Helg

Ble syk av koneplageri

Som skuespiller ønsker Aksel Hennie å spille så varierte roller som mulig. Men konemishandleren Trond i «90 minutter» er den verste han har spilt hittil.

Hvem: Aksel Hennie
Hvorfor:
Spiller voldelig kokainmisbruker med kone og nyfødt baby i Eva Sørhaugs film «90 minutter»

Med Aksel Hennie som knyttneve skal filmen «90 minutter» som nylig ble vist i Toronto banke fornuft inn i norske menn.

Du er alt i gang med innspillingen av en ny film, «Pioner» av Erik Skjoldberg - hvordan har uka di vært?

- Akkurat så hektisk som den blir når man jobber med innspilling av én film og har premiere på en annen. Det er morsomt, det.

Hva var det ved rollene i «90 minutter» som fikk deg til å takke ja?

- Det er mange ting, men først og fremst at manuset var veldig godt skrevet. I tillegg tar det opp tematikk som jeg syns er ekstremt spennende og engasjerende. Det er ikke ofte man får lov til å være med på å fortelle så viktige historier. I tillegg er Trond-karakteren en interesant studie som jeg både gruet meg og samtidig så fram til å finne ut av. Jeg visste at for å forstå en sånn fyr som Trond måtte jeg snakke med folk som har vært i samme situasjon, gjøre grundig research slik at jeg kunne spille ham så troverdig som mulig. Når du skal formidle en så tung virkelighet som mange opplever daglig må du behandle stoffet på en verdig måte.

Du har sagt at du ble fysisk syk av å spille Trond?

- Han gjør ting som kroppen ikke syns det er noe kult å gjøre, det er bare en reaksjon kroppen får på å gjøre noe som ligger milevis utenfor den vanlige komfortsonen. Så ja, jeg kastet opp på settet.

Er Trond den verste rollen du har spilt?

- Rollen er drøyere enn alt annet jeg har spilt, ja. Og det er en rolle som det er vanskelig å forsvare. Nå er ikke jeg så opptatt av å forsvare de rollene jeg spiller, men det er vanskelig for meg å forstå handligsmønsteret til Trond fordi det ligger så veldig langt unna hvordan jeg selv er.

Hvordan kan du forstå en mann som banker kona?

- Alle har vi følt oss små, utilstrekkelige og fanget i situasjoner vi syns er vanskelige, og det å forstå at han har det vondt, hvorfor han har det vondt, og hvorfor han gjør de tingene han gjør syns jeg er ganske enkelt. Men at han gjør det, at han krysser den grensen vi andre som ikke utøver vold ikke krysser, det er vanskelig å fatte.

Hva slags type er Trond?

- Han er en fyr som ikke har det bra, en som ikke trives i det livet han er i og som på grunn av det handler som han gjør. Han ønsker hele tida at han var et annet sted enn der han er.

Norge ligger på europatoppen i partnerdrap, hva tenker du om det?

- Jeg kan ikke mene så mye om det for jeg er verken sosiolog eller skolert eller nok belest på området til å kunne mene noe om det.

Hva med våre krav til vellykkethet?

- Vellykkethet er en individuell affære, og hva som gjør at folk føler seg vellykket i dagens samfunn er forskjellig. Men det er et veldig sterkt press om å være vellykket og det kan sikkert oppleves vanskelig for mange.

Du valgte å være medprodusent på filmen, hvorfor det?

- Rett og slett fordi det er en viktig film. Jeg mener dette er en historie som må fortelles.

Det er en ubehagelig historie. Tror du dette er en film som folk ønsker å gå og se?

- Det er håpløst å si før den har gått på kino en stund. Men det er en film som folk burde se, og jeg håper at det er en film som folk vil se, ta til seg og bli bevisste på tematikken. Den har allerede skapt debatt, en debatt vi som har laget filmen føler er viktig og nødvendig. Det føles ekstremt godt.

Har moderne mennesker et unaturlig forhold til ubehag, som gjør at vi skyr alt som ikke er hyggelig og harmonisk?

- Jeg har ikke det, jeg oppsøker det gjerne for å fylle på, lære mer om hvordan jeg kan bli et bedre menneske. Slikt som vi alle streber etter, vil jeg tro.

Har du valgt rollen som Trond helt bevisst for å unngå å bli typecast som en typisk good guy på film?

- Nå tenker jeg ikke så svart-hvitt at jeg skiller mennesker som good og bad guys. Men jeg har vært redd for typecasting og det har helt klart påvirket rollevalgene mine. Det har gjort at jeg har fått spille veldig varierte roller, noe jeg er jeg enormt takknemlig for.

sissel.hoffengh@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen