Annonse
Øyvind Johansens langsiktige mål er å representere Norge i Paralympics. Idrettsgrenen han vil delta i kalles parataekwondo, som er taekwondo for fysisk utviklingshemmede.

– Jeg skulle vært død

Øyvind Johansen har vært gjennom 21 operasjoner. Nå vil han komme gjennom nåløyet for å delta i Paralympics.

Annonse
Halden24

Haldenseren har hatt et liv preget av ulykker.

– Jeg var Einstein en periode, så ble jeg nullstein. Nå er jeg som en Hollywood-frue. Operert, operert, operert, forteller han.

Smalt – og smalt igjen

Den første store ulykken skjedde på isen.

– Pucken smalt der det gjør mest vondt. Det endte med at jeg fra 2003 måtte gå på hormoner resten av livet, forklarer Johansen.

Etter noen år klarte han å bygge seg opp igjen fra hockeyulykken, men det smalt igjen for haldenseren.

I juni 2010 sto han i ferskvaredisken der han jobbet. Han bøyde seg ned, og hånden hans kom i direkte kontakt med ledningene som var koblet til kontakthuset. Det viste seg at jordingsledningen ikke var korrekt montert, og berøringen ga han et massivt elektrisk sjokk.

– Spenningen var på 400 volt og strømstyrken på hele 32 ampere. Ulykken fikk med andre ord store konsekvenser, forteller han.

Mange operasjoner

Konsekvensene var blant annet 21 operasjoner: 12 kneoperasjoner, 8 mageoperasjoner pluss en operasjon av foten. I dag er Johansen plaget av væskeopphoping i tarmen, og bærer derfor alltid med seg en stomipose.

– Det er mange som ikke skjønner hvordan jeg overlevde, men jeg er nå her. Som jeg liker å si: Jeg er som regel i fysisk god form, er sterk i nøtta, og har hatt litt flaks. Kanskje er det derfor jeg ikke er død, sier han spørrende.

– Nå har jeg har kjempet så lenge for å leve, derfor skal jeg jammen meg gjøre det også. En kropp blir selvsagt preget av 21 operasjoner, men jeg vil ikke ta livet helt med ro, legger 48-åringen til.

Trener seks ganger i uka

Johansen er i dag funksjonshemmet, men han har satt seg et klart mål om å få en medalje i Paralympics i taekwondo i 2020. Ulykkene skal ikke hindre han i å leve livet, forteller han.

– Jeg ønsker å vise at alt er mulig, og har derfor begynt med taekwondo. I tillegg har jeg sett hvor mye glede andre har fått av å delta i mesterskap, så nå vil jeg også delta, sier han.

Øyvind trener seks ganger i uka. Han trener både på Maxfit i Halden og på Keum Gang i Oslo. Den sistnevnte klubben representerer han i konkurranser.

– Jeg trener mye, og er aktiv, men må selvsagt legger jeg treningen opp etter det jeg klarer, sier han.

Først kan det bli VM

Etter sommerferien skal han delta i en internasjonal konkurranse i Minsk. Gjør han det bra der, vil kampsporten kunne ta han videre til VM i parataekwondo, som arrangeres i London til høsten.

Paralympics i taekwondo er det altså det langsiktige målet, og dit skal han uansett, forteller han.

– Etter alt det jeg har kjempet for, vet jeg at jeg klarer dette, smiler han.

Annonse