Halden

– Uheldig at skoler har ulik praksis

Utdanningsdirektoratet mener skoler vil måtte tolke regelverket for fravær, men liker dårlig at utfallet kan bli så skjevt som i Østfold: Greåker-elever i forestillingen Fargespill fikk godkjent fravær – Halden-elevene fikk det ikke.

Over 100 barn og unge i Østfold har deltatt på forestillinger i regi av Fargespill. Alle elevene har fått gyldig fravær fra sine skoler for å delta på dette, med unntak av to elever fra Halden videregående skole, som Halden Arbeiderblad og Dagsavisen Østfold tidligere har omtalt.

– Det viser hvor urettferdig fraværsgrensen er og hvordan den rammer tilfeldig, sier Freddy André Øvstegård (SV) i Stortingets familie- og kulturkomité.

Forskjellsbehandling

Hilde Austad, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet (Udir), forklarer at i utgangspunktet kan det å delta i kulturarrangementer som Fargespill unntas fra fraværsgrensen, så lenge fraværet kan dokumenteres. Men det er opp til fylkeskommunen å utarbeide retningslinjer for dokumentasjon av fraværet.

Avdelingsdirektøren, med ansvar for opplæringsloven, forklarer at de har laget både veiledere og rundskriv som er til hjelp for skoler å tolke regelverket. Det er likevel ikke alltid nok til at resultatet blir likt, som vist i denne saken.

– Fraværsreglene gjelder for hele landet, men det vil alltid oppstå ulike situasjoner som gjør at man må tolke regelverket. Det er uheldig for elevene at skoler i samme fylkeskommune har ulik praksis når det gjelder fravær, sier hun.

Vil fjerne regelen helt

Øvstegård mener årsaken til den ulike praksisen er at reglene for skolefravær er for uklare.

– Jeg tror aldri de kommer til å bli klare nok. De vil alltid ramme urettferdig. Slik er det når man har en nasjonal føring som kan tolkes lokalt, sier han.

– Hva hvis man fjernet muligheten for å la reglene bli tolket lokalt, og heller fulgte en rigid, nasjonal føring?

– Da tror jeg reglene ville blitt like ille for alle, svarer han.

Løsningen til SV-politikeren er å fjerne fraværsgrensen helt.

– Jeg er redd den rammer de svakeste gruppene, mener han.

En av konsekvensene av at noen elever får gyldig fravær, mens andre ikke, er at det skaper usikkerhet. Det igjen fører til at noen elever kvier seg til å delta på kulturarrangementer og andre aktiviteter, tror stortingspolitikeren, som har ytterligere ett eksempel å vise til:

– Deltagere på landsmøter i ungdomspartier får ikke gyldig fravær for å delta. Det var i hvert fall tilfellet i SU (Sosialistisk Ungdom). Det førte til at noen ikke møtte opp. Jeg tror fraværsgrensa gjør at elever i mindre grad vil delta på viktige samfunnsaktiviteter.

Rom for forbedring

Tage Pettersen (H), den andre Østfold-politikeren som sitter i Stortingets familie- og kulturkomité, er enig i at dagens regelverk for skolefravær ikke er godt nok – i hvert fall håndhevingen av det.

– Jeg skjønner at det oppleves urettferdig når noen elever får gyldig fravær for å delta på samme arrangement, mens andre ikke gjør det. Slik bør det ikke være. Det er åpenbart at det i dagens regelverk i altfor stor grad er rom for skjønn, mener han.

Samtidig er han skeptisk til å fjerne skolers mulighet til å bestemme hva som regnes som gyldig fravær.

– Det vil alltid være behov for en viss grad av tolkning i enkeltsaker. Det bør derfor være rom for en viss individuell behandling og bruk av skjønn, men det kan ikke være slik at hele grupper blir behandlet ulikt, sier han.

– Et nødvendig onde

Pettersens parti var med på å få fraværsgrensa innført, og har lenge vist til at den har gitt resultater i form av lavere fravær på landets skoler. Derfor vil han, i motsetning til Øvstegård, beholde regelen.

– Resultatene av den er åpenbart positive, sier Pettersen.

Høyre-politikeren mener at målet helliger middelet, altså at det er verdt å ha en fraværsgrense til tross for at den ikke alltid slår like bra ut for alle.

– Hvis en regel kan bidra til at flere elever gjennomfører videregående skole, så tåler vi slike enkeltsaker. Så skal vi selvfølgelig gjøre det vi kan for å rydde opp i det som gjør at regelverket ikke funker like bra for alle, sier han.

Mer fra Dagsavisen