Annonse
YRKESFAG: I Østfold er det kun 16 prosent av søkerne som har fått lærlingplass innen 1. september i år.

Østfold på lærlingplass-bunnen

LÆRLINGER: I Østfold har kun 16 prosent av søkerne fått lærlingplass per 1. september i år. Selv om tallene for Østfold ikke er all verden, så er utviklingen på landsbasis ganske gode. 1. september har 2.600 flere elever fått lærlingplass, sammenlignet med situasjonen for fire år siden. Det er en økning på 30 prosent.

Annonse
Halden24

Dermed er Østfold i bunnsjiktet i landet. I Hedmark, som ligger i den andre enden av skalaen, har hele 57 prosent fått lærlingplass.

Positiv utvikling

– Dette er gode nyheter. Etter flere år med satsing på å skaffe flere lærlingplasser, er vi glade for at stadig flere elever får mulighet til å fullføre opplæringen i en bedrift. Arbeidslivet trenger flere fagarbeidere, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Han viser til de foreløpige tallene fra Utdanningsdirektoratet. Ved inngangen til september har 10.400 yrkesfagelever fått lærlingplass. På samme tidspunktet i 2013 var tallet 7.781.

– Ikke i mål

Det er fremdeles mange yrkesfagelever som venter på å få lærlingplass før nyttår. Først i januar 2018 kommer oversikten som viser det totale antallet som har fått plass i dette skoleåret.

– Vi er ikke i mål. De siste årene har det vært omkring 9.000 elever som ikke får den lærlingplassen som er førstevalget. Derfor fortsetter regjeringen satsingen på yrkesfag og lærlingplasser, sier Røe Isaksen.

Regjeringen har blant annet økt lærlingtilskuddet med 21.000 kroner per kontrakt, for å gjøre det lettere for bedrifter å ta inn lærlinger. Regjeringen har også lagt en strategi for å få flere lærlinger i staten, og har opprettet en merkeordning for lærlingefirmaer.

Det er også innført krav om at bedrifter må ha lærlinger for å kunne få jobben når det offentlige har store oppdrag ute på anbud. Tallene fra Utdanningsdirektoratet viser at det er 980 flere elever som har søkt om lærlingplass i år, sammenlignet med 2016.

Annonse