Byløvene

En vaskeekte bydelscafé

Café Laundromat har vaskemaskin på bakrommet, uten at det gjør skittentøyposen til nødvendig inngangsbillett. Maten og hyggen er påskudd nok i seg selv.

Dagsavisen anmelder

5

Café laundromat

Underhaugsveien 2

Tlf 21 38 36 29

Mat                      5

Meny                   4

Miljø                    5

Service               4

Prisnivå              5

- Det er ganske utrolig. Her går vi forbi den ene tomme restauranten etter den andre, men når vi kommer hit klarer vi så vidt å kare til oss et bord. Ingen tvil om at stedet er populært.

Byløvene våget seg ut i Oslos restauranttilbud en dag i begynnelsen av uka. Selv om det ligger et rimlag på bakken som man kan lage snøballer av, og julebordsesongen begynner å bli merkbar, er det ikke gitt at restaurantene har godt belegg. Når tilfeldighetene får råde er det derfor lett å velge bort tomme, golde lokaler og servitører bak disken med matchende tomme blikk mot døra. Derfor stanset vi heller utenfor Café Laundromat.

Dette stedet er ikke avhengig av sesongene, men er i løpet av få år blitt et av de mest populære utestedene uavhengig av at de ligger midt i rundkjøringen på Bislett. Her kan man stikke innom på morgenen for frokostservering før sola står opp, her er det fullt på dagtid av lunsj- og kaffegjester som sitter i kollokviegruppe eller alene og benytter seg av det trådløse tilbudet med PC-en oppslått, og her samles folk på kvelden for middag og sosiale utskeielser. Byløvene jaktet på middag, og husker at de var imponert allerede i åpningsåret, hvor det ble slått fast at Laundromat var noe så sjeldent som et nyetablert sted med sjel. Hadde man ikke i småfrøsen tilstand sett ut på minst to av Jan Erik Volds kampsaker, blåtrikken og Bislett Stadion, kunne man lett innbilt seg at man satt på en internasjonal nyhetskafé i en verdensmetropol.

- Jeg skjønner godt at dette er populært. Stemningsmessig har det ikke tapt seg i det hele tatt, og nå er jeg spent på maten, fastslo Løvinnen.

Middag på Laundromat kan ifølge menyen være alt fra lette salater, lunsjretter som kan bestilles dagen gjennom, burgere, bruschetta, pizza og i det minste to kraftige kjøttretter, der særlig spareribs servert med coleslaw og amandinepoteter sto ut fra papiret. Vi valgte to salater samt bruschetta på deling til forrett. Bruschettaen var rikholdig med god og saftig parmaskinke, pesto og godt krydret særpreg, servert med mye rødt og grønt. I det hele tatt friskt og godt.

Den samme erfaringen ga valget av en mozarellasalat og en chevré-salat. Begge rike på hovedingredienser, med store og gode biter mozzarella og chevré, og med knasende grønt, bønner, serrano, honning, tomater og annet snadder innimellom.

Salatene bød virkelig på en opptur, og de er i tillegg så store at de fint kunne båret et lite måltid i seg selv en dag kjøttsulten ikke var like påtrengende.

Spareribs er nytelsesmat, og skal spises like mye med fingrene som med bestikket. Kjøttet var det lite å si på. Riktig krydret, smakfullt og innbydende. To store beinsider som fikk følge av amadinepoteter og en kålsalat som ble en av kveldens få skuffelser.

- Denne coleslawen er rett og slett smakløs, slo Løvinnen fast etter å ha smakt.

Laundromat kaller seg café, og både i meny og kjøkken lever den opp til betegnelsen. Et par ting går litt på halv tolv når mange gjester samtidig skal ha alt og ingenting på en gang. Da kan forretter og hovedretter komme på bordet samtidig, som igjen gjør at hovedretten rekker å bli kald før man får spist den. Og desserten - valget falt på stedets hjemmelagde Chocolade Fondant - var riktignok rennende i midten, men gjennomkald allerede i det den kom på bordet. Oppsiden var stedets tilbud av vin og øl, som særlig nå, når det nærmer seg jul, har flere juleøltyper fra lokale bryggerier i tillegg til hele sortimentet fra bryggerhus som Ægir, Nøgne Ø, Haandbryggeriet og Tinn. Legg til japansk whisky, økologiske drikker uten alkohol og vin som ikke koster skjorta, og du skjønner at du sitter på et sted som sikter relativt ungt når det gjelder klientell, men som samtidig holder så høy kvalitet hva gjelder tilbud at snittalderen går høyere enn først antatt. Det er likevel bare de yngste som tar i bruk Laundromat Café som det vaskeriet det også er, og som tar kaffen eller ølet mens trommelen på bakrommet gjør sitt.

Café Laundromat gjør et poeng ut av at de gir en del av overskuddet til veldedige formål. De peker på de 4.000 bøkene i bokhyllene som rammer inn et lokale der sofaer og lave «loppisbord» står side om side med mer tradisjonelle kafémøbler, og stamgjester og andre bidrar til at stedet fortsatt har sjel og særpreg. Laundromat er akkurat det gjestene gjør stedet til, og med maten og helhetsinntrykket er det ingen tvil om at de fortsatt vil være et velkomment og varmt valg selv når andre steder står tomme og kjølige og kulda biter ute. Kanskje de til og med greier å servere maten varm.