Byløvene

Nykommer på Løkka

Siste tilskudd på Jacob Aall-stammen har åpnet dørene helt nederst i Thorvald Meyers gate på Grünerløkka. Menyen er rikholdig og variert, og maten smaker bra.

Dagsavisen anmelder

Jacob aall 
brasserie & bar

Thorvald Meyers gate 80

Tlf. 22 20 77 76

Mat              4

Meny           4

Miljø             4

Service        4

Prisnivå       3

I 2005 åpnet Jacob Aall dørene på Majorstua og tre år seinere dukket neste restaurant opp på Aker Brygge. Og for drøyt tre uker siden fikk Grünerløkka sin egen Jacob Aall. Dit går de nysgjerrige Byløvene. Jacob Aall Brasserie & Bar er et av flere spisesteder i det gamle Schous bryggeri-kvartalet og i samme kvartal i Thorvald Meyers gate ligger spisestedene på rekke og rad. Byløvene tas godt imot og får vindusbord inn mot gården.

- Hyggelig lokale, sier Løven og ser seg rundt i det romslige lokalet med spiseavdelinger både mot Thorvald Meyers gate og inn mot gården der den hyggelige servitøren opplyser at det skal bli uteservering. Foreløpig har de kun noen bord utenfor på gata. Interiøret er holdt i mørke duse farger som gir en lun stemning. En lang bardisk fyller store deler av rommet mellom gateplan bakgård. Med hvert sitt glass hvitvin er Byløvene klare for studien av spisekartet. Stedet satser på grill og på menyen står blant annet indrefilet av okse og grillet laks. Grillrettene topper prisene med retter opp mot 300 kroner.

Spisekartet er romslig. Fem lunsjretter, sju småretter (serveres hele dagen), salater, pastaretter og burgere er blant tilbudene på den rikholdige menyen. På grillen trakteres fire kjøtt- og to fiskeretter. I tillegg serveres to varmretter - kyllingbryst og spareribs. Fem dessertvalg inklusive, blant annet ostetallerken og crème brûlée. Dessertene koster 98 kroner, mens ostetallerkenen kommer på 139 kroner. Menyen omfatter ikke forretter så Byløvene studerer smårettene som presenteres under Lett & Godt. Etter å ha vurdert blåskjell dampet med hvitvin, fløte, chili og hvitløk og rustique blomkålsuppe faller valget på pannestekte kamskjell. Begge Løvene er klare for å smake noe fra grillen. Grillettene serveres med coleslaw (blant annet strimlet kål og gulrøtter i majones) og tomatsalsa. Tilbehøret velger du selv, bearnés, peppersaus eller rosmarinsjy. Potetene servers i fasong av pommes frites, potetbåter, amandine poteter eller fløtegratinerte poteter. Spisekartet opplyser av det tar rundt 25 minutter å tilberede grilletter, men Byløvene har ikke dårlig tid og tar sjansen.

- Rosmarinmarinert lammekarré høres fristende ut, sier Løven, og velger rosmarinsjy og potetbåter som tilbehør. Løvinnen er fiskelysten og vakler mellom grillet laks med sauterte sukkererter, fennikel og chèvrekrem og grillet kveite. Kveita serveres med spisskål, urte- og hvitløksbakte amandinepoteter og sauce vierge (jomfrusaus). Begge høres fristende ut, og etter rådslagning med servitøren tar Løvinnen sjansen på kveite. Den kan bli litt tørr ved grilling, men servitøren forsikrer at fisken er saftig og fin. Men hva skal de drikke til? Her kommer servitøren litt til kort, hun er ikke godt kjent med vinene. Etter en kort rådslagning velger paret en rødvin, Jean Bousquet Malbec fra Argentina, til 419 kroner, som Løven kjenner fra før.

- Jeg holder en knapp på at den er økologisk, sier han, men får det ikke bekreftet. Forhåpentligvis vil den passe både til lammet og kveita. En kurv med brød og smør kommer på bordet før første rett.

Det tar ikke lang tid før smårettene kommer. De pannestekte kamskjellene serveres med tomatsalsa og søt chili-sesam glace.

- Det ser lovende ut, sier Løvinnen og setter tennene i et lettstekt kamskjell. Saftig og godt. Tilbehøret setter den lille spissen på det hele, og Giulietta Tommasi (hvitvinen) smaker godt til. Nå ser de to fram til hovedrettene. Imens kommer stadig flere gjester ved nabobordene og ellers i lokalet. I bakgården er det stadig mye å følge med på for dette er aktivt kvartal. Schous kulturbryggeri som det heter huser blant annet Popsenteret, Riksscenen for folkemusikk og Kulturstasjonen for barn og unge. Byløvene trenger heller ikke vente lenge før lam og kveite gjør sin ankomst. Paret har rukket å smake på vinen, som har dyp rød farge og fin aroma.

Hovedrettene ser innbydende ut. Lammekarréen serveres på et trefat, coleslaw og tomatsalsa i skåler på eget fat. Lammekjøttet ser rosastekt og innbydende ut.

- Kjøttet er mørt og fint, akkurat sånn som jeg liker det, sier Løven. Men det er litt lite sting i rosmarinsjyen. Det er for lite smak av rosmarin selv om lammekjøttet er rosmarinmarinert. Bordamens grillede kveite er fast og fin i fisken og deler seg lett i saftige, smakfulle stykker. Paret er klare for dessert og velger seg sjokoladefondant med flytende kjerne og vaniljeis og hjemmelaget vaniljeis og sorbet. To sikre vinnere og en meget velsmakende avslutning på måltidet.