Hareide-fløyen styrker seg - Oppland KrF ser mot Støre

Ett blått og fem røde delegater fra Oppland KrF betyr at den delen av partiet som vil følge Knut Arild Hareide til samarbeid med Sp og Ap, står bedre rustet før landsmøtet i november.

 

Av Bjørn S. Kristiansen

– Jeg er glad for støtten til mitt råd om å søke regjeringssamarbeid med sentrum-Ap fra Oppland KrF. Det blir spennende dager fremover. Mitt håp og ønske er vi fortsatt kan ha en god og tillitsfull demokratisk prosess i partiet som legger grunnlag for at alle kan føle seg hjemme i KrF etter 2. november, skriver Hareide i en tekstmelding til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Hareide vant frem i Hedmark, Buskerud og Finnmark: – Som forventet

Betydelig rød overvekt

Fløyen som støtter KrF-leder Knut Arild Hareide, fikk som ventet overlegent flertall da Oppland KrF valgte sine seks delegater til landsmøtet 2. november, melder NTB.

Der skal partiet vedta hvilken retning partiet skal ta videre – søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp, starte sonderinger med Solberg-regjeringen, eller forbli i opposisjon.

I Oppland stemte 28 av de 35 stemmeberettigede for å gå til venstre, mens sju stemte for å gå til høyre.

LES OGSÅ: Før 2017-valget ba KrF-profil Anders Tyvand partiet om å gå i regjering med Høyre og Frp. Nå vil han gå den andre veien

Fem av delegatene ble valgt på fylkesårsmøtet, mens fylkesleder Toril Kristiansen ikke sto på valg. Det har lenge vært kjent at hun står på den røde siden.

I et intervju med Dagsavisen få dager før partileder Hareide holdt sin nå historiske tale, skrøt Kristiansen av samarbeid med de rødgrønne i hjemfylket, og avslørte en porsjon Frp-skepsis.

– Trenden i vårt fylke, der lever vi i stor grad av skog, jordbruk og industri, er at mye av politikken som de rødgrønne partiene har, passer godt inn i våre tanker for framtida. Det er en del skepsis mot Frp i mitt fylke, sa hun til Dagsavisen da.

– Både på borgerlig side og på sosialistisk side gjøres det vedtak vi ikke er enige i. KrF har noen verdier vi setter høyt, og da må vi finne ut hvilken side vi får mest igjen. Vi ser at Høyre har gått i en liberal retning i en del verdispørsmål de siste årene, og det skuffer, var Kristiansen klar på.

Les også: KrF-leder Knut Arild Hareide reagerer kraftig på kritikken som rettes mot partiets nestleder Kjell Ingolf Ropstad i Frp-topp Sylvi Listhaugs ferske bok

Hareide-fløyen i ledelsen

NTB holder løpende oversikt over de KrF-fylkeslagene som har valgt sine delegasjoner til landsmøtet. 

Etter årsmøtet i Oppland, ser det slik ut:

• 90 av 190 delegater er klare til det ekstraordinære landsmøtet 2. november der KrF skal velge om partiet skal samarbeide til høyre, venstre eller fortsette som opposisjonsparti.

• 40 av delegatene tilhører den røde siden, mens 39 vil gå til høyre. Ni ønsker å bli i opposisjon, mens to er usikre.

Har du lest helt ned hit? Bra, da da vi minne deg på denne: Høyres Henrik Asheim spår politisk kaos og advarer mot velgernes dom dersom KrF vraker Solberg-regjeringen og vender seg mot venstresiden