Byløvene

Helt kongekrabbe

Støvet fra byggearbeid har lagt seg på Youngstorget. Nå må folk nøye seg med god mat og en strålende service.

Dagsavisen anmelder

5

Nemesis

Youngs gate 11

tlf: 23 65 33 10

Mat                 5

Miljø               5

Meny              5

Prisnivå          4

Service           6

– Åh, salige kongekrabbe, dette er virkelig godt. Fortsetter de på dette nivået blir det en strålende kveld.

Byløven sukker fornøyd. Vi har allerede satt til livs et svært godt surdeigsbrød, servert med pisket smør og gressløkolje. Foran oss på bordet har vi nå kveldens forretter.

På den ene siden av bordet en klassisk fois gras terrine, toppet med sprø bygg og råsylta knutekål. På den andre pannestekte gyoza, den japanske varianten av dumplings, fylt med kongekrabbe, servert med en kremet krabbesaus med urteolje.

– Kongekrabbe kan du jo trykke så mye smak du vil i, sier kjøkkensjef Jan-Erik Hauge når han svinger innom byløvene for å høre om alt er vel, og får et nikk av vellyst til svar.

Kjøkkenet på Nemesis har gjort en riktig god jobb med å trykke smak inn i sine gyozaer, fylt til randen av kongekrabbe, med en smak av ingefær og grønn chili, et hint av klassiske asiatiske smaker.

Sammen med en tysk Riesling er dette en ypperlig start på det som skal bli et godt måltid.

Nemesis er et av sju serveringssteder som dukket fram da støvet like før jul la seg fra det som i lang tid har vært en byggeplass i det ene hjørnet av Youngstorget.

Menyen består av et knippe småretter, og fem hovedretter, med de enkle navnene Grønnsaken, Fisken, Skalldyret, Fuglen og Dyret.

Byløvene plukker seg ut forretter blant smårettene, og følger opp med hovedretter. Til hovedretter lander vi på Fuglen og Skalldyret.

Fuglen er et andebryst, servert med kokt nepe og pak choy. Det sitter riktig bra, men høydepunktet blant hovedrettene er Skalldyret. Dette er en sjøkreps, som har følge av en fyldig kraft, en krem av jordskokk, friske belgerter og friterte jordskokkchips.

– Hva var det du spiste nå, hva er det som knaser, sier en tydelig misunnelig byløven til den andre siden av bordet, der sprø jordskokkchips settes til livs.

Håndverket er godt, sjøkrepsen er perfekt tilberedt, balansen i retten er upåklagelig.

– Det sitter som det skal, men jeg skulle gjerne hatt mer. Som hovedrett er dette knapt.

Byløvene lar servitøren velge drikke. Til andebrystet får vi en sørafrikansk cinsault, til sjøkrepsen en chardonnay fra Mâcon, sør i Bourgogne. Begge deler er gode valg.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Reisen stanser ikke med skalldyr og fugl. Byløvene fisker fram igjen menyen og sikter seg inn mot en søt avslutning.

– Plommer, havre og honning, det må da være bra.

– Så absolutt, men på meg blir det nok mørk sjokolade, kirsebær og financier.

Nok en gang lar vi oss lede av servitørens valg av drikke. Og nok en gang er det vellykket. Byløven er ingen stor fan av japansk sake, men faller til ro med en sparkling sake, som sitter fint til plommene.

Til den mørke sjokoladen, det franske bakverket og de syltede kirsebærene, får vi en såkalt Macvin, laget på Pinot Noir, fra Jura, på grensen mot Sveits øst i Frankrike.

Etter å ha avsluttet med hver sin kopp med kaffe, sitter byløvene til slutt tilbake med en regning på i underkant av to tusen kroner, for tre retter hver, med vin til hver rett.

Det unge teamet har levert på et høyt nivå. Stedet er moderne og hyggelig. Maten er strålende, kunnskapsnivået høyt og servicen upåklagelig.