

- Går du også på fritida rundt og 
tenker: «Hvor er hun?»

- Ja, vi som jobber med dette gjør nok det. Samtidig er det nok lurt at folk som jobber med dette bruker den tida vi har til å sove og hvile, og til å slappe noe av. Akkurat nå er vi inne i en initalfase, og disse første ukene av en etterforskning blir gjerne ekstra intens. Men det må jeg få si om denne saken: Vi som jobber med dette, kjenner veldig på denne situasjonen. Vi kjenner presset. Ei ung jente er borte, og vi har ennå ikke funnet henne. Selv om vi skal være profesjonelle, er dette noe vi kjenner veldig på.

- Dere kjenner det i magen, dere også?

- Ja. Vi har ennå ikke funnet henne. Presset er der hele tida.

hanne.mauno@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen