Halden

Har tråkket Halden inn i verdenseliten – nå kan han vinne Østfoldprisen

På rekordtid tok Ladies Tour of Norway, med base i Halden og Østfold, steget til den gjeveste internasjonale sykkelritt-klassen for kvinner. Nå er rittdirektør Roy Moberg blant finalistene til Østfold fylkeskommunes hederspris for sin innsats med å sette fylket på verdenskartet.

– Jeg ser på dette som en nominasjon til Ladies Tour of Norway som konsept, og alle som har latt seg begeistre og gjort en jobb for rittet. Man blir stolt over anerkjennelsen, men samtidig ydmyk fordi det er tre andre veldig gode kandidater, sier Roy Moberg beskjedent om at han nå er blant finalistene til Østfoldprisen.

Det er publikum som avgjør hvem som vinner Østfold fylkeskommunes hederspris for 2018 gjennom en nettavstemning, og fram mot fristen mandag 12. november presenterer Dagsavisen de fire finalistene.

Les også: Østfoldprisen-finalist Linn Olsen: – Dette er ikke bare en jobb, men en del av meg (+)
Les også: Østfoldprisen-finalist Vera Danielsen: – Det er åpent for alle som ikke har fordommer mot skeive (+)

– Fra ingenting til eliten

For bare fire år siden fikk han og kollegaen Heidi Haakestad ideen om å starte et sykkelritt i Halden, det første profesjonelle internasjonale kvinnerittet i Norge på 30 år.

– Jeg har en datter (Emilie Moberg, journ.anm.) som er på landslaget og har vært med lenge i World Tour-sirkuset, og har fulgt sykkelsporten som både far og tilskuer. Jeg ønsket å vise at det var mulig å få til noe her i Halden og Østfold.

Og det tok ikke lang tid før det lille rittet skulle bli mye større enn Moberg hadde sett for seg.

– Vi fikk så mye god feedback fra både ryttere og alle som var med, og så har det bare ballet på seg. I 2016 fikk vi World Tour-status, og er det eneste etapperittet på det nivået i hele Skandinavia for både kvinner og menn, sier han stolt.

Nå tror rittdirektøren at Ladies Tour of Norway har kommet for å bli, og aller helst fortsatt med Halden og Østfold som begivenhetenes sentrum.

– Vi har satt verdensrekord i å ta det fra ingenting til et World Tour-ritt. Det har kanskje gått litt for fort, men det er noe med å gripe muligheten når man får den. Nå er vi på statsbudsjettet for fjerde år på rad, og vil sannsynligvis komme inn i en fast tilskuddsordning fra fylkeskommunen.

– I år var 18 kommuner involvert, og vi har blitt så bra mottatt overalt. Sånn sett har dette blitt mer et fylkesprosjekt, sier Moberg.

«Shit happens»

I 2017 fikk rittet ekstra oppmerksomhet da Værstebrua i Fredrikstad gikk opp mot slutten av den ene etappen.

– Jeg sto i målområdet med den internasjonale og norske sykkelpresidenten på hver sin side av meg da dette skjedde. Den norske sykkelpresidenten sa «dette er krise, Roy», men da svarte UCI-presidenten: «shit happens», flirer Moberg.

– Sportslig sett var det ikke bra, men med tanke på oppmerksomheten det fikk, og kall det humoren vi har lagt i det etterpå, har det vært en veldig bra sak for å gjøre oss kjent.

Han karakteriserer reisen til sykkelsportens verdenselite som «uvirkelig», og skryter uhemmet av de over 700 frivillige som hvert år sørger for at rittet kommer i mål.

Og dersom han vinner Østfoldprisen er han ikke i tvil om hva de 100.000 kronene som følger med skal brukes på.

– De kommer til å gå tilbake til LToN, men mer øremerket til å videreutvikle dette som et Østfold-prosjekt, og gi noe tilbake til kommunene og organisasjonene som sammen med vår kjernegruppe bygger arrangementet. Mer til den folkelige breddebiten enn de profesjonelle sidene, slutter Moberg.

Mer fra Dagsavisen