Helg

«Fy faen»-Hkeem satser alt

Gamle damer kaller ham «Stovners stolthet», selv om Hkeem (20) får alle til å banne. Oslo-artisten skal nå satse alt på musikk og har ingen plan B.

Låten «Fy Faen» er årets definitive sommerhit. Hvorfor tror du den slo an?

– Den slo an fordi den er fengende, og «Fy faen» er hverdagslige ord mange bruker hver dag. Jeg føler at det er mange artister som sitter hjemme og tenker: «Åh fuck, hvorfor ha’kke vi tenkt på det?» Nå kan for en gangs skyld barn også få lov til å banne.

Hva vil du fortelle med «Fy Faen»?

– Sangen har et budskap om mennesker som sprer negative vibber – mennesker som ikke har noe positivt å si. De er «snakes» – som ikke har noe bedre å gjøre enn å tråkke ned på andre. Vi klager på dem og hva de gjør.

Man får ofte høre at å klage er noe man ikke skal gjøre. Synes du det bør være mer åpenhet for klaging?

– Ja! Karpe Diem har gjort det hele livet, jo!

Du har blitt frontet som en av mange suksessfulle minoritetsartistene i Norge, og i tillegg bor du i en bydel med høy minoritetsbefolkning. Vil du si at livet ditt på Stovner har påvirket hvem du er i dag?

– Hundre prosent. Å vokse opp på Stovner har definitivt påvirket måten jeg er, snakker og sprer musikken min på. Stovner er en del av meg, og det hører man i musikken. Jeg og artistkollegaen min Temur bruker ord som «snakes» og «hustle». Jeg har vokst opp på et sted hvor mentaliteten er litt unik. Her starter minoritetsungdom med minus og går i pluss. Vi på Stovner er skikkelig ambisiøse. Vi tør å tenke lengre enn de fleste, og vi snakker om framtida hele tida. Å komme fra et positivt miljø på Stovner har hjulpet meg til komme dit jeg er i dag.

Har din suksess endret hvordan folk ser på deg og bydelen din?

– Før så fikk jeg ofte rare blikk hvis jeg sa at jeg var fra Stovner. Etter «Fy Faen» så har folk sagt til meg at det er kult å være fra Stovner, faktisk! Gamle damer har liksom kommet bort til meg og sagt: «Jeg har bodd på Stovner hele livet, og jeg er så stolt! Endelig er det noe positivt som kommer herfra.»

Hva synes moren din om ditt karrierevalg?

– Det er først nå at hun begynner å forstå valget, og hun begynner å se at det er musikk jeg brenner for. Alle vet hvordan mødre med minoritetsbakgrunn er. De vil at vi skal studere, og ønsker det beste for oss. De vil kanskje ikke at vi skal ta risken, men jeg tok den og det gikk bra.

Ditt virkelige navn er Abdulhakim Hassane. Hvem er du når du ikke er Hkeem?

– Jeg er en person som er veldig høylytt, danser og snakker mye. Jeg tror jeg er den rampete klovnen i gjengen, og han som ønsker rettferdighet og det beste for alle. En helt normal kar som ser på serier, spiller FIFA og sover lenge.

Les også: Misliker ordet «kvinnefotball»

Hvordan vil du som artist inspirere andre?

– Jeg inspirerer andre gjennom sangene mine. Skrive om positive ting, og gi folk en bra følelse av å høre på musikken min. «Fy Faen» handler kanskje om klaging, men man blir glad av å synge refrenget.

Har du opplevd noe «snakes» i løpet av tida din som artist?

– Det har vært noen YouTube-kommentarer, ja. Men faktisk ikke ansikt til ansikt, as. Det meste er positivt. Men for en stund tilbake, før «Fy Faen» ble lansert, var det en gammel dame på bussen som overhørte meg si: «Jeg skal lykkes. Jeg skal bli artist.», og da kom hun bort til meg og sa: «Du burde ha en plan B». Jeg svarte: «Vent og se».

Du har ofte med vennene dine på turer, konserter og turneer. Hvorfor det?

– Vi prøver å inkludere så mange som mulig. På Gullruten kunne vi valgt å ta med profesjonelle dansere, men vi valgte heller å ta med vennegjengen på tolv stykker.

Hva er viktig å ikke glemme når man oppnår berømmelse?

– Ikke glemme hvor du er fra, eller hvem som var der med deg fra starten av, og de som var med deg i dårlige tider.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hva drømmer du om?

– Helt ærlig, så vil jeg ikke si det. Jeg vil holde meg litt lavt. Folk må vente og se. Men jeg skal bli så suksessfull som mulig, det er det jeg kan si. Jeg sikter høyt.

Mer fra Dagsavisen