Helg

Elegant og slitent

Byvandringer i Oslo blir stadig mer populært. Gründer og musiker Jan Vardøen la selv ut 
på tur for å vise folk hva han liker best ved 
sin bydel, Grünerløkka.

Om lag 100 velkledde mennesker i fornuftige sko og med paraplyer stimler sammen under paviljongen i Birkelunden på Grünerløkka i Oslo. Regnet høljer ned og lager dammer i fordypningene i asfalten. En gjeng av byens mer garva gutter står spredt i forsamlingen og sørger for at en eim av gammel fyll omgir stimen av mennesker. En av dem har en gitar og synger av full hals, mens en annen jobber med å smelte en limpinne. Det er denne sammensetningen som har gjort at Jan Vardøen har forelsket seg i Grünerløkka. Ung og gammel, edru og rusa, rik og fattig samlet under samme tak.

- Jeg blir kontaktet for å være konsulent for firmaer som vil skape nye byrom - gjerne på fem minutter. Som oftest er dette for å selge leiligheter. Men man kan ikke bare bestille Kaffebrenneriet og et Åpent Bakeri og tro at folk vil komme strømmende. Noen ganger må man lage oppholdssteder uten at man nødvendigvis tjener penger på det. Å skape et område med sjel og et levende miljø krever arbeid og tid, sier Vardøen til de oppmøtte.

- Og så må man værra sæ sjæl, roper en av de garva gutta og løfter ølboksen.

- Ja, sier Vardøen og smiler.

- Ikke minst så må man være seg selv.

Populært

Idet folk skal til å trekke ut av paviljongen klarner været, og en regnbue tar plassen til de mørke skyene som truer på himmelen. Hele sommeren har store folkegrupper samlet seg i byen for å høre om de forskjellige bydelenes historie. Byvandringene «Kjenn din by», som skjer i regi av Oslo museum, får stadig større oppslutning, og på noen av vandringene i sommer har det vært rundt 200 deltakere. Kjentfolk leder gruppene gjennom gater, torg og parker i håp om å lære dem noe nytt om byen de bruker hver dag. Dette er første gangen Vardøen leder en byvandring. For selv om han har bodd i storbyer som Barcelona, London og Toronto, så er det Grünerløkka som ligger hans hjerte nærmest.

- Jeg syns byvandring er et veldig fint tiltak. Jeg har sett dem gå forbi mange ganger, men har aldri hatt tid til å henge meg på før, sier Vardøen.

At det var noen høylytte byoriginaler ved oppstarten av byvandringen, syns han bare er hyggelig.

- Det hadde vært utrolig trist hvis de ble borte. De er også en del av byen, sier han.

Siden han flyttet til området for 16 år siden har han startet butikk, restauranter og utesteder. Alle med sin egen stil og sjarm, som den amerikanske 1930-tallsdineren Nighthawk, tikibaren Aku Aku, ølbula Grünerløkka brygghus og pizzarestauranten Villa Paradiso. Andre investorer har også skapt unike steder i området, og litt etter litt er Grünerløkka blitt en av Oslos mest populære bydeler.

- Jeg har en ektefølt kjærlighet for Grünerløkka som kommer helt instinktivt. Jeg identifiserer meg veldig med området. Det er både elegant og slitent, sier Vardøen og ler.

For alle

Med trendy barer og spisesteder er det ikke overraskende at det strømmer unge mennesker til Grünerløkkas mange vannhull. Vardøen mener at det ikke er ungdommen som skaper Grünerløkka, men barna.

- Det skal ikke være en hipsterenklave, bydelen er for alle. Barna som vokser opp her, er viktigst. De skaper liv og holder folk nede på jorda, sier han.

Statistikken viser at om lag 20 prosent av dem som bor på Grünerløkka, er barnefamilier og at cirka like mange er gift.

Selv om Vardøen står for 18 steder på Grünerløkka, grøsser han hvis noen antyder at han er en form for borgermester eller sjef på løkka.

- Jeg hater når folk sier sånt, jeg blir så pinlig berørt. Dette er noe jeg godt kunne gjort i det stille, sier han brydd.

Mathall

Om knappe to uker åpnes det en mathall i det gamle bruverkstedet på Vulkan fra 1908. 3.500 kvadratmeter med 28 butikker og flere restauranter skal gi norske bønder mulighet til å selge sine produkter. Byvandrerne fikk komme gjennom sperringene og inn i hallen som fortsatt er preget av oppussing, med gulvet fullt av stålbjelker, heller og planker. I kjelleren skal Vardøen åpne restauranten Smelteverket. Så langt ser det ut som en lang, smal og mørk sjakt. Utenfor vinduet har regnværet sørget for at Akerselva flyter ekstra lystig forbi. Om ikke lenge håper han at dette blir en ny møteplass for Grünerløkkas beboere.

- Her er det en varme og åpenhet som man ikke ser andre steder. Det er mye fint med andre bydeler også, men jeg kunne ikke tenke meg å være et annet sted. Grünerløkka minner om en gammel dame som kanskje egentlig har sett bedre dager. Men så får hun en ny kjole og får ny tæl, sier Vardøen.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

På byvandring:

Randi Flaten (70):

- Jeg er oppvokst på Grünerløkka, på Olaf Ryes plass, på 40- og 50-tallet. Foreldrene til en venninne av meg hadde butikk der Villa Paradiso ligger i dag. Jeg syns det er veldig spennende å komme tilbake og høre historien om alt som har dukket opp her de siste årene og hvordan byen er i forandring. Jeg går ofte på byvandringer, ikke bare her på Løkka.

Anneli Otnes (32),
 Birgitte Andreassen (31) 
og Giske Hoel (32):

- Vi ble dratt med på byvandring av en kamerat som jobber på Bymuseet. Selv om man går i disse gatene hver dag, er det så mye man ikke vet om nabolaget sitt. Vi har lært mye nytt, og så er det jo veldig gøy å høre på Jan Vardøen og hans tanker rundt planleggingen av et område.

Espen Nordvi Larsen (38) og Odd Rune Stalheim (35):

- Dette er første gang vi er på byvandring, men det blir absolutt ikke den siste. Vi har allerede avtalt å gå en vandring med en dame vi møtte her. Vi bor i området og har lært masse om nabolaget som vi ikke visste fra før av.

Mer fra: Helg