Monsternetts hyttebredbånd i vekst

Halden-selskapet Monsternett kaprer en stadig større andel av hyttemarkedet for sitt trådløse bredbånd. I sommer koblet man opp bredbåndsantenner det remmer og tøy holdt, for å hjelpe nye kunder.

–Med hytteabonnement får du en bredbåndsløsning som er åpen fra april og til og med september. I denne perioden bruker du nettet akkurat som vanlig. Det er heller ikke noen nedlastingsbegrensninger eller datakvote, og vi får mange gode tilbakemeldinger på dette, forteller Vegard Svanberg i Monsternett.

Leveringsområdet er i kommunene Halden, Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler.

– Mange hyttefolk har i årevis slitt med dårlig dekning og lav nedlastingskapasitet. Med hytteabonnementet vi tilbyr bruker du stort sett nettet akkurat som du ville ha gjort det hjemme med å følge nyheter, sende epost, oppdatere Facebook eller strømme film via Netflix, sier han.

At Monsternetts hytteabonnement kan brukes med "en klippekort-løsning" i påske-, jul- og vinterferier har også vært godt tatt i mot.

– Mange av hyttene ute i skjærgården eller langs Østfoldkysten er oppgradert og ofte godt isolert. De kan brukes i den kalde perioden på året, noe mange gjør. Da følger et klippekort på 30 "klipp" utenfor sesong med i vårt hytteabonnementet, og det betyr i realiteten at du har 30 dager utenfor abonnementsperioden du også har tilgang på bredbånd fra oss, forteller han.

Vegard Svanberg Monsternett Halden
Vegard Svanberg

Trådløse signaler

Radiobaserte bredbåndsoverføringer, eller bredbånd via radioaksess, benytter GHz frekvenser for trådløst å kunne overføre bredbåndssignaler mellom abonnentene og operatørenes basestasjoner.

Det må være fri sikt (ingen hindringer) mellom basestasjon og abonnentens radioenhet for å levere et stabilt bredbånd.

Vanligvis må avstanden mellom de to være mindre enn 3-5 km, og ofte bygges slike radiosamband ut i mange områder som tidligere ikke har hatt bredbåndsdekning.

En antenne henges opp på hus- eller hyttevegg og stilles inn mot bredbåndsleverandørens mast.

Bredbåndsmast
Inne på fastlandet står de store mastene, som sender bredbåndssignalene trådløst. På hytta behøver du kun en liten antenne for å ta imot signalene. Bildet viser en av mastene Monsternett benytter inne på Onsøy-landet.

Kunder ute i skjærgården

Mange av Monsternetts kunder er å finne på øyene på Hvaler og i Fredrikstad-området.

Med sendemaster på fastlandet er det ikke store antennen du trenger på hytta for å ta imot de trådløse signalene fra Monsternett.

– Antennen er på størrelse med en melkekartong, og de aller fleste ute i skjærgården med rimelig fri sikt får inn våre bredbåndssignaler. Vi har også mange kunder i Halden og Sarpsborg, forteller Svanberg.

– I Halden er det særlig mange langs Iddefjorden og Sarpsborg-området er det en god del hytteabonnement i Ullerøy, sier han.

Travel sommer

Monsternett har dels markedsført hytteabonnementet via nettet, i trykksaker rettet mot hyttefolk og har brukt egne kanaler, for å nå ut med sitt nisjeprodukt.

– I sommer var det travelt. Vi koblet opp et par hundre kunder ute langs kysten og i skjærgården i juni og juli. Det var det vi hadde mannskap til å håndtere i de to månedene, og det gikk det remmer og tøy holdt, sier Vegard Svanberg.

Den viktigste markedsføringskanalen er imidlertid at folk snakker sammen om Monsternetts løsning.

– Ingen tvil om at det snakkes". Henvendelser kommer stadig fra hyttefolket. Vi anbefaler de som tar kontakt om å få montert opp bredbåndsløsningen og ha den ferdig testet nå på vinteren, så slipper man ventetid og forsinkelser når etterhvert påsken og sommerferien står for døren, sier han.