Helg

– Mange er urolige, og det forstår jeg

Tross anklager om politisk motivert omplassering av ansatte og trenering av kontroversielle rapporter, mener forskningsdirektør Kjetil Telle at SSB fortsatt står støtt i samfunnet og på Stortinget.

SSB publiserte denne uken en innvandringsrapport av forsker Erling Holmøy, som er én av de ansatte som har fått beskjed om at han blir omplassert. Gir rapporten grunn til bekymring for velferdsstaten?

– Velferdsstaten er under press fra flere hold, analyser fra oss peker på blant annet innvandring og aldring. Rapporten belyser godt hvordan lav yrkesdeltakelse blant innvandrere er kritisk.

Blir dette siste rapport av sitt slag?

– Vår hovedoppgave er å belyse sentrale utviklingstrekk i det norske samfunnet, og det inkluderer åpenbart innvandring.

Er publiseringstidspunktet tilfeldig valgt?

– Rapporten dokumenterer deler av arbeider som lå til grunn for Brochmann 2 som kom i februar. Rapporten ble ferdig kvalitetssikret og godkjent for en uke siden. Den skulle altså uansett blitt publisert nå en av de nærmeste dagene, men siden det var så mye oppmerksomhet rundt rapporten ble publiseringen framskyndet noe.

Hva tenker du om anklagene fra Holmøy om at SSB-ledelsen med vilje har holdt rapporten tilbake?

– Jeg har ikke oppfattet at han sier det. Det er min jobb å påse at alle våre analyser er tilstrekkelig kvalitetssikret, og det konkluderte jeg med at var tilfellet for en drøy uke siden.

SSB-direktør Christine Meyer har overfor VG forsikret om at det såkalte «innvandringsregnskapet» vil bestå. Er dette regnskapet et eksempel på forskning som ikke har holdt mål etter internasjonal standard, og hvorfor skal vi i så fall beholde det?

– Internasjonal publisering er ikke et mål i seg selv. Ingen mener det. Internasjonal publisering er i dag det beste middelet for å sikre at vi henger med i kunnskapsutviklingen i verden, særlig på metode. I tillegg dokumenterer det at så faktisk er tilfelle. Over tid avhenger tilliten til oss av begge deler.

Holmøy har flere steder uttalt at han føler seg dårlig behandlet i SSB. Forstår du hans frustrasjon?

– Ledelsen i SSB mener at ressursene våre i større grad bør brukes på å styrke SSBs kjerneoppgaver som er statistikk. Omstilling kan mange ganger oppleves frustrerende, og det forstår jeg at mange føler også i dette tilfellet.

Hvordan er stemningen i SSB nå?

– Mange i forskningsavdelingen er urolige, og det forstår jeg.

Opplever du at SSB har tillit i samfunnet og på Stortinget?

– Jeg opplever at våre statistikker og analyser har meget stor tillit, både blant politikere og i samfunnet for øvrig. Det ser vi først og fremst ved at arbeidet vi utfører både blir brukt og danner utgangspunkt for mange debatter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kan SSB både være en spydspiss innen internasjonal eliteforskning og en aktør som leverer viktig kunnskap om norske forhold, for eksempel lønnsstatistikk?

– Det er ikke snakk om eliteforskning, bare at vi også skal publisere i anerkjente tidsskrift. For å kunne levere viktig kunnskap til det norske samfunnet, må vi vise at vi henger med i kunnskapsutviklingen. Det gjelder for forskningen. Og det gjelder for statistikken, hvor vi selvsagt deltar i internasjonale fagmiljøer som setter standarder for utarbeiding av statistikk.

Hadde det vært mer riktig, som for eksempel professor Jørn Rattsø har foreslått, å la et uavhengig institutt direkte tilknyttet Stortinget overta forskningen bestilt av politikerne?

– Jeg mener at den store tilliten til SSBs analyser og statistikker viser at dagens organisering fungerer.

Kommentar: SSB-debatten: - Lydnivået er høyt, påstandene løse og paranoiaen sterkt til stede (Hege Ulstein)

Mer fra: Helg