– Skaffet falsk ID, svindlet Nav og smuglet marihuana

To ganger skal den polske mannen ha skaffet seg falsk identitet, og den ene brukte han for å svindle til seg nesten 350.000 kroner fra Nav, mener påtalemyndigheten.

Polakken i midten av 30-årene må møte i Halden tingrett i slutten av august, og svare for anklagene om identitetsforfalskning og sin rolle i smugling av marihuana over Svinesund.

Det var i juni i fjor at en polskregistrert bil ble stoppet for kontroll etter å ha passert svenskegrensa over Svinesundsbrua. I bilen, som ble kjørt av en annen polsk mann, ble det funnet nærmere 4,5 kilo marihuana som var forsøkt skjult.

Dagpengebedrageri

Ifølge tiltalen skal mannen i 30-årene ha vært tiltenkt å overta marihuanaen og transportere den videre fra grensa.

Så langt tilbake som i 2008 skal han også ha gått til anskaffelse av en falsk identitet.

Denne skal han fra sommeren 2016 til desember 2017 ha benyttet ved elektronisk innlevering av meldekort til Nav.

«Opplysningene på meldekortene dannet grunnlag for automatisk beregning og urettmessig utbetaling av til sammen 335.960 kroner», heter det i tiltalen.

Mannen er tiltalt for ytterligere ett tilfelle av ID-juks, da han i løpet av 2017 skal ha skaffet seg enda en ny identitet som han ifølge tiltalen hadde til hensikt å benytte som legitimasjon overfor norske myndigheter.

Strafferammen

Det siste tiltalepunktet gjelder kjøring av bil uten gyldig førerkort i desember 2017.

Øvre strafferamme for det som i henhold til straffeloven anses som det groveste lovbruddet – narkotikasmuglingen – er ti års fengsel. For bedrageriforsøket er lengstestraffen seks års fengsel, mens ID-forfalskning kan straffes med fengsel i to år.

Av tiltalen fremgår det at statsadvokaten også vil legge ned påstand om at mannen betaler tilbake beløpet han har svindlet til seg fra Nav.