Byløvene

Med Fish & Chips på kroken

Fiske er den eneste 
filosofien man blir mett av, heter det. Det hjelper å kunne spise fangsten 
i tillegg.

Dagsavisen anmelder

Fiskeriet Youngstorget
Youngstorget 2b
Tlf: 22 42 45 40

Mat                 5

Meny              5

Miljø               5

Service          4

Prisnivå         5

Det kunne vært fristende å kaste et snøre ned i disken eller hummerkummene til Fiskeriet på Youngstorget i Oslo, men her får du nok ikke løst andre typer fiskekort enn de som er av plast og har betalingsstripe. Og godt er nok det. Ærverdige Erling Moe på hjørnet av Folketeaterpassasjen, en institusjon i sentrum, ble for en tre års tid tilbake omgjort til Fiskeriet. Nå er den alltid travle fiskebutikken blant en knapp håndfull virkelige faghandlere som er igjen i hovedstaden, etter at matkjedene har greid å innbille folk at fisk som ligger side om side med grillkylling kan måle seg med fiskehandelens krav til ekspertise, ferskhet og kvalitet.

Fiskeriet utmerker seg med fisk av høy kvalitet, stort utvalg, lekre disker og ikke minst en spiseavdeling som er umulig å forlate uten å ha fått fast fisk. Har de byens beste Fish & Chips? Ja, det har de. I hvert fall i øyeblikket når tallerkenen settes foran deg, med et voksent og knasende fiskestykke som balanserer på en real vedstabel med chips og et sause- og remuladetilfang ved siden av som tilfredsstiller noen hver. At dette er Fiskeriets soleklare bestselger er lett å se. Kommer du i lunsjtimene eller tidlig ettermiddag, er det vondt om plassen rundt den flisbelagte disken. Men maten er verdt ventetida om man ikke foretrekker å ta den med seg. Velger man andre tidspunkt, er fiskebardisken like åpen som menytavlene på veggen. Selv om de har fristende alternativer i alle prisklasser, og gjerne en dagens i tillegg, er det britisk frityr og fersk torsk som innhyller kjøkkenet i en kjent os av nostalgi og mattradisjon. Opprinnelig var det en jødisk rett som besto av fiskestykker stekt i frityr, men i England ble den etablert blant annet gjennom Charles Dickens og «Oliver Twist». I Norge var det britiskættede Fru Moe i Kristiansund som visstnok var først ute med å selge Fish & Chips, fra en sykkelvogn.

Fiskeriets Fish & Chips serveres heller ikke innpakket i trykksverte lenger. Men illusjonen ivaretas gjennom avislignende emballasje, enten man velger å spise den på stedet med et glass skummende mikroøl eller en virkelig god eplemost til, eller man tar den med seg. Prisene på rettene er da henholdsvis 155 kroner eller 99 kroner, men prishoppet som utløses av å sette seg ned oppveies av opplevelsen. Å spise sin Fish & Chips på Fiskeriet er ikke bare en kulinarisk fornøyelse som ikke engang britene er i stand til å matche lenger, men også en sosial happening der samtalesurr og delte replikker svever fra krakk til krakk, fra bord til bord.

Fiskeriet er fastfoodsjappe og gourmet på en og samme tid, både mat- og prismessig. Og nå når vinteren til de grader festet grepet, snøen laver ned og vintermørket fortsatt knuger, er vi midt i fiskestimen matmessig sett. Nå i de såkalte R-månedene er råvarene på sitt beste, og kroppen skriker etter kraften som ligger i et godt fiskestykke. Byløvene har tatt turen innom Fiskeriet et par ganger, og blitt mer og mer imponert over at stedet holder standarden oppe. Betjeningen er hyggelig og hjelpsom, og travel. Maten kommer raskt og tilbudet av særlig hvite viner slår mang en seriøs fiskerestaurant. Skal du feire noe i forbifarten, er ikke 220 kroner for et dusin østers noe å si på, og boblene ligger klare på is. En kald dag er Fiskeriets kremete fiskesuppe et stort måltid i seg selv, servert med saftig brød og hvitløksduftende aioli. Også suppen, med store biter laks, hvit fisk og purre svømmende i fyldig og kremet hjemmelaget kraft, kan tas med hjem, eller til en benk på torget når været blir varmere. Prisene er om lag det samme som for Fish & Chips. Har du prøvd å sitte ved de trange vindusplassene, der du skuer utover Youngstorget med boder og forbipasserende mens du spiser en porsjon bacalao eller kremet blåskjell, har du kanskje også kjent et sus av det kontinentale, av å sitte på en fortausrestaurant et helt annet sted og bli bombardert med utsøkte smaker mens verden flanerer forbi.

Fiskeriet vil nok av noen oppleves som litt for hipt, litt for sammenstuet og litt for fullt av folk som glor bort på tallerkenen din mens de venter på tur for å kjøpe torskehoder eller kveitestykker i disken bortenfor. Men for andre er nettopp det noe av sjarmen, som gjør stedet til noe eget i Oslos tilbudsjungel av kjappe måltider. Og hvor ellers kan stå foran så avgjørende valg som mellom en utskeiende skalldyrtallerken til 315 kroner eller fiskekaker til 25 kroner stykket. De siste er mer enn egnet til å putte i en pose og stryke av gårde med, gjerne til et hull i isen eller en utstikker der håpet fortsatt henger i snøret.