Halden

TURTIPS: Oldtidsminner i europatoppen

Ikke noe annet sted i Europa finnes en liknende konsentrasjon av helleristninger som her i Vitlycke i Tanum.

Bilde 1 av 5

Østfolds skoger, fjell og kyst er en delvis uåpnet skattkiste, mener turgåer og forfatter Linken Raeng, som gjerne deler sine oppdagelser. Hun vil i høst dele fem turer fra sine to bøker samt fem nye turdestinasjoner med Dagsavisen Østfolds lesere hver torsdag. Dagens tur er hentet fra boka "Turperler i Østfold og Bohuslän".

Les også: Linken gir deg turtips fra Østfold gjennom høsten
Les også: Engelske følelser i Halden

I de lyslette løvskogene på Tanumshede har berget ristninger som ble laget for 3.000 år siden. Grønne enger fører opp til den kanskje mest kjente, store helleristningsflaten, der «Brudeparet» troner på toppen. I bronsealdersamfunnet manglet man skriftspråk, og derfor var bildene svært viktige som fortellinger. Det var strenge regler for hva som ble avbildet. Skip, skålgroper, dyr, mennesker, vogner, ploger, sirkelkors og runde skiver var det vanligste.

Magisk stemning

Vi tar fatt på veien mot gravrøysene. Ifølge skiltene, er det bare 300 meter å gå, men det går til gjengjeld markant oppover! Ved røysene er utsikten østover fantastisk flott, med bugnende jorder mot horisonten. Vi følger samme sti nedover igjen og blir deretter ledet en runde på Vitlyckestigen, der ristninger av mennesker, båter og dyr finnes i store mengder. Løvtreskogen ånder av gammel kultur, noe som gjør stemningen litt magisk.

Bilder i hodet

Bronsealderen og en ganske annen livsstil kommer tett på. Det er nesten så vi kan se risteren sitte på huk ved et av fjellpartiene og hugge inn nye bilder, eller høre lyden av varselrop fordi en ukjent seilskute kommer inn i vika. I dag er det tørt land her, men under bronsealderen sto vannet mye høyere enn i dag, og skip kom helt inn hit. Området her på Tanumshede var et sentralt møtepunkt for menneskene den gang.

Inne i museumsbygningen får vi mer informasjon om ritualer, skikker, yrker, dagligliv, arkeologiske funn og synet på livet og døden i bronsealdersamfunnet. Deler av utstillingen er lagt opp som en oppdagelsesreise, noe som pirrer nysgjerrigheten hos både store og små.

Utenfor museet er det bygget en bronsealdergård med jordgulv, grue i midten av huset og sovebrisker langs veggene. I slike hus bodde flere generasjoner sammen og drev med jordbruk, fangst og fiske. Huset lukter rart, og er trekkfullt, kummerlig og mørkt. Det kjennes derfor veldig fint å kunne gå ut i lyset igjen, tilbake til egen hverdag.

God tur!

TURFAKTA

* 4 kilometer gode stier i lettgått terreng. Trapper og informasjonsplakater. Gård med dyr. Egnet for hele familien.
* Framkommelig med barnevogn på hovedstiene, men bæremeis eller bæresjal til de minste er å foretrekke.
* Veibeskrivelse: Følg E6 sørover i Bohuslän. Ved Rasta i Tanum er det skiltet inn til Vitlycke museum. Ta av her og følg skilting helt fram til parkeringen ved museet.

Mer fra Dagsavisen