Helg

Jakten på ærligheten

Det er ikke sant at vi er imot ulv, sier lederen av Norges Jeger- og fiskerforbund. Søndag startet jakten på Norges mest polariserende rovdyr.

Hvem: Espen Søilen

Hva: Generalsekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund

Hvorfor: Ulvejakta starter søndag

Regjeringen godkjenner felling av 26 ulv utenfor ulvesonen. Hva tenker du om det nivået fellinger?

– De har fulgt anbefalingen fra rovviltnemnda, og vi har god tillit til systemet som har fastlagt at dette er det riktige nivået. Det viktigste er at vi får en normalisert forvaltning av ulv.

Var ulvestriden i fjor et resultat av at politikere ikke hadde den fulle forståelse om hvordan det er å leve med ulv?

– Dette har vært en vanskelig politisk sak, og jeg vil ikke spekulere i noens motiver her. Men det er nok sånn at det er vanskelig å forestille seg hvordan det er for dem som lever midt oppi dette.

Hva er det med ulv som engasjerer så sterkt?

– Ulven har fått en sterk symbolverdi, som er vanskelig å forklare. Vi blir jo beskyldt for å være mot ulv, noe jeg synes er rart. Vi skyter 35.000 elg hvert år, men vi er ikke imot elg. Det er uheldig at det blir et så skarpt konfliktnivå i denne debatten når vi trenger en normalisert forvaltning. De fleste aksepterer at ulven har kommet for å bli i Norge.

Espen Søilen.

Espen Søilen. Foto: Privat

Hva er grunnen til at ulven har fått den symbolverdien den har fått?

– Nei, det er ikke lett å si. Ulven er jo en art på lik linje med andre. Det er jo et av våre største rovdyr. Den har også sånn sett en posisjon som et symbol på en villmark som har forsvunnet. Så er det også et spørsmål om hvor mye ulv vi kan ha i et moderne samfunn uten at det blir konflikter.

Hva er ditt forhold til ulv?

– Jeg synes ulven er et fascinerende dyr. Ulven jakter i flokk, og er nærmest jegere som oss. De er intelligente dyr som lever en tilværelse som i liten grad ses av mennesker. Vi ser spor av rester etter byttedyr, og uheldigvis kommer vi noen ganger i konfliktsituasjoner, men som oftest ser vi ikke ulven. Jeg er vokst opp på 60- og 70-tallet hvor de store rovdyrene var borte fra norsk territorium. Det ble en helt ny situasjon på 2000-tallet hvor det ble reetablert en bestand av alle de store rovdyrene; jerv, gaupe, bjørn og ulv. Dette viser jo at forvaltningen fram til nå har vært vellykket.

Hvilket dyr liker du selv best å jakte på?

– Jeg vil si skogsfugljakt er det som ligger mitt hjerte nærmest. Høsten er kort for en jeger!

Hva er det med jakt som fenger?

– Spenningen og uforutsigbarheten. Jeg jakter også sammen med hund. Gleden ved det samarbeidet gir en tilleggsdimensjon.

Hva slags følelse får du av å jakte?

– Man kommer nærmere naturen. I stedet for å gå langs stien, går man der det er ventet å finne vilt. Det gir en intens følelse av spenning, hvor kanskje hørselen er den sansen som blir brukt mest. Du hører ganske godt når en tiur letter i skogen. Da har du bare brøkdeler av et sekund på gjøre deg klar til å skyte. Da kjenner du på en ganske intens spenning. Har du sett en tiur?

Nei.

– Den veier opp mot 5 kilo, omtrent samme vekt som en kalkun. Det blir det god mat av.

Hva passer godt til tiur?

– Ulike grønnsaker og en god rødvin. Det er ikke hverdagsmat, men i år er et godt år for skogsfugljakt, så jeg satser på å kunne servere litt tiur i år.

Hva gjøres med ulven som skytes?

– Den må leveres til Veterinærinstituttet først, og så kan jegeren få den stoppet ut, eller få skinnet.

Hva vet vi om ulven som oppholder seg i Norge?

– Det er en diskusjon om opphavet til ulven, men det er først og fremst veldig mye vi ikke vet. Ut ifra GPS-data og analyser av avføringen kan vi si at mye tyder på at den ulven som er i Norge og Sverige har vandret på egne bein. Det er lett å få konspirasjonsteorier, men viktig å huske på at det er helt uvesentlig for regelverket hvor ulven kommer fra.

Mer fra: Helg