Annonse
Sauebonde Jarle Herrebrøden på Østerbo utenfor Halden.

Vil skyte ulven som drepte 11 sauer

NAVN I NYHETENE: Jarle Herrebrøden (52), sauebonde på Østerbo utenfor Halden, hvor 11 av 38 sauer ble drept etter to angrep fra ulv natt til søndag og mandag.

Annonse
Halden24

Hva tenkte du da du hadde ulven rett foran deg?

– Den bør jeg helst få skutt, tenkte jeg. Jeg var absolutt ikke redd. Første gang jeg oppfattet at det var en ulv hadde jeg den på 60 meters hold, men en del omstendigheter gjorde meg skeptisk til å skyte. Det var like ved en campingplass, veldig mørkt og dårlig sikte samt at sjansen til å ta den ville glippe om jeg bommet på det første skuddet. Det var så vidt vi kunne se den da den sto 12 meter unna.

Hva gjør det med deg som sauebonde å se dyrene etter et slikt angrep?

– Vi bor i et område definert som ulvesone, så vi har allltid en tanke om at vi kan finne døde sauer og er sånn sett mentalt forberedt på det. Jeg tåler også synet av dem, selv om en slik massakre er grusom når tre overlevende lam går rundt med vridd nakke. Det er ikke noe pent syn. Men jeg hadde ikke trodd det skulle skje nå. Vi har hatt sau her i sju år, og det var mer ulv her før. Det gjør meg dessuten mer vondt å vite at ulven nå må ta flere sauer og at flere må lide før vi vil få en fellingstillatelse.

Hvordan påvirker en slik opplevelse ditt ståsted i ulvedebatten?

– At vi skal ha sånn ulv, som bare lusker rundt her tett på husene for å drepe, skjønner jeg ikke. Det blir et valg mellom husdyr og ulv. Dessuten vil jeg heller ha elg og rådyr i skogen enn ulv. Den ulven her kan bare tas. Hadde den kommet ti minutter tidligere, i litt mindre skumring, hadde den ikke levd nå. Det bør bli lettere å få fellingstillatelse når de oppfører seg slik. Den nærmeste sauen jeg fant lå 60 meter fra en campingvogn. Rovdyrpolitikken som føres i dag driver oss bare til forbannelse. Jeg synes spesielt synd på dem som driver oppe i Elverum-traktene. Der slipper de jo ikke ut ungene.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg har aldri lest en bok.

Hva gjør deg lykkelig?

– Min kone.

Hvem var din barndomshelt?

– Det var nok sikkert min far, som drev med jordbruk og gruvedrift. Vi var de siste som drev kvartsgruve i Østfold.

Hva misliker du mest med deg selv?

– Jeg kunne trent mer og hatt mer orden.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det har jeg sluttet med, men vi tar oss gjerne en tur på dansegalla.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Et godt og drivbart jordbruk og Distrikts-Norge.

Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke satset på å bli verdensmester i orientering. Jeg var som ungdom i norgestoppen, men ville heller jobbe. Jeg hadde ikke den rette gnisten til å trene nok.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kona.

Annonse