Tom Høgli har varslet at han gir seg på landslaget etter fotball-EM. Nå mister han de to siste kampene som blir avgjørende for om Norge kommer seg til Frankrike neste sommer. FOTO Heiko Junge/NTB scanpix

Forsiktig optimist

Landslagsveteran Tom Høgli ser lyst på livet selv om han ligger nede med brukket rygg.

 

Hvem: Tom Høgli (31), back og visekaptein på landslaget.

Hvorfor: Fikk påvist brudd i ryggvirvelen samme dag som Norges tropp mot Malta og Italia ble annonsert.

 

Det ble påvist brudd i ryggvirvelen etter at du ble feid ned av Brøndbys Ronnie Schwartz. Du mister innspurten i EM-kvaliken og avgjørende kamper for FC København. Hvordan har du det nå?

– Nei, det er litt vondt, men jeg skal ikke klage for mye.

LES OGSÅ: Høgli mister EM-innspurten

Dagen etter taklingen uttalte du at andre har det mye verre. På sykehuset skrøt du av kaffen. Tenker du alltid positivt?

– Ja, jeg prøver på det. Det er litt kjedelig å miste artige kamper for Norge og FCK, men i den store sammenhengen er det ikke så alvorlig. Det er andre som har det langt verre. Man må ha litt perspektiv på ting og se utenfor fotball-bobla.

Ståle Solbakken uttalte: «På gaten hadde den taklingen gitt mellom fem og ti år i fengsel». Hvor alvorlig mener du selv den var?

– Det er klart det var en røff takling. Men skaden er et resultat av mange uheldige omstendigheter. Jeg prøvde å ta ballen og datt på verst tenkelig måte. Det har vært skader i fotballen til alle tider. Nå var det min tur – det må jeg bare akseptere.

Har du hørt noe fra Schwartz etter taklingen?

– Ja, jeg fikk en melding i dag. Han sa unnskyld og uttrykte at det selvfølgelig ikke var med vilje. Jeg satte stor pris på at han tok kontakt.

Du er kjent for ditt samfunnsengasjement. Hva opptar deg mest om dagen?

– Akkurat nå er det nok flyktningene fra Syria. Jeg prøver også å følge med på det som skjer i Qatar.

LES OGSÅ: Høgli reagerte mot homo-protest-forbud (31. mai 2014)

For en måned siden uttalte du at det var smålig av norske politikere å krangle om hvor mange syriske flyktninger Norge skal ta imot. Hva mener du norske myndigheter burde gjøre?

– Jeg er opptatt av at vi skal ta vår del av ansvaret. Det er ikke lett å sette et tall, men vi må bidra mer. I fotballmiljøet er folk veldig opptatt av flyktningene. Flyktningkatastrofen har kommet så nært på oss. Her i København har spillerne gitt av lønna. Klubben har også invitert flyktninger på kamp. Det synes jeg er veldig bra.

Du har sagt at du gjerne skulle byttet bort en eventuell EM-plass mot at anleggsarbeiderne i Qatar får bedre arbeidsforhold. Opplever du at du blir hørt når du engasjerer deg i samfunnsdebatten?

– Det er rart med det, som landslagsspiller blir man hørt – i hvert fall litt. Jeg ønsker bare å bruke min stemme til noe som er nyttig for samfunnet.

Skandalene i FIFA ser aldri ut til å ta slutt. Nylig ble president Sepp Blatter siktet for økonomisk kriminalitet. Savner du et spilleropprør mot den mektige organisasjonen?

– Jeg savner først og fremst et større engasjement for å bedre forholdene for anleggsarbeiderne i Qatar. Jeg skulle gjerne sett at flere spillere snakket høyt om det. FIFA kunne gjort mye mer for å gjøre verden til et bedre sted. Potensialet blir ikke utnyttet godt nok.

Da du debuterte på landslaget tjente du mindre enn materialforvalteren i Tromsø og var ukjent for de fleste. I dag er du visekaptein og kanskje den mest respekterte spilleren på laget. Er du overrasket over at du har nådd så langt?

– Ja, jeg så ikke for meg at jeg skulle etablere meg på landslaget. Jeg trodde jeg måtte takke for meg etter den første samlingen. Jeg var bare opptatt av å gjøre det beste ut av det. Jeg har alltid vært veldig forsiktig av meg.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Hvorfor har du lykkes?

– Jeg vet hva som er mine styrker og hva som er mine svakheter. Jeg prøver ikke å gjøre ting jeg ikke behersker. Jeg er vel av den litt trauste, gamle backtypen. Jeg vil være en man kan stole på – en lojal type.

Hva er høydepunktet ditt på landslaget?

– Å debutere var helt spesielt. Jeg var så sinnssykt nervøs. Men det har vært mange kamper som det har vært steikanes artig å spille – som da vi slo Portugal i 2010 og den siste kampen mot Kroatia.

Er dagens utgave av landslaget den beste du har spilt for?

– Ja, ferdighetsmessig er dette det beste laget. Det er et ungt lag som bare kommer til å bli bedre og bedre med årene.

Får vi se Norge i EM neste år?

– Det er ennå en lang vei å gå. Men jeg tror vi klarer det.

Under valgkampen dukket du opp i en kampanje for Arbeiderpartiet. Har du alltid stemt Ap?

– Ja, jeg fant tidlig ut at jeg er mest enig i standpunktene og ideologien til Arbeiderpartiet.  

Kommer du fra en politisk engasjert familie?

– Egentlig ikke, men jeg hadde en bestemor som var veldig engasjert i fagbevegelsen i Nord-Norge. Det kan hende at mitt engasjement kommer fra henne.

Er Gro fremdeles ditt forbilde?

– Ja, hun er et stort menneske som virkelig har satt fotavtrykk etter seg. Hun slo seg opp i en mannsdominert tid og gjorde veldig mye godt som statsminister. Senere markerte hun seg også internasjonalt. En veldig god karriere, det må man kunne si.