Halden

Wenches undervannsverden

Wenche Strand startet på et dykkekurs i 1997, og ble bitt av "undervanns-basillen". For å vise folk hvor fint det er under vann, begynte hun å fotografere.

Wenche Strand (42), som til daglig jobber i Halden som barnehageassistent, begynte å dykke i 1997.

-Etter lengre tids skepsis, overtalte min daværende samboer meg (heldigvis) til å ta dykkersertifikatet ved å gi meg det i julegave. Jeg ble positivt overrasket over hvor flott det var å dykke, forteller Wenche.

I denne artikkelen kan du se de flotte bildene hennes, men fotografering generelt var hun lite opptatt av før hun begynte å dykke.

-Jeg var i grunnen ikke så veldig interessert i foto over vann før jeg begynte å dykke. Hadde kun et kompaktkamera og var litt på «feriefoto»-stadiet. Interessen våknet ganske snart etter at jeg begynte å dykke. Det var vanskelig å forklare ikke-dykkende hvordan det faktisk ser ut under vann og ønsket om å formidle det økte stadig, forteller hun.

Hun fikk ganske tidlig tak i et billig kompaktkamera for undervannsbruk, men det viste seg å være ganske ubrukelig for den type undervanns-forhold som vi har her på Østlandet.

-Det er litt begrenset med sikt og det kan tidvis være mørkt og fargeløst.  Etter et par turer til blant annet Rødehavet i Egypt, der jeg fikk tatt litt bilder under enklere forhold med mer lys og farger, fikk jeg lyst å kjøpe meg et bedre kamera. Det ble et nytt kompaktkamera med undervannshus.

-Med de krevende forholda vi har ble det en del frustrasjon og prøving med blant annet eksterne blitser før jeg innså at man nok måtte oppgradere utstyret for alvor om man ville ha de «gode» bildene, som man kunne se i magasiner og på nettsider rundt omkring. Kompaktkamera fungerte stort sett best til makromotiver og jeg hadde lyst til å også kunne ta vidvinkelbilder.

###

Wenche Strand er glad i å dykke på Vestkysten av Norge og i Nord-Norge der vannet er klarere enn på Østlandet.

-Ble for avansert, la bort utstyret

Hun bestilte seg deretter et digitalt speilreflekskamera etter å ha rådført seg med en dyktig hobbyfotograf fra dykkermiljøet med tilhørende undervannshus, porter og eksterne blitser, men uten å ha kjennskap til fotografering med speilrefleks.

-Etter første dykket mitt med det nye utstyret var jeg ikke i stand til å gjenkjenne hva jeg hadde prøvd å fotografere, og fant ut at dette var altfor komplisert for en amatør uten teknisk innsikt, sier hun.

Utstyret ble stående på hylla i over et halv år, før hun hadde en alvorsprat med seg selv.

-Enten måtte jeg selge det relativt kostbare utstyret, eller så måtte jeg lære meg å bruke det. Jeg meldte meg på en workshop i undervannsfoto, og lærte da i løpet av en helg å bruke utstyret, forteller Wenche.

###

Wenche dykker mindre nå enn tidligere på grunn av blant annet fjellturer og naturfoto.

Dykker mindre enn før

-Jeg var i mange år en meget aktiv dykker med mellom 50-100 dykk i året. Det har nok dessverre blitt en god del mindre de siste åra av flere grunner. Blant annet tar huskjøp, oppussing  og  flere andre fritidsinteresser som fjellturer, naturfoto, møbelsnekring og annet mye tid.

Men hun og samboeren dykker en del, og han er udervannsmodell når Wenche trenger det.

-Vi dykker hvert år og til alle årstider. Det er bedre sikt vinterstid, men mindre liv på grunn av temperaturen i vannet, og visa versa på sommerstid. Vi prøver å få tatt en dykketur eller to til andre deler av landet i løpet av året, for litt variasjon, sier hun.

###

DS Frankenvald: Vrak er alltid spennende å finne under vann, og denne veldig flotte båten, som står rett  «opp og ned» på bunnen, har Wenche fotografert utenfor Gulen.  Det tyske vraket er  122 meter langt og har stått på bunnen i over 70 år. Foto: Wenche Strand

Dykker gjerne på vrak

Hun forteller at hun er glad i Vestkysten og Nord-Norge. Der er sikten betraktelig mye bedre og det er mye mer, større og annet liv enn det dykkerne er vant med her på våre trakter.

-Det finnes også massevis av vrak langs kysten som det er spennende å dykke på. Jeg har dykket en god del i utlandet, men synes faktisk at det er mere spennende og flott natur her i Norge, selv om det er en mere krevende form for dykking.

Noen steder rundt Halden du trives godt å dykke?

-Jeg liker Ringdalsfjorden, da det er bra med undervannsliv der. Spesielt ved Svarte-Jan,  der det yrer av «småting»(snegler, amfipoder, spøkelseskreps, småfisk og nesledyr) i alle farger og fasonger, til tross for at det er «svart som natta» under vann der. Det er også fint i Klartjern, som ligger litt forbi Fjell bru, med sitt klare vann og fine formasjoner. Det er derimot ikke noe liv der, så det er litt begrenser hvor ofte man dykker der. Rundt Hvaler er det også flere fine dykkemål.

