Ingebrigt Steen Jensen ble oppringt av en leder på et asylmottak på Nordmøre. Etter samtalen satte reklamemannen seg ned og skrev en rasende statusoppdatering på Facebook som er delt av mange tusen.

«Jeg trodde ikke det kunne være riktig»

Ingebrigt Steen Jensen reagerte med vantro da han fikk høre hvor lite en asylsøker har å leve for om dagen. Nå håper han på et folkeopprør som vil tvinge fram en endring.

Det hele startet med at du ble oppringt av en mottaksleder på Nordmøre som ønsket at du skulle holde et foredrag for de ansatte på asylmottaket. Etter samtalen skrev du et rasende innlegg på Facebook som flere tusen har delt. Hva var det du fikk høre?

– Jeg spurte lederen om hvordan det sto til på mottaket. Han fortalte da om asylsøkere som trakk ut tennene på hverandre fordi de ikke hadde råd til å gå til tannlege. Flere slet med lus, men de hadde ikke penger til å kjøpe lusemiddel på apoteket. Andre kom seg ikke til sykehus fordi bussbillettene var for dyre. Han fortalte at asylsøkerne må leve for litt over 70 kroner dagen, og at dette beløpet skal dekke mat, klær, medisiner, transport – alt. Jeg trodde først at det ikke kunne være riktig. Men dette er de statlige satsene som gjelder over alt – det handler ikke om et enkeltmottak på Nordmøre.

Hva kan du si om responsen?

– Jeg har aldri opplevd større respons på en statusoppdatering på Facebook. Med så mange delinger er det trolig at nærmere én million nordmenn har lest den. De aller fleste har reagert som meg, med vantro: «Dette kan ikke stemme!» Det virker som de aller fleste er enige om at beløpet er altfor lavt, uavhengig av hva man måtte mene om asylpolitikken for øvrig.

Les også: Sylvi Listhaug! Av hensyn til deg selv bør du umiddelbart miste jobben! (Aslak Borgersrud)

Hva sier det deg at en asylsøker som bor på et ordinært mottak får litt over 70 kroner dagen å leve for?

– Det sier meg at vi har politikere som ønsker at de skal ha det så ille som mulig. Det finnes ingen annen forklaring. Et beløp som i utgangspunktet var veldig lavt er blitt kuttet to ganger. Dette har ingenting med nasjonaløkonomien å gjøre. Jeg skjønner ikke hva vi skal oppnå med så lave satser, med mindre formålet er å plage medmennesker eller skremme andre fra å komme hit. Jeg synes de i hvert fall burde få et beløp som er i nærheten av minstesatsen for sosialhjelp. I dag får asylsøkerne en tredjedel av den laveste sosialhjelpssatsen. Da har de ingen mulighet til å være med på ting utenfor mottaket. Hvordan skal de da bli integrert?

Hva synes du om regjeringens asylpolitikk?

– Deler av politikken er ille, men ikke alt. Jeg er glad for at man har fått kontroll på asylanttilstrømmingen og at det ikke kommer 1000 mennesker om dagen, det er ikke bærekraftig. Vi må åpenbart tilpasse regelverk etter situasjonen til enhver tid. Men jeg er opptatt av at vi skal ta imot dem som kommer hit, og som har krav på opphold, på en skikkelig måte. Jeg opplever at vi har en innvandringsminister, men at vi ikke har en inkluderingsminister.

Har du selv besøkt et asylmottak?

– Jeg må innrømme at jeg ikke har det og at jeg burde gjort det. Det burde egentlig alle nordmenn gjøre. Min svigermor har jobbet med asylsøkere i 25 år. I Vestfold og Telemark. Hun kan fortelle om hverdagshendelser med flyktningene, det er mye humor og mye å bli glad av, selv om det ikke er en søndagsskole. Jeg spurte henne en gang: «Hvor mange ekstremister eller voldelig jihadister har du møtt siden du begynte å jobbe med asylsøkere?» Da svarte hun: «Ingen».

Det er ikke lenge siden du skrev at Arbeiderpartiet er blitt et usynlig parti i saker som handler om å vise solidaritet med de svakeste i samfunnet. Du har selv stemt Ap i en årrekke, hva synes du om partiets asylpolitikk?

– Jeg synes de er for forsiktige og ikke tar stilling i konkrete saker. Jeg er ikke Venstremann, men må likevel si at Trine Skei Grande imponerer i denne saken, hun er en tøffing, hun står for noe og er ikke redd for å si fra. Fra Jonas og de andre i Arbeiderpartiet hører vi lite. Jeg tror de har fått innspill fra sine taktikkrådgivere om at det er best å sitte stille fordi det kan gi negative utslag på meningsmålingene hvis de snakker asylantenes sak. Jeg synes det er sørgelig og blir deppa av det.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I fjor høst startet du en anti-hatkampanje på Facebook. Du annonserte at du skulle kommentere alle fremmedfiendtlige ytringer du kom over på sosiale medier og oppfordret alle til å gjøre det samme. Hvordan har det gått?

– Det har vært både interessant og deprimerende. Det er så mye personlig sjikane, du får høre at du er landssviker og godhetstyrann. Det er umulig å svare alle. Noen er pålogget 24 timer i døgnet og driver bare med dette. Jeg føler pendelen svinger mer og mer mot det hatefulle. Det er bare å lese kommentarfeltene på VG-nett under saker som handler om asylsøkere. Ofte er det hat fra ende til annen. Derfor forsøker jeg å legge ut saker som viser alt det positive som skjer.

Hvordan skal du følge opp denne saken videre?

– Jeg har tenkt å spørre dem som har likt og delt saken, hva de synes er en god reaksjonsmåte.