Byløvene

Bristol Tea Party

I Oslos hotellbarer kan du få en smak av britisk dekadanse. Det smaker slett ikke verst.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 1

5

Bibliotekbaren/Vinterhaven på Hotel Bristol

Kristian IVs gate 7

Tlf: 22 82 60 00

Mat              5

Meny           4

Miljø            6

Service        5

Prisnivå       4

– Kan det bli mer dekadent?

Byløven sukker fornøyd ved synet av tårnet med sandwicher i bunn, og et utvalg av søtsaker på toppen.

Byløvene har tatt turen til Bibliotekbaren på Hotel Bristol for å få en smak av en tradisjon med røtter i den britiske overklassen på 1840-tallet. Historien skal ha det til at det startet med Hertuginnen av Bedford, Anna Russell. Hennes sult og ønske om et lett måltid før middag skal ha vært starten på det vi i dag kjenner som Afternoon Tea, eller ettermiddagste.

I dag er Afternoon Tea en erkebritisk institusjon, med en popularitet langt utover Storbritannia og den overklassen tradisjonen ble født inn i. I Oslo kan du få servert klassisk britisk ettermiddagste på steder som Theatercafeen, Grand Hotel og altså i bibliotekbaren og vinterhaven på Hotel Bristol.

Les også: «Skal noen orke å ta turen hit når vinteren kommer, må noe gjøres»

På Bristol serveres det i to varianter: En klassisk variant til 325 kroner og en «deluxe»-variant til 625. For denne prisen får du en kanne med valgfri te, vil du toppe festen med et glass champagne må du ut med ekstra.

Byløvene nøyer seg med te, men lar seg friste av «deluxe»-varianten, som kommer med et knippe ekstra retter, på toppen av den klassiske versjonen.

Byløvene starter med de klassiske smørbrødene, som tradisjonen tro serveres uten skorpe. Det typiske agurksmørbrødet, som i denne versjonen serveres med timiankremost, er akkurat så friskt i smaken som det skal være.

I tillegg får vi et smørbrød med eggesalat og røkelaks, samt en versjon laget med grovt brød, fylt med geitostkrem, karse og røkt svinebog. Ingen av disse smørbrødene er spesielt spennende, det er likevel en fin start på det som skal være et lett måltid.

Det neste vi tar fatt på er tre salte retter som bare serveres i «deluxe»-varianten. Først ute er en såkalt terrine av fois gras surret inn i Santa Kristina-skinke. Dette serveres på en brioche, med en ripsgelé som står riktig fint til den mektige terrinen.

– Det eneste problemet med denne geléen er at det er litt lite av den, jeg vil ha mer, sier byløven.

Les også: Gunnar vinner på sjarmen – og plasseringen

Nummer to av disse rettene er en oksetartar med kapers og sennep. God nok, men ganske voldsom i et ellers lett måltid.

Byløvene er skjønt enige om at vinneren blant de tre rettene er den uslåelige svenske delikatessen Kalix-løyrom, rogn fra lagesild, servert med pisket rømme.

De tradisjonelle sconesene hører hjemme i enhver servering av afternoon tea med respekt for seg selv. På Bristol får vi dem servert i to varianter, en vaniljescones og en tranebær-sjokoladescones, begge rykende ferske og servert med bringebærkompott og pisket rømme.

Byløvene er skjønt enige om at vinneren er vaniljesconesen, som kun kommer i deluxe-varianten, den er rett og slett ypperlig.

– Jeg kunne ha spist et måltid av bare denne, sier en fornøyd byløve.

Les også: Sånn smaker maten på gamle Club 7

Så var det søtsakene. Toppen av kransekaka. Det dekadente sluttpunktet.

Saken fortsetter under bildet.

Makroner, ostekake og trøfler på Afternoon Tea. Foto: Byløvene

Her har vi ostekake fylt med solbær, bringebærmakroner, Earl Grey-trøfler, karamellkuler og konfekt med sjokolade og appelsin, sistnevnte serveres kun i «deluxe»-varianten. Til sammen en strålende avslutning på et godt måltid.

Afternoon Tea har noe høytidelig og uhøytidelig over seg på en og samme tid. Det er ikke noe de fleste av oss har anledning til å gjøre spesielt ofte.

Bibliotekbaren på Bristol er et fint sted for en ettermiddagste på britisk manér, i godt selskap, med venner eller andre du vil gjøre ekstra stas på.

Så hva med «deluxe»-varianten? De ekstra rettene er så absolutt velsmakende, men byløvene er enige om at vi hadde klart oss godt uten. En tradisjonell ettermiddagste holder lenge.