Akhtar Chaudhry. FOTO: HILDE UNOSEN

Overrasket og skuffet

Med 395 mot 301 stemmer tapte Akthar Chaudry det som kan bli SVs eneste plass på Stortinget, mot rivalen Heikki Holmås.

Hvem: Akhtar Chaudhry

Hvorfor: Tapte førsteplassen på Oslo-lista til SV

 

Hvordan har uka di vært?

- Det har vært en veldig interessant og givende uke for meg. Hendelsene denne uka har avgjort den videre gangen i mitt liv. Fra neste år er jeg ikke stortingsrepresentant, noe som har vært en glede og et stort privilegium. Herfra vil det bli nye veier for mitt politiske engasjement, jeg må finne en jobb og andre arenaer for å fremme mine synspunkter. Det har vært interessant, men samtidig er det klart at det er store endringer.

Det var et betydelig antall stemmer som skilte mellom deg og Heikki Holmås på nominasjonsmøtet, hvor du endte opp som tapende part. Ble du overrasket over resultatet?

- Jeg var forberedt på resultatet, men jeg var veldig overrasket over spriket i stemmegivningen. Det var jo et åpent møte, og man skal alltid gå til et nominasjonsmøte med respekt.

Er du veldig skuffet?

- Jeg gikk ikke til nominasjonsmøte for å tape, så skuffet er jeg jo. For meg er det viktig at alle som hadde jobbet for min nominasjon i Oslo SV og resten av landet fortsetter å være engasjert. Skuffelsen må pleies. For det aller viktigste er at skuffelse ikke fører til passivitet. Nå må vi engasjere oss enda mer for å få gjennomslag for de sakene som det flerkulturelle Norge er opptatt av.

Hvordan er forholdet mellom deg og Holmås?

- Vi har et ålreit kameratslig forhold. Han er en dyktig politiker som har fått Oslo SVs tillit. Nå må vi jobbe for å samle partiet bak ham, slik at vi kan styrke partiet og sammen møte den tøffe tida vi har i vente.

Så dere er kamerater som tar en kaffe sammen i lunsjpausen?

- Vi er begge SV-ere og vi står godt plantet. Vi har samme oppgave, men forskjellig synsvinkel, forskjellig styre og engasjement.

Du er den første visepresidenten på Stortinget med minoritetsbakgrunn. Det er historisk. Hva tror du det har hatt å si for minoriteter i Norge?

- Det har vært et personlig privilegium, men også noe som har ført vårt flerkulturelle samfunn videre. Det har brakt oss nærmere hverandre og inspirert flere til å søke større tilhørighet, bidra, ta ansvar og søke ansvar.

Hva skal du gjøre nå som du er ute av rikspolitikken?

- Det vet jeg ikke ennå, og heldigvis har jeg god tid til å ta en avgjørelse. Jeg håper at det fortsatt vil være bruk for meg. Nå vil jeg stå for SV og sakene jeg brenner for fram mot valget i 2013.

Vurderer du helt seriøst å begynne å kjøre T-bane på heltid igjen?

- Å være T-banefører er en veldig interessant jobb, så det har jeg aldri utelukket. Jeg har alltid holdt kontakten med det yrke.

Er du fornøyd med det du har oppnådd som rikspolitiker?

- Veldig fornøyd. Jeg har vært en tydelig stemme for det flerkulturelle Norge og har vist at minoritetene kan og vil. Minoriteter er ikke bare opptatt av integrasjon, men også miljø, byutvikling, helse og justispolitikken. Det er selvfølgelig veldig mye mer jeg skulle ha fått gjort, men mitt parti er fortsatt her og det samme er demokratiet. Vi skal jobbe for å videreføre SVs politikk.

Tror du minoritetenes engasjement i SV vil forvinne med deg?

- SV er fortsatt vårt parti og jeg tror ikke engasjementet vil forvinne. Selv om jeg slutter som rikspolitiker vil jeg ikke forsvinne fra partiet. Folks engasjement handler om politikk, ikke person.

Men det er jo ingen hemmelighet at du har vært veldig aktiv og vervet mange med minoritetsbakgrunn?

- Selvsagt er mange mennesker skuffet over resultatet, men jeg håper denne skuffelsen kan brukes som inspirasjon til stå på enda hardere. Vi har en jobb å gjøre. SV har vært minoritetenes parti lenge. Det skal vi fortsette med, og jeg skal bidra.

I en måling InFact gjorde for VG tidligere denne uken var SVs oppslutning på minimale 2,9 prosent. Det ville ha gitt kun ett eneste mandat på Stortinget. Hva tenker du om de nyeste målingene og SVs framtid?

- Det er aldri hyggelig å få denne type målinger. Det betyr at vi må jobbe hardere. Vi må gjøre SV til et tydelig alternativ i norsk politikk. Vi må bli et tydeligere fredsparti, en klarere kritiker av EØS og alt EØS betyr for oss og vi må jobbe for at vi blir minoritetens førstevalg.