Helg

- Morrissey er ingen 
dum mann

Like etter 22. juli sa Morrissey at «dyredrap» i matproduksjon var verre enn massakren på Utøya. Men Odd Arvid Strømstad står fast på valget av ham som artist på Nobelkonserten.

Hvem: Odd Arvid Strømstad, ansvarlig produsent for Nobelkonserten

Hvorfor: Har fått massiv kritikk etter valget av artisten Morrissey

Hvordan har uka di vært?

- Den har vært ganske busy! Både med min normale jobb, med å forberede styremøter og sånn ting, men også i forhold til Nobelkonserten. Der dukket det opp litt andre ting på agendaen enn det vi hadde ventet, og det ble en liten utfordring rundt en av artistene, med mange mediespørsmål. Og så er det generelt mye å gjøre nå før Nobelkonserten.

Ble du overrasket over de sterke reaksjonene på at dere vil at den kontroversielle artisten Morrissey skal spille på Nobelkonserten?

- Det blir ofte debatt om artistlista til Nobelkonserten, men at det ble såpass mange reaksjoner i år var litt overraskende, ja. Jeg er ellers veldig fornøyd med årets spilleliste. Vi forsøker alltid å få med noen nye stjerneskudd i kombinasjon med mer etablerte artister, som vanlige TV-seere har hørt om og vet hvem er - som Morrissey. Sammen skal de fungere i et stort TV-show som skal sendes over hele verden. Det føler jeg vi har fått til i år.

Det er blitt brukt sterke ord om denne Morrissey-invitasjonen: «Uforståelig», «underlig», og som Kjetil Rolness sa det: «Den underligste bookingen på norsk jord noensinne». Hva syns du om det?

- Her må det være riktig å si at det er delte meninger. Noen mener usedvanlig sterkt om dette, og noen mener sterkt på vegne av andre.

Men hvorfor invitere en så kontroversiell artist innenfor rammene til nettopp fredsprisen?

- Vi er en stor gjeng både i Norge og utlandet som har planlagt dette her. Vi tenker: Ja, Morrissey har sagt utrolig mange dumme ting. Den uttalelsen han kom med etter 22. juli må være noe av det dummeste han har sagt noensinne. Men: Det fratar ham ikke retten til å opptre. Han har virkelig lyst til å spille for årets fredsprisvinner. Samtidig har han et sterkt engasjement i andre hjertesaker som munnen hans av og til renner over med. Han har for eksempel dette ekstreme engasjementet for dyrevern, og så er han jo skeptisk til øvrighet og kongehus, for å si det mildt. Det er nå hans ståsted, og vi syns ikke at tidligere uttalelser skal stå i veien for at han skal opptre på Nobelkonserten.

Så alt i alt syns du han er verdt det?

- Ja. Absolutt. Her støtter jeg meg også på vår store redaksjon, med amerikanere, svensker og oss. Det er stor begeistring for Morrissey her hos oss, så dette er ikke bare min personlige mening.

Grunnen til at Morrisseys 22. juli-uttalelse traff så sterkt her i Norge, var vel timingen, at han sa dette bare to dager etter massakren?

- Ja, det var jo helt forferdelig. Men Morrissey er ingen dum mann, jeg tipper det var en slags «slip of the tongue», av den typen at du i det øyeblikket du sier det, tenker: «Dette var jo helt forferdelig sagt». Men han presiserte jo etterpå hva han mente. Det handlet ikke så mye om 22. juli, men om hans fortvilelse over at dyrevern, det er det altfor få som tar alvorlig. Så ble det altså denne vanvittige koblingen.

Men hva skjer når han kommer hit til Norge, og han får en mikrofon stukket i hånda, og en hel verden som publikum? Er du redd han skal si noe som kan ødelegge fredspriskonsertens omdømme?

- Nei, det er jeg ikke redd for. Hadde jeg vært det, hadde vi ikke tatt ham hit. Grunnen til at jeg sier det, er at vi alltid har flere runder med artistene som skal opptre, både før de kommer og når de er her. Vi går grundig gjennom med dem hva slags arrangement dette er, forteller om årets fredsprisvinner, om hvordan pressekonferansen skal foregå. På den måten sørger vi for at de setter seg godt inn i saken. Den runden kommer vi også til å ta med Morrissey når han kommer.

Kommer dere til å ta opp nettopp 22. juli-saken med ham?

- Ja. Definitivt. Vi vil sørge for at han skjønner at 22. juli rommer så mye mer her i Norge, enn det kanskje gjør i England og andre steder i verden. Selv om dette var en hendelse som ble kjent over hele verden, bærer vi i Norge med oss dette såret på en helt annen måte.

Men hittil er det ingen som har kritisert valget av Morrissey på musikalsk grunnlag?

- Nei, og det er jo fint. Men, debatt og stor interesse rundt det musikalske har vi uansett hvert år. Det som er lett å glemme er at utgangspunktet for konserten er å få spredd budskapsinnholdet i stor grad. Og det er de kjente store navnene som hjelper oss med å få distribusjon til hele verden. Så er det opp til oss å fylle programmet med noe viktig.

hanne.mauno@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen