Helge Marcels skråblikk

Helge Marcels skråblikk: De ni bohembud

Kan jeg bytte ut de ti bud fra Bibelen med Hans Jægers ni bohem bud?

Nå som jeg har meldt meg inn igjen i Folkekirken, som tidligere levde i kjærlighetsløst forhold med navnet Statskirken klistret på veggen, er det noe jeg lurer fælt på.

Kan jeg bytte ut de ti bud fra Bibelen med Hans Jægers ni bohem bud?

Dette er først og fremst fordi at jeg har blitt eldre og merker alderen tynger. Det er lettere å huske ni bud enn ti bud.

Tillater meg derfor å gå gjennom disse ni bud, bud for  bud med min forståelse av hvordan de skal tolkes, og med forslag til nytolkninger. Dessuten vokste Hans Jæger opp i Bergen som meg. Han var riktignok født i den andre Harry-byen Drammen. Men Halden er heldigvis originalen. Drammen bare en blek kopi.

Men altså, de ni bohem-budene i tilnærmet lik original bunadsøm.

1. Du skal skrive dit eget liv.
2. Du skal overskjære dine familjerødder.
3. Man kann seine Eltern nie schlecht genug behandeln. (Man kan ikke behandle foreldrene sine dårlig nok(!))
4. Du skal aldri slaa din næste for mindre enn fem kroner.
5. Du skal hade og foragte alle bønder, saasom: Bjørnstjerne Bjørnson, Kristofer Kristofersen og Kolbenstvedt.
6. Du skal aldri bære celluloidmansjetter.
7. Aflad aldri med at gjøre skandale i Chria. theater.
8. Du skal aldri angre.
9. Du skal ta livet a dei.

Når det gjelder det første bud om å skrive sitt eget liv, er det ganske greit. Jeg skriver litt i Halden24.no, mens Ari Behn bedriver det samme i VG og romaner som «Trist som faen». Hvilket jeg vil tro han er i dag. Men han gjør det med stil som da han ble kastet ut fra Theatercaféen.

Dette fordi han høylytt deklamerte fra balkongen der at han var «Den nye vinen». Og det er jeg helt enig med ham i. For den nye vinen er billigere enn den gamle, som også kan bli sur og smake eddik.

For min del drikker jeg helst øl på Brygga Mat og Vinhus og har enda ikke greid å bli kastet ut derfra. Noen ganger  også etterfulgt av en lite glass akevitt ved store anledninger.

Jeg kan vel også deklamere at jeg er det tomme glasset mens jeg venter på mer for å se hva som skjer? Muligens kan jeg utgi en bok som heter «Tørst som faen»?

Sistnevnte gir jo store muligheter for å bli rik i en forferdelig fart via Statens innkjøpsordning for bøker. Den neste blir sannsynligvis nullet ut om den kommer.

Angående det andre bud om å overskjære sine familierøtter er det for min del helt uproblematisk. For når slekten min ikke har vett og forstand nok til å flytte til vakre Halden som meg.

Ja, da kan de ha det så godt der de klamrer seg fast utenfor byens og fylkets grenser i en grå og kjedelig tilværelse. De kjenner ikke sin besøkelsestid!

Tredje bud kommer inn på dette med at man ikke kan behandler sine foreldre dårlig nok. Og det er sant. For jo verre du behandler dem desto dårligere samvittighet får de, og du rykker opp i arverekkefølgen på testamentet.

Om det å slå sin neste for mindre enn fem kroner som fjerde bud omhandler, er absolutt gjenstand for forandring da det ikke er justert for inflasjon. Altså skal jeg slå (i betydningen bomme eller tigge) min neste for penger, må jo minimumsbeløpet være kr 153,-. Det er det en øl og en akevitt koster på Brygga Mat og Vinhus. Bare så det er sagt!

Når det gjelder temaet det femte bud kommer inn på, nemlig det å hate og forakte alle bønder syntes jeg ikke det er så lurt. For det er nemlig dem som er råstoffleverandører til norsk øl såvel som Gammen Opland Aquavit. For hvem vil sitte og drikke øl brygget på mais fra Mexico sammen med Gammel Dansk eller Jägermaister?

Når deg gjelder de avdøde personene som er nevnt i samme åndedrag er de nettopp avdøde. Derfor må nye navn på blokka. Og siden alt skal være kortreist i dag, foreslår jeg lokale navn. I all beskjedenhet og uten onde hensikter fra min side. Bjørnstjerne Bjørnson var jo Venstre-mann. Og det var jo også de to andre  navnene på listen. De representerte fordums storhet og skikkelighet.

Det gjør jo også Arbeiderpartiet i Halden idag, som vi kan takke for at vi er på robek-listen.  I den sammenheng syntes navnene Arve Sigmundstad, Per Kristian Dahl og Svein Olausen naturlig selv om de ikke er bønder. Men de kunne vært det!

Celluloidmansjetter som er nevnt under det sjette bud er idag like uvanlig som tilsvarende brukt som skjortekrager, da under navnet fadermordere. Frimodig nok foreslår jeg at utrykket  erstattes med burka, niqab, finlandshette og Klu Klux Klan antrekk med alt tilhørende ekstrautstyr.

I det syvende bud erstattes Christiania Theater med Brygga Kultursal. Enkelt og greit.

At man aldri skal angre som det åttende bud nevner, er selvsagt. Om hundre år er alt glemt eller «Evig eies kun et dårlig rykte» som Henning Kvitnes synger om, sier det som er verd å si om den saken der. Punktum.

Det siste og niende bud  må jo ikke tas bokstavelig. Her siktes det til at du skal ta livet av ditt borgerlige liv. Men vær obs! Gjør du det med så stor flid og grundighet i en kombinasjon med de to foregående bud kan du risikere å bli nektet adgang til Brygga Mat og Vinhus. Og hvem vil vel det?

For dem som syntes at både de ni bohem-budene og de ti bud fra Bibelen er for komplisert, anbefales Thorbjørn Egners enkle bud fra Kardemommeloven: «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil».

Helge Marcel Bakke
Debattregler:

Halden24 ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Helge Marcels skråblikk: Om regnet som falt i fjor

Les flere av Helge Marcels skråblikk