Annonse
PÅ LEIR: Sara Houge avbildet på Utøya sammen med SV-leder Audun Lysbakken.

Kalt dum i melding fra eldre mann

Østfold SU-leder Sara Houge (17) reagerer på en melding hun fikk fra en eldre mann etter å ha frontet motstand mot nazidemonstrasjonene i Kristiansand.

Annonse
Halden24

– I meldingen som tikket inn i min private innboks på Facebook, ga han tydelig uttrykk for at han syntes jeg var dum. Det gikk ikke på politikken eller ideologien, som egentlig er tema i denne saken, men på meg som person. Han var tydelig uenig med meg, men ga heller uttrykk for det ved å gå på meg som person, forteller Sara Houge.

– Nei til nazisme

Det var i onsdagens Dagsavisen Østfold at SVs ungdomsorganisasjons markering på Utøya ble omtalt. SU-ungdommene, deriblant flere fra fylkeslaget i Østfold, var til stede under punktmarkeringen som ble holdt på leirstedet på Utøya sist helg. Naziorganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen marsjerte samtidig uten tillatelse gjennom Kristiansands gater under parolen «Knus homolobbbyen» – en demonstrasjon samme gruppering var blitt nektet å gjennomføre i Fredrikstad 29. juli.

– Vi i Østfold Sosialistisk Ungdom og det øvrige SU tar avstand fra den ekstreme ideologien som Den nordiske motstandsbevegelsen står for. Det er trist å se i 2017, mer enn 70 år siden 2. verdenskrig. Det er fælt å vite at det er noen som kan gå rundt og spre så mye hat, for vi kan ikke la hatet vinne. Kjærlighet er humanitært. Ingen nazister i våre gater. Nei til nazisme, kommenterte Houge vedrørende demonstrasjonen på Sørlandet.

– Usunt for demokratiet

Meldingen hun fikk fra den eldre mannen kom som en reaksjon på dette.

Overfor Dagsavisen Østfold, mener Houge at innholdet i meldingen fra mannen er å anse som et forsøk på hersteknikk for å kneble henne fra deltakelse i debatten i stedet for å diskutere det saken egentlig gjelder. Hun tror ikke det er tilfeldig at hun som jente får en slik tilbakemelding.

– Det virker fortsatt som det er lettere å skrive sånt til jenter enn om det var tidligere Østfold SU-leder Lars Dahlgren som hadde uttalt det samme. Og dette gjelder kanskje særlig for eldre menn. Men vi må ikke glemme at halvparten av oss er jenter og kvinner. Hvis alle dem skal bli forsøkt holdt borte fra det offentlige ordskiftet gjennom slike virkemidler, er det ikke særlig sunt for demokratiet, påpeker hun.

Annonse