Halden

– Æ, Safia Abdi Haase e ekte harstadværing. Nu bor æ i Halden.

Safia med et eget kapittel i boka "Alt for Norge" om Kongeparets 25 år på tronen.

– Hun er et fantastisk menneske og dørene står åpne for henne, sier Anne Enger, tidligere Fylkesmann i Østfold til Halden24, når hun beskriver Safia Abdi Haase.

Enger har møtt Safia en rekke ganger, og er i likhet med mange, som har møtt den norsk-somaliske kvinnen, imponert over hennes væremåte.

– Hun er utrolig flink til å snakke andre opp, og er full av ideer. Mange lytter til Safia, både her i Norge og i Afrika. Hun er mye på farta i møter med mennesker, forteller Enger.

– Hun gjør en enorm innsats med integrering i Østfold og Norge og kampen mot kjønnslemlestelse, sier Anne Enger .

– Morsomt er det at Safia er en av personene forlaget har valgt å avbilde på forsiden av boka, sier Anne Enger.

Eget kapittel i "Alt for Norge"

I 2016 har det vært en rekke markeringer av Kongeparets 25 år på tronen.

Safia var tidligere i høst invitert til en fest i Slottsparken, der Kongeparet var vertskap. Også da fikk hun møte både dronning Sonja og kong Harald.

– Safia er tildelt ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden av HM Kongen, og er viktig stemme i Norge. At hun ble invitert til å skrive et kapittel er selvfølgelig veldig hyggelig for henne, sier Anne Enger.

Under overskriften "– Æ, Safia Abdi Haase e ekte harstadværing. Nu bor æ i Halden", forteller Safia om hvordan hun i 1992 reiste fra krigsherjede Somalia med sine tre små døtre, for etterhvert å havne på et asylmottak i Valdres, der hun og døtrene var i sju måneder.

De kom senere til Harstad, der Safia blant annet ble benyttet som tolk.

Safias historie fortelles i "Alt for Norge"  med et glimt øyet, selv om det ikke har manglet på motbakker før hun i 1995 ble involvert i utformingen av "Lov om forbud mot kjønnslemlestelse".

Det er også i Harstad at Safia var med på å starte opp "Multicultura", som i ettertid har spredd seg til flere Østfold-kommuner og vokser på landsbasis.

Kultur kan øke forståelse og bygge broer, skriver Safia i "Alt for Norge".

###

En varm bok

Aschehoug forlag beskriver "Alt for Norge" som fortellinger fra landet vårt.

"Dette er en varm bok om nærheten mellom Kongeparet og dets folk", heter det fra forlaget.

Kongeparet deler selv sine minner fra jubileumsfeiringen gjennom tekst og bilder, og leserne møter mennesker fra hele landet, som forteller sin historie og gir oss et innblikk og bilde av Norge i dag.

Boka inneholder 62 tekstbidrag av personer fra hele Norge i alle aldre og fra alle samfunnslag.

"Alt for Norge" presenterer et omfattende bildemateriale med 200 bilder. Forordet er ved Kongeparet.

Tildelt priser for medmenneskelighet

Safia fikk i 2011 en pris fra Unni og Jon Dørsjøs minnefond for sitt kontaktskapende arbeid mellom somaliere og nordmenn, og for at hun er en viktig rollemodell for innvandrerkvinner i Norge

På distriktmøtet i Inner Wheel i Halden i april i år kunne Safia atter en gang ta imot heder for sitt utrettelig arbeide for å bedre andre menneskers situasjon.

Hun er medlem i Fredriksten Inner Wheel, og på et møte med 70 andre medlemmer, ble hun tildelt den høyeste æresbevisning innen Inner Wheel for sitt arbeid for kvinnehelse, den såkalte «Margarette Golding Award».

I november i år fikk hun Amnestyprisen. Prisens formål er å anerkjenne og stimulere til et bredt spekter av aktiviteter for å spre kunnskap og aktivitet i forhold til menneskerettighetene både generelt og, eller i spesifikke situasjoner.

I høst ble hun også nominert til Østfoldprisen.

Det har ikke lyktes Halden24 å få kontakt med Safia Abdi Haase.

Les også:
Safia får Amnestyprisen
Safia på fest i Slottsparken
Ordførerros til Safia
Safia på fest i Slottsparken
-Fikk en klem både av dronningen og Erna Solberg

Mer fra Dagsavisen