Helg

Frps "omdømmeminister"

Nestleder Ketil Solvik-Olsen rykket denne uka ut for å forsvare Frps ære i utlandet. Og han påpeker at Sivs tale valgnatta var et uttrykk for genuin glede.

Hvordan har uka di vært?

- Den har vært helt fantastisk god! Vi har hatt en fantastisk opptur, og gjorde et mye bedre valg enn det målingene tydet på. Vi gikk riktignok ned i forhold til valget i 2009, men fem prosentpoeng opp etter valget i 2011. Så vi er strålende fornøyde på alle måter, for nå er det kjekt å være i politikken!

Men tror du likevel debatten om Siv Jensens leppestiftkjole og seierstale valgnatta har skadet partiet?

- Nei, det har ikke skadet partiet. Debatten forteller at det er en del folk på venstresiden som er desperat dårlige tapere. Men jeg har også sett folk på sosialistisk side være oppgitt over hvordan vi i Frp nå blir angrepet for småting og usakligheter. Dette sier mer om de som angriper, enn det sier om oss.

Jeg har lest at du satt hjemme foran TV-en valgnatta, og passet ungene dine i stedet for å gå på valgvake. Hva slags inntrykk ga Sivs seierstale deg som TV-seer?

- Jeg fikk et helt kurant inntrykk. Hun var utrolig glad, og utrolig engasjert. Dette er jo et stort gjennombrudd for vårt parti. Siv har tatt imot så mye dritt fra så mange over lang tid, og har opplevd usaklige angrep fra Ap i denne valgkampen. Da må det være lov å koste på seg seiersjubel! Og hører du på budskapet hennes, så snakker hun om samarbeid med de andre partiene.

Du har rykket ut i svenske medier, som Dagens Industri, for å hevde at Frp er et liberalt, ikke et høyreekstremt parti. Hvorfor?

- Fordi det vil spare oss for mye tid framover, når vi forhåpentligvis skal sitte i regjering. Hvis det nå fester seg et helt feilaktig inntrykk av hva Frp er, vil vi bli vurdert på det framover. Når vi ser at enkelte utenlandske medier kategoriserer oss som høyreekstreme, og tillegger oss standpunkter vi ikke har, så er det ubehagelig.

En statsviter som tar doktorgrad på Frp, hevder at dere ikke er et høyreekstremt parti, men et høyrepopulistisk parti. Hva synes du om den merkelappen, da?

- Vi er et parti på høyresiden, og jeg ser at enkelte mener det vi driver med er populisme. Men det er litt avhengig av hva du definerer som populisme. Vi har lite til felles med de partiene ute i Europa som representerer høyrepopulismen. Vi er et parti med en helhetlig politikk, og det er ikke innvandringspolitikken alene som er vår drivkraft. Derfor syns jeg det er veldig uheldig at statsråder i dagens regjering, som utviklingsminister Heikki Holmås, går ut og sier vi er et høyrepopulistisk parti på linje med Sverigedemokratene. Han bygger opp om denne myten for å sverte oss.

Mange utenlandske medier trekker fram Anders Behring Breiviks tidligere medlemskap i Frp?

- Breivik meldte seg ut av Frp i misnøye, vi var ikke det han trodde vi var. Dette viser jo at det han står for og det han gjorde, ikke har noe med oss å gjøre.

Stemmer det at du forventer at norske UD-ansatte skal korrigere bildet av Frp i utlandet? Bør dere ikke gjøre denne jobben sjøl?

- For all del, vi skal gjøre det sjøl. Men alle vet at det å forsvare seg selv blir mindre vektlagt, enn når andre som i utgangspunktet ikke deler våre standpunkter gjør det. Når vi ser på reaksjonene der ute, er det også sverting av Norge. Det syns jeg er trist, og når Holmås, som representerer UD, fyrer opp under myter om oss, er han samtidig med på å snakke ned Norge. Det burde være i Norges interesse å sørge for at debatten ute blir på riktige premisser. Det vil spare norske ambassader for misforståelser seinere.

Du sitter midt i regjeringssamtaler, blir dere to eller fire partier?

- Jeg tror vi blir fire! En ting er hvordan KrF og Venstre har posisjonert seg i valgkampen for å mobilisere sine velgere. Men nå er valgkampen over, og skal de komme i regjering, må de samarbeide med både Høyre og Frp. Jeg har veldig tro på at disse partiene som har sittet i regjering før, vet at du får gjort mye mer på innsiden enn på utsiden. Derfor vil de ønske å komme på innsiden. Personkjemien mellom våre folk er blitt såpass god, at det kan være mulig å finne løsninger også der problemene i utgangspunktet er store. Det handler om å ville hverandre vel, og finne gode løsninger alle kan leve med.

Mer fra Dagsavisen