Byløvene

Strandklubben

Beach Club på Aker Brygge er en sjelfull oase i et ellers larmende landskap, perfekt for burger og utepils i sommersola.

Dagsavisen anmelder

4

Beach Club

Bryggetorget 14

Tlf.: 22 83 83 82

Mat              4

Meny           5

Miljø            5

Service       4

Prisnivå      4

Beach Club er en lavmælt institusjon på Aker Brygge. Foto: Lene Sørøy Neverdal 

– Takk gud for at det ikke er fredag hver dag, sier Byløven.

Vi vandrer langs folkehavet på Aker Brygge, den eldste hjørnetanna i det moderne Oslos etter hvert lange havnepromenade som strekker seg fra bortenfor Tjuvholmen i vest til Sørenga bad i øst. Når gradestokken kryper opp mot 30 grader selv før vi har unnagjort mai, er det utepils og utemat som gjelder, og vi er ikke de eneste som tenker slik. Lukten av frityr og tjukk pizzabunn ligger som en eim over området og gjør måkene yre der de sitter og vagler på lyktestolper mens de speider etter en pølse som kan nappes ut av en dresskledd hånd på vei hjem fra en eller annen børsnotert saltmine.

Det er de nye kjedene som har overtatt Aker Brygge, samlebåndssteder med ølpriser like stive som skjortesnippene før klokken 09.00 om morgenen, men også med et par travere som har vært med siden den gangen det mekaniske verkstedet ble omgjort til et handels- og restaurantbransjens flaggskip. Lekter’n ligger der den alltid har ligget, DS Louise har fortsatt ankerfeste og på baksiden ligger stedet man alltid vender tilbake til, selv om også det er blitt utvidet med gedigen utearena og nærmest slukt opp av paddehattene rundt.

Beach Club er en litt lavmælt institusjon i Oslo, og det er godt å vite i en tid da båtene i kanalene mot Tjuvholmen har høyere stykkpris enn leilighetene med veranda ut mot utelivet. Beach Club er et av de få utestedene som fortsatt kan huske 80-tallet, hvor musikken er utsøkt «americana» og rock’n’roll, og som hadde en meny på burgermester-nivå lenge før burgere ble trend i Tigerstaden.

– Og her er det både blåost, bacon, klassisk hawaiiburger og mange nyere varianter som også smaker røyk, sier Byløven.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Menyen har også et godt tilbud salater, fingermat, søtsaker og selvsagt øl i ulike varianter, samt hovedretter som ikke er burgere. Men om man ser seg rundt en solvarm ettermiddag på den store uteserveringen, så er det ikke mange som har bladd seg til den delen av menyen. På bordene står det biffburgere på 150 gram i alle varianter, høyreiste med trepinnen til himmels og med fries i sjenerøse mengder. Byløvene kan ikke annet enn å følge eksemplet. I et par tiår var Beach Club kjent for å ha de beste burgerne i byen, men har de tålt ekspansjonen av ulike konsepter for pizza, burgere, pastaer og sushi?

Byløven er fornøyd med burgeren som blir servert på Beach Club, selv om den kanskje ikke er helt i toppsjiktet lenger. Foto: Lene Sørøy Neverdal

– Søtpotetfriesen er i hvert fall helt som den skal være, faktisk hakket bedre, er dommen på andre siden av bordet.

Burgerne kommer med vanlige «fries» med mindre man legger på 25 kroner og oppdaterer til for eksempel søtpoteter. En voksen sursøt agurk veier opp for den noe glisne salaten, og vil man ha mer må det bestilles som «sideorders». Det samme må ulike dressinger, aioli og andre sauser, men det oppdager byløven litt sent og servitøren som er mest opptatt av noen stamgjester som har lagt slipset over skulderen, sa heller ikke noe i første omgang. Så blir det opp til gjestene å insistere på mersalg.

– De smaker jo godt, kjøttet er perfekt, men noe vel gjennomstekt, og brødet passe sprøtt, men noe særpreg er det ikke snakk om. Smakene går inn i hverandre uten at det ligger altfor mye kjærlighet bak.

Byløven er likevel godt fornøyd med sin Point Break, servert med blåost, Gruyere og karamellisert løkrelish, og også Farmers Deluxe, med cheddar, faller i smak. En kald gammeldags Frydenlund halvliter til 88 kroner er nærmest øl til selvkost på denne kanten av byen. Men i en tid da Oslo er noe tilnærmet Europas burgerhovedstad, har Beach Club noe å gå på om de skal hevde seg i toppen og være verdt omveien til Aker Brygge bare for burgerens skyld. Er det sol i tillegg derimot, kan kvelden likevel bli lang og hyggelig på Bryggetorget, på et Beach Club-dekk der skuldrene er lavere og maten langt bedre enn på mange omkringliggende restauranter.