Helg

Drømmer i ruiner

Hva skjer når byer dør? Det er tema for utstillingen «Avgrunnen».

- Annika og jeg står på taket av Wurlitzerskyskraperen. Det er midt på natten, stjerneklar himmel og vi er omgitt av høye bygg på alle kanter, skyskrapere som i likhet med den vi har tatt oss inn i står tomme og forfaller. Nede på gatene er det ikke folk. Og vi omsluttes av en uvirkelig stillhet. Det er faktisk ganske uhyggelig, forteller Jan Jörnmark.

På utstillingen «Avgrunnen. Byer i forfall» som åpnet denne uka hos Norsk Form, dokumenterer økonomihistoriker Jan Jörnmark og fotograf Annika von Hausswolff forlatte steder rundt om i verden. Det handler om byer der befolkningstallene har sunket dramatisk. Om praktbygg og nedgangstider, økonomiske bobler som sprakk og store forlystelsesanlegg som ble liggende brakk og som naturen nå er i ferd med å ta tilbake. Da økonom og fotograf Jan Jörnmark kom over bildene fra Detroit på nettet på slutten av nittitallet, ble han sjokkert. Byen han selv hadde besøkt på åttitallet, lignet en kulisse fra en apokalyptisk film.

- Jeg ble grepet av bildene og ville dra dit. Jeg hadde så gode minner fra Detroit, som en by som på åttitallet sydet av kontraster: svarte ungdommer med digre gettoblastere på skulderen som slynget ut rap og konservative, dresskledde og veldig hvite politikere som holdt møter nede ved elven. Å komme tilbake 23 år etter, var surrealistisk. Byen var fullstendig forvitret, de aggressive unge mennene var borte fra gatene, alt som var igjen var dopede menneskevrak som beveget seg som skygger mellom øde skyskrapere og tomme boulevarder. Hva hadde skjedd med Detroit?

Jan Jörnmark begynte å lese om forfallet i Detroit og andre store byer i USA. Og fant ut at alle hadde en ting til felles: dramatisk fall i folketall på grunn av industri som forvant. Bare i Detroit hadde antall innbyggere falt fra nesten 2 millioner til 730.000. Byen er designet for nesten tre ganger så mange som faktisk bor der i dag. Bilismen, som bygde Detroit, hadde også ødelagt byen.

- Det er de unge som flytter, og de som blir igjen er de gamle og de ressurssvake. Det blir ingen fornyelse. Av de 730.000 innbyggerne som bor igjen i Detroit, er 47 prosent analfabeter, mange crackavhengige. Da blir det i tillegg en veldig farlig by. Selv fikk jeg følelsen av å befinne meg i et apokalyptisk Gotham City. Detroit brukes da også hyppig som location for innspilling av katastrofefilmer.

For noen år siden reiste Jörnmark, som selv er värmlending, og kona på ferie til Värmland.

- Vi kjørte langs veien og plutselig kom vi til noe som lignet en gammel fornøyelsespark. Det var Lindford Folkpark, stedet hvor jeg selv hadde hatt så fantastiske opplevelser og blant annet sett Gyllene Tider på scenen som ung. Nå var stedet helt inngrodd i en jungel var trær og ugress. Og det slo meg at dette er som Detroit, bare i mindre skala. Også i Øst-Värmland døde industrien sakte på åttitallet og folk flyttet. Jeg ble fylt av et vemod, og begynte å forske på forlatte steder, sier Jörnmark som startet nettstedet Övergivna Platser (http://jornmark.se/).

Sammen med fotografen Annika von Hausswolff har han reist til USA, Japan og flere land i Øst-Europa og dokumentert forfallet. Resultatet kan du se i DogA fram til 15. april.

sissel.hoffengh@dagsavisen.no

Mer fra: Helg