Helg

Norges 
nye ikon

Etter at Faten Mehdi Al-Hussaini (19) sang ut mot IS og norske ekstremister, er hun blitt et nasjonalt ikon. Nå vil hun kjempe videre for menneskerettigheter og rettferdighet.

Hvem: Faten Mehdi Al-Hussaini (19)

Hvorfor: Oslojenta er en av initiativtakerne bak mandagens demonstrasjon mot IS, ekstremisme og Profetens Ummah.

Hvordan fikk du ideen til mandagens demonstrasjon?

- Jeg hadde tenkt på det lenge, at noen måtte stå opp og si ifra. Jeg hadde lenge kjent på et behov for å forklare folk at jeg og andre vanlige muslimer ikke deler meningene og holdningene til ekstremistene som får så stor oppmerksomhet i media. Så da jeg så på Facebook at Thee Yezen Obaide foreslo en demonstrasjon, tok jeg raskt kontakt og foreslo at vi skulle samarbeide om å arrangere dette sammen.

Har du alltid vært en engasjert person?

- Jeg har alltid engasjert meg i politikk og menneskerettigheter, det tenner meg. Men det var særlig etter at jeg satt hjemme og surfet på nettet og så VG-intervjuet med Ubaydullah Hussain at jeg ble så veldig provosert. At han satt der med sine meninger og liksom skulle representere meg som muslim. Jeg tenkte at det der skal du ikke få lov til, de fleste norske muslimer er ikke lik han, vi syns overhodet ikke at tortur, halshogging og voldtekt er greit. Så jeg tenkte; Ubaydullah, du farer med løgn og nå må noen snart si ifra.

Du var selv i Irak i juni?

- Ja, i Karbala sør for Bagdad. Min mor og mine søstre har bodd der et år, og skulle komme hjem i sommer. Men med den politiske situasjonen som har oppstått, fryktet jeg at de kom til å stenge flyplassene etter hvert. Så jeg tenkte; OK, jeg reiser ned så får vi samme skjebne. Stenger de flyplassene så er jeg med dem, må de flykte så flykter jeg med dem, blir de drept, ja så blir jeg drept med dem.

Hvordan er du blitt så modig?

- Jeg tenkte aldri på meg selv som modig før. Mange har sagt til meg at jeg er en modig person og da har jeg tenkt: Nei, Faten, du er ikke modig i det hele tatt. Du har sittet hjemme og klagd over at du ikke blir hørt, at det du tenker og mener ikke kommer fram ute i samfunnet, men du gidder ikke gjøre noe med det. Men etter mandagen da jeg fikk komme med mitt budskap, da jeg fikk sagt det jeg virkelig ville foran alle de frammøtte menneskene, da følte jeg meg modig.

Hvordan var det å stå på talerstolen og høre folk juble mot deg?

- Det var helt ubeskrivelig. Vakkert. Jeg har egentlig ikke ord som kan beskrive den følelsen. Jeg opplevde det som historisk for meg, en ny start for mitt liv. Og jeg håper også det var historisk for Norge og en ny start for neste generasjons muslimer.

Hva tenker du om at det må en 19 år gammel jente til for å sette ord på det som kanskje er en av de mest aktuelle og farligste politiske sakene i dag?

- At jeg er 19 år betyr ingenting, en person på 40 eller 50 kunne gjort akkurat det samme. Du trenger ikke være 19 år for å forstå at IS ikke er islam, du trenger ikke være 19 år for å forstå at halshogging og voldtekt er galt, at urettferdighet er noe som må bekjempes. Det handler om kunnskapen du søker.

Hva tenker du om at det er mennesker på din alder som blir radikalisert?

- Det er veldig trist, og jeg syns synd på dem for de vet ikke hva de gjør. De er blinde fordi de er blitt hjernevasket, og jeg mener det er vår plikt å forsøke å gi dem den kunnskapen de trenger for å stå imot. Det er min drøm å få lov til å reise rundt på skoler og snakke med ungdommer om dette. For vi må klare å vinne våre ungdommer tilbake, få dem til å se hva islam står for og hva ekstremistene står for, slik at de ikke lar seg bli tatt av slike miljøer.

Du har aldri vært redd for å ta ordet?

- Jeg tror de fleste på skolen der jeg har gått er enige i det, bare spør lærerne mine. Jeg har alltid tatt ordet, til og med foran ekstremister som stanser meg på gata og vil diskutere.

Er det mange med ekstreme meninger som vil diskutere med deg?

- Ja, veldig mange. Jeg blir ofte stoppet på gata, eller folk henvender seg på Facebook fordi de vil diskutere. Før ble jeg ofte stoppet på gata av ekstreme folk som ville diskutere, men så var de egentlig bare ute etter å krangle og provosere meg. De tålte det ikke om jeg kom med gode argumenter, da ble det gjerne skriking og sjikane, og så bare gikk de.

Hvordan takler du trusler og hat-meldinger?

- Jeg er ikke redd. Folk får bare hate meg, det betyr bare at jeg gjør en jobb som er viktig og bra. Men det er et vanskelig spørsmål, rett og slett fordi jeg ikke har noe annet svar. Jeg er bare ikke redd.

Hvordan klarer du å la være å la deg provosere?

- Det er et islamsk sitat som sier: «Den beste av dere er den som klarer å kontrollere sitt sinne». Det bærer jeg med meg i bevisstheten hele tida, at jeg må kontrollere sinnet mitt, for blir man provosert kan man fort si dumme ting.

Hvordan tror du det blir å skulle være et forbilde for mange, særlig unge mennesker?

- Jeg håper jeg kan være et godt forbilde, men ingen er perfekt og jeg kommer sikkert også til å gjøre feil. Men å være et forbilde er en ære.

Hvem er dine forbilder?

- En av dem er Zaynab, barnebarnet til profeten Muhammed, som var en sterk kvinne som sto mot tyranni og urettferdighet. Og så er det mine to onkler som sto opp mot tyranni og urettferdighet i Saddam Husseins Irak og ble myrdet for sine meninger. Dessuten er alle som støtter meg og sender meg så mange fine meldinger og gode ord, de er mine forbilder.

Du begynner på studier ved Kings College i London neste år, hva er dine framtidsplaner?

- Jeg vil jobbe med politikk og menneskerettigheter. Jeg vil gjerne være med på å arrangere møteplasser for ungdommer der vi kan snakke om ekstremisme, og hvordan det er å være fredelig muslim. Jeg håper å få muligheten til å gå rundt på videregående skoler sammen med andre som kan mye om dette, og snakke mot ekstremisme. Og fortelle at det Profetens Ummah står for ikke er islam.

sissel.hoffengh@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen