Helg

«Karikert tiggerdebatt»

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) frontet ukas mest upopulære forslag fra regjeringen, og måtte se det bli gruset av Sp helt på tampen.

Hvem: Vidar Brein-Karlsen, statssekretær i Justisdepartementet (Frp)

Hvorfor: Forsvarte regjeringens forslag om tiggeforbud

– Du hadde ansvaret for regjeringens forslag om ny tiggelov på vegne av Justisdepartementet. Hva syns du om at Sp snudde i saken, slik at dere mistet flertallet for forslaget?

– Først vil jeg si vi at vi i alle fall fikk gjennom mulighetene for lokale tiggerforbud, noe som også sto i regjeringsplattformen. Det er vi tross alt fornøyde med. Så må vi bare registrere at med en gang det begynte å blåse litt, så bakket Sp ut. Det får vi bare ta til etterretning, men det inngir i alle fall ikke tillit. Så vil jeg også presisere at da den enigheten på Stortinget kom til i fjor vår, så var Sp en veldig aktiv pådriver for å få et nasjonalt tiggerforbud. Da er det jo merkelig at de trekker seg ut så raskt.

– Hva tror du er hovedårsaken til at Sp trakk seg nettopp denne uka?

– Det er vanskelig for meg å spekulere i, det har jo Sp prøvd å forklare sjøl. Men det kan jo ikke ha kommet som en overraskelse, verken på Sp eller andre, at et forslag om tiggerforbud vekker debatt. Det gjorde det denne gangen også, og den debatten ble veldig karikert. Vi kunne fått et annet resultat dersom Sp hadde tålt å stå litt i stormen.

– «Løftebrudd», mente både Høyre og Frp i Stortinget?

– Det ble inngått en avtale, der Høyre, Senterpartiet og Frp på Stortinget vedtok muligheten for lokale tiggerforbud, mot at regjeringen skulle komme tilbake med et forslag om et nasjonalt forslag om organisert tigging. Høyre, Senterpartiet og Frp inngikk en avtale på Stortinget og Sp trekker seg nå ut, uten en gang å ha et forslag som kunne presenteres for Stortinget. Det er lite tillitvekkende av et stortingsparti.

– Det gikk fort i svingene på slutten, de timene på torsdag ettermiddag etter at det ble kjent at Sp trakk støtten sin. Hvem tok beslutningen i regjeringen: «Nå stopper vi forslaget»?

– Regjeringen stoppet forslaget. Vi så at det uansett ikke er noe parlamentarisk grunnlag for det arbeidet vi hadde satt i gang, og vi har jo også andre ting som det er viktig å jobbe med. Jeg syns dette er synd, for her kunne vi fått en virkelig god debatt om hvordan vi på en bærekraftig måte kan hjelpe folk som er fattige. Jeg syns det er synd at Sp trekker seg ut slik at vi må avlyse den debatten.

– Hva blir etter din mening konsekvensene av at det nå ikke blir noe nasjonalt tiggerforbud?

– Arbeidet vi gjør for å hjelpe tiggerne i deres egne hjemland, ved hjelp av en mer aktiv bruk av EU-midler til for eksempel Romania og Bulgaria, det kan jo fortsette. Men det vi ikke greier å stoppe nå, er at fattige og utsatte personer fra disse landene tror at det venter dem en velstående framtid i Norge. Nå kan kyniske bakmenn fortsette med å lokke folk til å komme hit for å tigge, noe som setter dem i en svært sårbar situasjon. Jeg mente at forslaget ville være et godt bidrag til å hjelpe disse personene. Blant disse gruppene som kommer til Norge, ser vi både organisert kriminalitet, menneskehandel, vinningskriminalitet og ordensmessige konsekvenser. For å få tatt hele dette problemkomplekset, mener vi politiet trenger mer effektive hjemler for å ta dem som står bak den organiserte virksomheten. Det ville de fått med vårt forslag.

– Debatten om tigging ble opphetet denne uka, og mange mente forslaget ville føre til en kriminalisering av gode gjerninger. Men det virker som om du og regjeringen mener forslaget ble misforstått?

– Noen her har helt åpenbart misforstått med vilje. Ap-leder Jonas Gahr Støre og jurist Jon Wessel-Aas skjønner åpenbart at det å gi noen en kopp kakao, et ullpledd eller at man viser generell medmenneskelighet, er langt unna det vi ville ramme med et medvirkningsansvar i det forslaget som nå er trukket. Vi ville ikke ramme vanlige folk som bare ønsker å være snille.

– Det var aldri snakk om å sende folk i fengsel for å gi bort et teppe?

– Selvfølgelig ikke. Jeg syns det er synd at debatten ble lagt på det nivået, i stedet for at vi kunne diskutert på en skikkelig måte hvordan vi kunne hjulpet utsatte personer ut av fattigdom.

– «En god dag for Norge», mente Ap-leder Jonas Gahr Støre da forslaget falt torsdag ettermiddag. Men det syns nok ikke du?

– Nei, jeg syns ikke det var noen god dag. Jeg kunne ønsket at vi fikk en bedre løsning for de fattige som kommer reisende hit.

– Så nå blir hele forslaget lagt ned i en skuff? Vil dere ikke jobbe mer med dette forslaget denne stortingsperioden?

– Det er ikke opp til meg å spå om framtida, men vi har ikke noen planer om å ta opp det forslaget igjen. Sånn er politikken.

Mer fra Dagsavisen