Periphylla-manet: En sjelden manet å treffe på da den lever på fra flere hundre, til flere tusen meters dybde. Den tåler ikke dagslys og kommer derfor kun opp til dykkbar dybde for oss mennesker i en periode på vinteren i noen dype fjorder. Dykket gjøres i åpent vann på svarte natta med 300 meter dybde under oss, så her er det om å gjøre å ha kontroll på oppdriften. En spektakulær opplevelse!

Deltar i konkurranser for å få kritikk

-Jeg har i utgangspunktet ikke vært med i så mange konkurranser, og da ikke for å konkurrere, men fordi jeg stadig har ønsket konstruktiv kritikk på bildene mine. Det kan være vanskelig å få i et miljø som har eksplodert av fotografer etter at utstyret ble digitalisert og «alle» kunne ta ubegrenset med dykkerbilder.  I konkurranser møter man andre med samme interesse og man utveksler erfaringer. Det er lærerikt, forteller Wenche.

Til å begynne med var hun med i noen «månedens bilde»-konkurranser på diverse forum, og har blant annet vunnet småkonkurranser og kalenderkonkurranser.

-Jeg har deltatt i NM i undervannsfoto to ganger, og da fordi jeg har hatt ønske om å lære mer om uv-foto, omgås og høste erfaringer fra andre mennesker med samme interesse.

Samme året som hun skaffet seg speilrefleksutstyr, ble Wenche med i NM i undervannsfoto i Hadsel i Lofoten.

-Jeg var veldig uerfaren på det tidspunktet, og fikk en 5. plass med blant annet en 1. plass i en temaklasse. Konkurransen består av 5 temaklasser, der sammenlagt poengsum angir plassering, sier hun.

###

Nakensnegl: Det finnes mange arter nakensnegler under vann, og denne som heter Flabellina verrucosa, har lange, spisse tentakler på ryggen som er fylt med giftige nesleceller som skal forhindre at de blir spist opp av andre arter/fisker. Foto: Wenche Strand

Utstyret "druknet"

I 2014 hadde hun hatt et opphold i dykkingen på nærmere et år.

-Jeg sendte inn bilder til kvalifiseringen til NM for moro skyld, og kom på 1. plass i kvalifiseringen. Det førte til at jeg børstet støvet av utstyret og deltok i NM for 2. gang.

Der hadde hun mildt sagt masse problemer med utstyret, både i forkant av NM - med blant annet drukning av blitser, drakt som lakk og måtte repareres og på selve konkurrasen, som foregikk over en helg i Moss, hadde arrangørene glemt å fylle luft på flaskene mine.

-Jeg fikk redusert mitt første konkurransedykk, og på mitt andre dykk av totalt fire under konkurransen, hadde en skarp kant i båten slått i stykker vingen på vesten min,som holder meg flytende i overflaten, slik at jeg  ikke kunne gjennomføre det dykket. Her fikk jeg en sammenlagt 3. plass og også her en 1. plass i en temakonkurranse, pluss en helt egen «det ordner seg»-pris for en god plassering til tross for mye utstyrstrøbbel, ler hun.

###

8-armet blekksprut, en Sepiola atlantica som vi kan være heldig å treffe på under dykk utenfor Stensvik i Sverige nå på høsten. En liten kuriositet som det er veldig fornøyelig å finne. Foto: Wenche Strand

Nakensneglen er favoritten

-Jeg har en forkjærlighet for såkalte nakensnegler og amfipoder/tanglopper. Det kommer av at det er et rimelig sikkert fotomotiv her hvor vi dykker. De kommer i mange utgaver og farger, og jeg jakter stadig vekk på det «perfekte» bildet av disse. Ellers er jeg også fasinert av småblekksprut, som vi har på et par bestemte plasser utenfor her, hver høst. Det er like spennende hvert år og se om vi lykkes med å finne dem, forteller Wenche.

Hva er viktig for å få et godt bilde teknisk sett?

-Når det kommer til undervannsfoto er lyssetting veldig viktig for et godt resultat. I forhold til bilder tatt over vann, har man partikler og annet i vannet som forstyrrer motivene, om man ikke får lyst opp motivene fra riktig vinkel. Man mister mye lys under vann og et lyssterkt kamera med høy ISO uten for mye støy er en fordel.

-Vel så viktig er det å lære seg å bruke/kjenne/kunne utstyret sitt, da krevende forhold kan føre til at en må endre innstillinger under vann. Man ser ikke kameraet gjennom undervannshuset og må vite hvilke knapper som hører til hva og hvilke funksjoner disse har.

Vil du anbefale dykking til andre?

-Jeg  kan absolutt anbefale dykking  til alle som ønsker en spennende og  sosial  hobby, og for fotografer er det jo en mulighet for å ta bilder på steder som ikke alle med et kamera har tilgang til, avslutter Wenche Strand.

Mer fra Dagsavisen