Byløvene

Sommerfølelsen fortsetter på Malla

Du finner knapt en mer idyllisk plass å besøke en solrik høstdag. Men buffeten matcher ikke helt omgivelsene.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 3

4

Villa Malla

Stranda 3, Filtvet

Tlf: 32795090

Mat 4

Meny 4

Miljø 5

Service 3

Prisnivå 4

###

– Guri Malla, for et sted! Men de palmene overlever neppe vinteren.

Byløvene er på ukjent mark, og utflukten har brakt dem til lunsjbordene på Villa Malla der Sonja Lee regjerer både ved grytene og ute blant gjestene med vennlig imøtekommenhet og omsorg for alt og alle. Ute på sørspissen av Hurumlandet har hun skapt det som til forveksling er et paradisisk sted, tydeligvis populært i nærområdet, men også et yndet mål for tilreisende som ikke lar seg avskrekke av en times kjøring fra for eksempel Drammen eller Oslo, eller en tidsmessig litt lengre båttur med gyldig Ruter-billett fra Aker Brygge til Villa Malla. Forlengelsen av sommerferien ligger bare steinkast fra gamle Filtvet Brygge.

På Mallas gedigne «dekk» kan man sitte ved et bord ute eller inne, nede eller oppe, se utover Drøbaksundet i retning Hvitsten og spise og drikke etter ønske og behov. Med 500 plasser er det ikke noe problem å få bord til tross for svært godt besøk, og dermed også høy stemning og pågang rundt det store bordet der buffeten er satt fram. Denne dagen opptar et sluttet selskap den ene enden i andre etasje og alle spisser ørene litt ekstra når det holdes taler. Det er i det hele tatt lave skuldre og høyt under taket, rosa terrassevin i glassene og Middelhav over bordene. Slik ser også selve Villa Malla ut. For selv om det urnorske Filtvet Fyr retter ryggen akkurat her hvor fjorden smalner innover mot Drøbak, er stedet åpenbart inspirert av Middelhavet. Den rikholdige buffeten som er stedets faste tilbud til gjestene, speiler på samme vis de ulike kjøkkenene det er naturlig å tenke inn i et slikt konsept, enten man er på den europeiske eller den nordafrikanske siden. Og ute som inne er det hvit kalk, fargerike dekorasjoner, en populær isbar og kontrasterende møbler. Utenfor en idyllisk liten opparbeidet strand, finmalt sand til tærne, strandpromenade og altså palmer.

– Men disse palmene overlever nok vinteren, ikke trenger de særlig mye vann heller, noe som må ha vært praktisk en sommer som dette. Litt loslitte nært hold er de riktignok, sier Byløven, og mumler noe om den korte veien mellom ren kitsch og «shabby chic» ala rike amerikanske feriesteder som Hamptons.

Sonja Lee har drevet Villa Malla i det som en gang het Hurum strandhotell i over ti år. Da hun tok over var hun allerede en av Norges mest profilerte kokker, blant annet som drifter av daværende restaurant Magma i Bygdøy allé. Etter noen karrige år fikk hun opparbeidet den karakteristiske bryggen og strandlinjen som er en del av restaurantdriften. Når man ikke får ta medbrakt mat og drikke med inn på stranden eller brygga, er det på grunn av skjenkebevillingen og ikke fordi alt nødvendigvis skal kjøpes i Mallas restaurant.

Men for 275 kroner kan man spise så mye man orker av en delikat oppsatt buffé med flere salater, couscous, kikerter, pastasalater og mye grønt i alle varianter. Ostene dufter lagring og frukten er både frisk og tørket. Kjøtt begrenser seg til tre varianter, hvorav kyllingen er den mest saftige. Men fjordutsikten til tross er det lite fisk å spore denne dagen, og ser man bort fra et nesten overdrevent utvalg dressinger er overraskelsene generelt få.

– Men suppen er god. Kanskje den hadde trengt litt mer sting, er konklusjonen på opplevelsen av dagens suppe laget på søtpoteter, innbydende både i farge og konsistens. Vin eller øl kjøpes nede i første etasje, og kaffen etter måltidet må hentes på samme sted. At den ikke er inkludert i en lunsjbuffet til 275 kroner er en smule smålig.

Servicen for øvrig begrenser seg til å sette glass på disken, bære fram nye fat så buffeten hele tida er velfylt, og fjerne tallerkener og annet fra bordene. Bortsett fra et og annet halvhjertet spørsmål om maten smaker når tallerkenen nappes bort, gir servicen lite til fellesskapsfølelsen.

Buffeten og det upersonlige i måten lunsjen organiseres på, gjør at opplevelsen av å være på Villa Malla, kanskje bare med et glass i sola, føles mer givende enn den rene matopplevelsen. Men kombinasjonen av de to, av friske salater, gode råvarer og omgivelser som får deg til å drømme om andre himmelstrøk, er så absolutt verdt utflukten.

###

Alle foto: Byløvene