Miljøorganisasjoner om stenging av Haldenreaktoren: – En gledens dag

Bellona, Greenpeace og Natur og Ungdom jubler over vedtaket om å legge ned atomreaktoren i Halden.

Av Bibiana Piene, NTB

– Dette er en stor seier for hele den norske miljøbevegelsen. Sammen har vi gjennom mange år jobbet for å få reaktoren stengt, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen i en epost til NTB.

Styret i Institutt for energiteknikk (IFE) vedtok onsdag ikke å starte opp igjen reaktoren og ikke søke om ny konsesjon når den gamle utløper i 2020. Reaktoren har vært ute av drift siden mars på grunn av en defekt ventil.

Smørblide

– Dette er en gledens dag. Vi har kjempet for en stenging av Haldenreaktoren i rundt 30 år, sier atomfysiker og daglig leder i miljøstiftelsen Bellona, Nils Bøhmer

Også lederen i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord, er smørblid over vedtaket.

– Dersom dette stemmer, er det grunn til å juble! Atomkraft etterlater gedigne problemer til framtidige generasjoner. Vi har jobbet lenge for å stenge Haldenreaktoren, og at det nå skjer er en stor seier for miljøet, sier han.

Les også: Onsdag er skjebnedag for Halden-reaktoren
Les også: Ansatte skuffet

Miljøorganisasjonen peker blant annet på at reaktoren i Halden har drevet eksperimenter med atombrensel fra hele verden.

– Eksperimentene med atombrensel i Halden har blitt brukt som grunnlag for å forlenge levetiden til reaktorer over hele Europa. Den har derfor vært viktig for den aldrende atomindustrien, og vi er veldig glade for at det nå blir en slutt på eksperimentene, sier Gulowsen.

Nye behov

Samtidig vil stengingen av Haldenreaktoren øke behovet for et nytt lager for høyaktivt atomavfall i Norge, understreker han.

– Vi forventer at arbeidet med et slikt lager starter umiddelbart, sier Greenpeace-lederen.

Bellona ber regjeringen om raskt å komme på banen med en detaljert plan for demonteringen av anlegget i Halden, samt en langsiktig finansieringsplan.

– Dette blant annet fordi det er viktig å sikre kompetansen som de ansatte ved reaktoren besitter, sier Bøhmer.

(©NTB)