Helg

«Jeg tror vi får se endring nå»

Flere hundre tusen døde, korrupsjonen herjer, den sosiale ulikheten når nye høyder. Den knusende seieren til venstresidens kanditat ved valget i Mexico gir landets ambassadør til Norge, Jorge Castro-Valle Kuehne, nytt håp.

Señor ambassadør, hva betyr det for Mexico at venstresidekandidaten Andres Manuel Lopez Obrador, AMLO, vant valget forleden – med nesten 53 prosent oppslutning, mer enn 30 prosentpoeng foran nærmeste utfordrer?

– Aller først vil jeg gjerne si at dette valget viser at Mexico er et modent demokrati. Foruten presidenten valgte vi hele kongressen, ni delstatsguvernører og tusenvis av posisjoner på lokalt nivå – alt på samme tid. Det var 89 millioner stemmeberettigede ved valget. Våre institusjoner var på høyde med situasjonen, og valget var, med noen unntak, eksemplarisk, ifølge observatorer. Jeg er stolt, både som representant for systemet og som borger, over måten dette ble gjennomført på.

Og resultatet?

– Jeg tror det vil hjelpe til med å ta roe ned noen konflikter og gi oksygen til hele samfunnet vårt. Nå må vi samle nasjonen og se framover. Når AMLO fikk over 50 proent av stemmene, er det et fint sted å begynne. Det hjelper også at de andre kandidatene gikk ut og gratulerte ham med seieren allerede tidlig på valgnatta, og at AMLO og sittende president Enrique Peña Nieto allerede har begynt å planlegge overgangen og snakker om å samle nasjonen for å møte utfordingene. Det er også verdt å merke seg at vi har oppnådd en historisk god kjønnsbalanse ved valget: 51 prosent av senatorene er nå kvinner.

Du snakker om «utfordinger». Kan du være mer konkret?

– Mexico har hatt kompiserte utfordringer de siste årene, som alle var viktige tema i valgkampen. Det handler om den sosiale ulikheten og fattigdommen, korrupsjon og volden som har herjet samfunnet i mange år, og som bekymrer alle i det meksikanske samfunnet. Også er det tema som tilgangen til utdanning og muligheten til sosial utvikling . AMLO gjorde disse temane til sine saker i valgkampen, og klarte å få med seg befolkningen.

Hvorfor har disse problemene fått vokse seg så store?

– Det er ikke så lett å svare på fordi utfordringene er store og kompliserte. De har blitt gjort mange forsøk på å løse utfordingene, men det har vært vanskelig å finne løsninger. Alle ønsker vi et fredelig samfunn med sosial rettferdighet og utviklingsmuligheter. Vi håper at vi, sammen, kan ta de første stegene mot gode løsninger nå.

Mottoet til AMLO i valgkampen har vært «Ikke lyve, ikke stjele, ikke forråde folket». Når det går hjem, tyder det vel på at mange mener han peker på noe essensielt. Har systemet, «den politiske klassen» og institusjonene, feilet?

– Jeg må understreke igjen at det ikke er lett å svare bastant på det spørsmålet. Men uten at vi legger skjul på at mye ikke har fungert som det skal, må vi ta vare på det som har gitt gode resultater, som for eksempel de sterke institusjonene som nå bidrar til en fredlig og demokratisk overføring av makta gjennom valg. Vi håper på en endring som tar tak i bakgrunnen for problemene og som samtidig tar vare på det som fungerer.

Jeg har venner i Mexico som slett ikke støtter AMLO, men som, med sine godt betalte jobber, frykter hva en kandidat fra venstresida vil bety for landets økonomiske utsikter. Også de er glade for den nærmest totale utrenskningen som fant sted ved valget, der det evige maktpartiet PRI fikk rundt 16 prosent av stemmene i presidentvalget og omtrent det samme til senatet og parlamentet. «Endelig fikk de sin straff», på en måte.

– Selv om det er mulig å skjønne den holdningen på bakgrunn av de store utfordringene Mexico står overfor, er det nå på tide at alle meksikanere står samlet. Vi ønsker et mer rettferdig samfunn, med større muligheter for alle. Jeg tror vi får se endringer nå. De store utfordringene blitt diskutert åpent gjennom hele valgkampen, og folket har tatt veldig tydelig stilling.

AMLO

Din jobb er å representere Mexico internasjonalt; det seneste året her i Norge. Både du og jeg, som har familie og venner i landet, vet at Mexico er så mye mer enn nyhetsoppslagene om vold og kaos. Mexico er varme, inviterende mennesker, vakker natur, god mat, et variert kulturtilbud og helt ok fotball – i tillegg til alt det negative. Men det kan ikke være så lett å få dette fram overfor skeptiske utlendinger?

– Vi må jobbe enda hardere for å få fram et nyansert bilde av Mexico internasjonalt, ja. Vi skjuler ikke problemene, vi prøver snarere å være helt åpne om dem. Men som du sier: Mexico er så mye mer enn disse problemene. Her i Norge har vi arrangert flere feiringer av vår kultur, som kunstutstillinger og filmfestivaler, og i om kort tid skal vi vise fram det meksikanske kjøkkenet i Mathallen i Oslo, der vi viser fram det meksikanske kjøkkenet. Vi vil ikke bagatillisere situasjonen, men vil vise et mer balansert bilde av alt det fine Mexico har å by på.

Når vi er inne på andre tema: Hvordan er forholdet mellom våre to land sett fra ditt ståsted?

– Meget solid, og stadig tettere. Norge og Mexico jobber sammen i ulike mulilaterale fora om globale utfordringer, som Parisavtalen og Agenda 2030 i FN. Av nyere dato jobber vi sammen om et initiativ fra Erna Solberg om å skape skape bærekraftig økonomi i havet. Vi har felles interesser på energifronten, både hva gjelder olje og fornybar energi. Vi har et veldig godt forhold. Og så må jeg si, full av beundring, at jeg er imponert over Norge, over samfunnet dere har skapt her.

Bare så synd at Norge aldri er med i fotball-VM, og at Mexico alltid ryker ut i åttendedelsfinalen.

– Det får vi håpe endrer seg, og at det går veldig bra for begge landene i 2026, da Mexico skal arrangere fotball-VM sammen med USA og Canada.

Les også: – AMLO bryr seg faktisk om mexicanere

Mer fra Dagsavisen