Halden

Tok «lappen» som turguide

- Min favoritt-tur er, når jeg ser at folk smiler og er glade, uansett hvor vi har vært på tur, sier haldenseren Ove Aardal.

Ove Aardal har brukt mye tid i skog og mark gjennom livet. Han er nå en av 15 nye DNT-guider, som er godkjent for å lede andre ut på tur.

- Min favoritt-tur er, når jeg ser at folk smiler og er glade, uansett hvor vi har vært på tur, sier haldenseren Ove Aardal når han blir spurt om hva hans egen favorittrute er.

Den pensjonerte offiseren er vant til å lede folk, og har vært mye ute i skog og mark, men det er først nylig at han fikk «lappen» som turleder.

- Nå er jeg utdannet til å være turleder i Den Norske Turistforening, sier han etter et kurs i høst.

###

15 nye DNT-guider ble godkjent på kurset på Østtorphytta i høst. Foto: Privat

15 nye ledere

Den Norske Turistforening (DNT) arrangerte kurset på Østtorphytta i Sarpsborg, som eies av DNT og brukes av avdelingen  i Nedre Glomma.

-Vi var samlet til et to-dagers kurs. De nye kurslederne representerer Tistedalen Friluftslag, DNT Vansjø, DNT Indre Østfold og DNT Nedre Glomma, forteller Ove.

Han sier sikkerhet er satt i høysetet hos DNT, og kursdeltakerne skal både ha  teoretiske og praktiske kunnskaper for å bli godkjent.

-Ønsker å få flere ut

-Det er ikke den lange turen som er viktigst, men hyppige turer i nærmiljøet, sier han.

-Kyststien er i så måte et godt eksempel. Her i Halden går stien gjennom byen, og du kan ikke gå deg vill.  Det er mange fine turområder rett utenfor stuevinduet for oss her i Halden og i Østfold, sier Aardal.

###

: Turglade mennesker på tur til TFLs hytte i Budalsvika gjennom Tresticklan nasjonalpark. Foto: TFL

Jobber for fellesløsninger i Østfold

Han forteller at Østfolds DNT-foreninger fremover skal invitere hverandre til orienteringsmøter, slik at man blir kjent med terreng også utenfor egne kommunegrenser.

-Det jobbes også i fellesskap med merking av Pilgrimsleden. Det er en stor jobb, og det er strekningen fra Sarpsborg til svenskegrensen, som skal merkes.

DNT har flere ubetjente hytter i Østfold, og Aardal mener disse burde vært mer kjent og mer brukt.

-Dette er perler ute i skogen. Et eksempel er hytta i Budalsvika syd i fylket. Man kan kjøre bil så nært, at det bare er å gå rundt fire kilometer på godt merkede stier til hytta like ved Tresticklan Nationalpark, sier han.

Tresticklan i Sverige grenser mot Østfold og utgjør sammen med Lundeneset i Norge et stort skogområde med gammel urskog.

-Foreningene i Østfold setter opp turlister for neste år, og da er det bare å henge seg på, sier han.

Han går ikke i hi om vinteren og er på farta hele året, og gjerne sammen med andre.

-Det viktigste er å få folk ut, sier Ove Aardal.

Mer fra Dagsavisen