Halden

Monolitten - en kommende turistattraksjon på Hov?

Halden-ordføreren fikk ideen om et "Monolitten-museum" etter et besøk i Frognerparken i Oslo i sommer.

Av Hilde Kristin Gustavsen

Idèen om å lage en lokal vri for den berømte 'Monolitten' kom til ordførerens hode i sommer, da han var en tur i Frognerparken i Oslo og så Monolitten og de andre granittskulpturene.

Han tok kontakt med Idd og Enningdalen Historielag, som tente på idèen om å lage til noe på uttaksplassen på Hov.

Tirsdag var det befaring på stedet der Monolitten ble skutt ut av fjellet i 1922.

-Det er fra dette stenbruddet på Hov at Monolitten ble tatt ut, sier Edquist til Halden24 og ser rundt seg blant store og små stenblokker, jernskinner og kraner og restene av et bryggeanlegg ute i Iddefjorden.

Med på befaringen tirsdag var ikke bare historielaget og idèskaperen. Også Fylkesmannen i Østfold var invitert ved Lars Ole Klavestad. Han jobber med kulturlandskap og kulturmiljøer.

Klavestad fulgte godt med og hørte alle planene, som foreløpig kun har kommet på papir, men han synes idèen er veldig interessant.

###

– De klarte altså å få en hel sten, som veide 278 tonn, ut på en flåte her på Hov uten kran, sier Thor Edquist, som mener historien rundt uttaket av Monolitten må bli bedre kjent.

– Stedet burde bety mye mer

Thor Edquist sier at stenbruddet på Hov burde bety mye mer for Halden enn det som har vært tilfelle til nå.

– Her er altså en av Norges største severdigheter tatt ut av granittfjellet. Det synes jeg vi skal gjøre noe med, og faktisk få vist at stenen kommer her fra Halden, sier han.

Ideen går ut på å få spikret en kasse, som er like stor som den stenen Monolitten var, da den ble tatt ut av fjellet på Hov.

Det vil si en kasse på 2,5 x 2,5 x 17 meter, og inne i kassen skal det rigges til med bilder og gjenstander, som forteller historien.

– Så får vi ryddet stenbruddet her, og preseneterr dette som et kulturminne, sier Edquist.

– Grunneier har stilt seg positiv, og jeg håper at vi kommer igang her allerede til våren, sier Halden-ordføreren.

Turistene har strømmet til Frognerparken og resten av Norge i sommer, Gustig kronekurs har vært en «uvurderlig drahjelp», ifølge NHO Reiseliv. – Jeg frykter kronekursen har blitt en sovepute for regjeringen, sier Aps Torstein Tvedt Solberg. Han etterlyser nå tiltak som kan styrke reiselivet.

Frognerparken er årlig på Topp 10-listen over norske severdigheter.

Historien bak Monolitten

Monolitten er en steinsøyle plassert på Monolittplatået i Vigelandsanlegget i Frognerparken i Oslo.

Den ble ferdigstilt av Gustav Vigeland i 1943.

Søylen, som består av 121 figurer, står på Vigelandsparkens høyeste punkt og er 17 meter høy. Den monumentale skulpturen er omgitt av en sirkeltrapp med 36 figurgrupper i granitt anbrakt i rader oppover trappen.

Monolittplatået omkranses av en lav balustrade i granitt med åtte dobbeltporter i smijern.

Navnet antyder at skulpturen er hugget av en eneste granittblokk.

Mange turister strømmer til Oslo og Vigelandsparken for å se Monolitten, Sinnataggen og de andre skulpturene Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mange turister strømmer til Oslo og Vigelandsparken for å se Monolitten med de mange figurene (bildet). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

De første skissene skal skrive seg fra 1919, men steinblokken kom ikke til stedet før i starten av 1927 og ble ikke reist til stående stilling før 1928.

Monolitt-granittblokken var opprinnelig på 280 tonn og ble skutt ut av fjellet i Iddefjorden i 1922 på Vigelands initiativ og økonomisk risiko.

I 1928 ble den reist i Frognerparken av ingeniørfirmaet Eeg-Henriksen etter en komplisert transport til Oslo om bord på en lekter og fra Bestumkilen til Vigelandsparken ved hjelp av en spesialkonstruert skinneinnretning.

Det ble satt opp et treskur rundt blokken, hvor et lag med steinhuggere arbeidet i perioden fra 1929 til 1943.

Skuret ble revet og Monolitten avduket i 1944.

Symbolikken er flertydig, og er tolket som streben etter åndens lys og høyere erkjennelse, så vel som gjenoppstandelse eller kampen om tilværelsen.

Mer fra Dagsavisen