Ikke burgermester

Den amerikanske burgerkjeden Johnny Rockets har landet i byen. Seint, men heller ikke særlig godt.

 

3

Johnny Rockets

Storgata 31, Oslo

Tlf. 466 70 605

Mat                   3

Meny                4

Miljø                 3

Service             4

Prisnivå            3

Få ting har dominert Oslos spennende spisetilbud mer enn burgerne de siste årene. Og hovedstaden har da også fått en laaaaang rekke steder som tilbyr burger og friterte poteter - gastronomiens mest grunnleggende sikringskost. Noen av dem holder også svært høy klasse og har fått plass i Oslo-borgernes burgerhjerter. Derfor skrider man til verket med en solid følelse av at Johnny kommer seint til festen. For var ikke burgerfesten på vei til å dabbe av og fisle ut i et labert nachspiel?

Men, burgere er jo amerikanernes glansnummer. Er det noe de kan, er det jo å flippe burgere. Vi tok derfor turen til det gamle banklokalet i et av Oslos mest hektiske kryss, noen frites-kast fra Brugata kollektivstopp, med ganske store forventninger.

– Men se! roper løvinnen i det hun har fått manøvrert seg inn i båsen. Båser liker vi når USA kommer til byen, dinerfølelsen er vi svake for. Selv om materialvalgene føles billige. Dinersjarmen oppleves som og er selvsagt konstruert, selv om de lover «tradisjonell amerikansk diner-atmosfære». Dette er mye mer Hard Rock Cafe enn det er dineren på hjørnet.

Hun peker bort mot kassene, der man selv bestiller. På slakterflisene på veggen står slagordet i store typer, et slags credo, en garanti om den gode opplevelsen: «Laugther is the brightest where the food is the best!».

– De har skrevet det feil, det skrives laughter.

Det er noe ubehjelpelig og lite tillitsvekkende over skrivefeilen som er malt på veggen.

– Ok, hvis de ikke kan skrive amerikansk, skal vi da stole på at de kan lage amerikansk mat?

– Proof of the pudding is in the eating. Vi får se, lets go!

De store, klassiske menyene har godt utvalg. Ved siden av enkle og doble burgere og fries, har de løkringer, chillier og milk shakes. Til og med en veggieburger har de skvist inn samt noen klassiske sandwicher, pølser, salater og barnemeny. Her er det noe for alle.

Vi går hodestups inn for en Route ’66-burger med grilla sopp, karamellisert løk og ost, og en Spicy Houston. Vi lasser på med fries, en chili fries med krydra kjøtt og ost på, samt to shakes.

– Skal det være Amerika så skal det være Amerika.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Johnny Rockets er ingen liten nykommer. Det er 32 år og rundt 350 restauranter over hele verden siden starten i Los Angeles. I høst kommer de også til Storo.

Maten bestiller man sjøl og betjeningen er hyggelig, grei og effektiv. Maten er raskt på bordet, så raskt at shakene henger etter. Men de kommer mens vi har kastet oss over chilifriesen. Som er... helt ok. Litt pregløs, som om den mangler personlighet. Kjøttet mangler saft og krydderet mangler... krydder. Potetstrimlene er også anonyme. Antydningene til skall i endene gir et litt rustikt preg, men dette er ikke fries som gjør deg yr. Forglemmelig fyll, bare.

Men vi kom for burgerne. De kommer fra Oslo-favoritten Strøm Larsen på Torshov, og er ferske. Fresh never frozen, heter det i reklamen. Løvinnen blekner i det tyggingen tiltar. Ikke bare er burgeren liten.

– Nei, den er tørr, og har litt lite ost, er hennes dom. Men hun roser tilbehøret av løk og sopp.

– God bolle, legger hun til, men skuffelsen er likevel stor. Som borger i burgerbyen Oslo, er hun en bortskjemt og kravstor kunde.

Boston-burgeren er en test. Burgerpålegget ligner litt på løvens favorittburger, Munchies’ «spicy». Johnny taper duellen med glans. Burgeren er saftig, men det kjøleskapskalde pålegget av jalapeno, tomat, ost og salat fungerer dårlig.

Shakene går ned, men krem på toppen og fryktelig mye sukker sender oss i ned i kvalmens kjeller.

Alt i alt var også dette et skuffende møte med Amerika. Kanskje forventet vi for mye, men matmessig er en tur på Burger King vel så tilfredsstillende – og langt billigere.

Diner? Nei, Johnny Rockets var bare en kjedelig kjede der verken mat eller miljø var særlig overbevisende.

Oslo har 20 steder med bedre burgere.

– Ja, og det kanskje i bare ti minutters gangavstand.