Annonse
Gunnar Samuelsen har Haldens eldste kjørbare bil.

Gunnar har Haldens eldste kjørbare bil

Gunnar Samuelsen har noe så sjeldent som en kjørbar Buick 1912-modell.

Annonse
Halden24

Av: Hilde Kristin Gustavsen

- Det er nok noen her i Halden som har eldre biler, men de er per dags dato ikke kjørbare. Men dette er den eldste kjørbare bilen i Halden, smiler Gunnar Samuelsen og viser fram sin Buick fra 1912. Han har hatt bilen i sitt eie i fem år, men det er ikke i Norge bilen har rullet.

- Den har levd et godt liv i USA. Der har den gradvis blitt reparert og restaurert. Den har også hatt noen år i England hvor de har gjort veldig mye bra med bilen, forteller Samuelsen som mener bilen er i godt stand.

- Det er en god bil og den fungerer som den skal. Med blant annet parafinlykter som fungerer som parklys, sier han og forteller videre at bilen har noe ekstrautstyr.

- Bilen er i all hovedsak original, men den ble levert uten uten frontrute og uten lykter. Det ble levert som ekstrautstyr. Så hvis du ville ha litt ekstra så fikk du det også da. Instrumentene som sitter i denne er også ekstrautstyr. Det som er litt spesielt er at denne bilen ikke er lakkert, men penselmalt. Det er også originalt.

Bilen er en toseter med kalesje som kan fjernes i sin helhet, og bremser, men kun på bakhjulene.

- På disse bilene og helt frem til 1920 var det vanlig. Skal du bremse i litt fart må du også bruke brekket, ellers stopper den ikke.

Gunnar Samuelsen bruker bilen kun til kosekjøring.

- Denne brukes kun til kosekjøring. Vi er rundt omkring og kjører løp, men da frakter vi den på henger. Vi var nylig på Fagernes og da hadde vi bilen på henger. Der oppe traff vi likesinnede som kjører biler fra denne årstiden, forteller Samuelsen som har stor glede av å eie en veteranbil.

- Du blir litt hekta, og det koster litt penger, men dette har gitt meg mye glede i mange år. Når du ser etter hus så er det mulighetene for garasje som du ser etter først, smiler Samuelsen som fikk æren av å kjøre først i kortesjen under Nasjonal Motordag i Halden.

- Jeg håper at Nasjonal Motordag Halden er kommet for å bli. Det er grunnlag for all kjøretøy i denna byen - fra traktor til motorsykkel og til slike biler. Om du har en slik bil eller en Cadillac fra 1950 så er motorhobbyen morsom. Sånn sett er Halden et mekka når det kommer til bil, sier eier av Haldens eldste kjørbare bil, Gunnar Samuelsen.

Se hele kortesjen her:
Annonse